Tarihi geçmiş aşıların Afrika’da kullanımına izin

Tarihi geçmiş aşıların Afrika’da kullanımına izin

Afrika’da 13 ülkeye gönderilen İngiliz aşılarının son kullanma tarihinin geçmesine karşın Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi, aşıların gerçek raf ömrünün 3 ay daha uzun olduğunu ve “kullanılabileceği”ni öne sürdü.

Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (Africa CDC) yaptığı yazılı açıklamada, mart ortasında 13 Afrika ülkesine gelen 925 bin doz Oxford/AstraZeneca aşısının son kullanım tarihinin 13 Nisan’da son bulduğu ifade edildi.

Aşıyı üreten Hindistan Serum Enstitüsünün aşıların raf ömrünün 3 ay daha uzun olduğunu Africa CDC’ye resmi olarak bildirdiği aktarılan açıklamada, “aşıların 13 Temmuz 2021’e kadar kullanılabileceği” vurgulandı.

Bazı ülkeler endişelenmişti

Kıtada bazı ülkeler Afrika Birliği’nden bağış olarak alınan aşıların son kullanma tarihinin geçtiğine ilişkin endişelerini paylaşmıştı. Güney Sudan Sağlık Bakanlığı Genişletilmiş Bağışıklama Programı Yöneticisi George Auzenio Legge, geçen hafta yaptığı açıklamada, aşıların 13 Nisan’da kullanım süresinin dolduğunu ve bu yüzden kullanılmayacağını söylemişti.

Yaklaşık 1,3 milyar nüfusa sahip Afrika’da şimdiye kadar 15 milyonu aşkın doz aşı yapıldı. Kıtadaki Kovid-19 vakası sayısı 4,5 milyonu geçerken, yaşamını yitirenlerin sayısı henüz 119 bin seviyesinde bulunuyor.

Avrupa ülkeleri kullanımını durdurdu

Avrupa’dan 19 ülke Oxford/AstraZeneca aşısının kullanımını, sebep olduğu pıhtılaşma olayları nedeniyle durdurmuştu. Son olarak geçen hafta Danimarka da bu aşının kullanımını durdurmuş, Danimarka Sağlık Bakanı Avrupa Başkanı Hans Kluge, ülkesinin kullanmayacağı bu aşıları, ekonomik açıdan gelişmemiş ülkelere göndermeyi düşündüklerini belirtmişti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *