Avrupa Birliği kurumları “İklim Yasası” üzerinde uzlaştı

Avrupa Birliği kurumları “İklim Yasası” üzerinde uzlaştı

Avrupa Birliği Komisyonu, Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Birliği Konseyi arasında iklim değişikliği ile mücadele için hazırlanan “iklim yasası” müzakerelerinde anlaşma sağlandığını açıkladı.

Söz konusu uzlaşmaya göre, Avrupa Birliği’nin 2050 yılına kadar iklime zararsız hale gelme hedefi yasal olarak bağlayıcı olacak. Üye ülkeler ve Avrupa Birliği kurumları bu hedefe ulaşmak için gerekli önlemleri alacak.

Avrupa Birliği ülkeleri, 2030 yılına kadar sera gazı salımlarını 1990’daki seviyesinin yüzde 55 daha aşağısına düşürecek.

Bilim adamlarından müteşekkil yeni bir kurul oluşturulacak

Tecrübeli 15 bilim adamından meydana gelen bağımsız bir “Avrupa Bilimsel Danışma Kurulu” oluşturulacak. Bu kurul, AB’nin iklim değişikliği ve çevre konusundaki önlemleri, emisyon hedefleri, Paris İklim Anlaşması kapsamındaki taahhütlere uyum konularında raporlar hazırlayacak ve bilimsel tavsiyelerde bulunacak.

Yasal düzenleme teklifi hazırlanacak

Avrupa Birliği Komisyonu, 2040 yılı emisyon düşürme hedefleri konusunda yasal düzenleme teklifi hızla hazırlayacak ve çeşitli sektörlerin iklim hedeflerini yakalamalarına katkı sağlayacak yol haritaları üzerinde çalışma yapacak.

Söz konusu uzlaşının yürürlüğe girmesi için Avrupa Birliği Konseyi ve Avrupa Parlamentosu (AP) tarafından resmen onaylanması ve Avrupa Birliği Resmi Gazetesi’nde yayımlanması gerekiyor.

Önceki hedef 2030’a kadar yüzde 40 azalma idi

Avrupa Birliği’nin daha önceki emisyon düşürme hedefi 2030’a kadar 1990 seviyesine göre yüzde 40’lık bir azalma yönündeydi.

Avrupa Parlamentosu, bu oranın yüzde 60’a çıkarılmasını istiyordu. Üye ülkeler ise aralarında yaptıkları görüşmelerde yüzde 55’te uzlaşmıştı.

Söz konusu anlaşmanın ABD tarafından düzenlenecek iklim zirvesi öncesinde gerçekleşmesi dikkati çekti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *