‘Kanal İstanbul’un temelleri yaz aylarında atılacak’

‘Kanal İstanbul’un temelleri yaz aylarında atılacak’

“Karadeniz ülkelerini dünya piyasasına su yoluyla bağlayan tek ticaret güzergahı Türkiye’dir, İstanbul’dur.” diyen Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, Kanal İstanbul’un temellerinin yaz aylarında atılacağını bildirdi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “İki gün önce Sayın Cumhurbaşkanımız grup toplantısında müjdesini verdiler. İnşallah Kanal İstanbul projemizin de temellerini tıpkı bu projede olduğu gibi (HİTAM Üretim ve Ticaret Üssü) yaz aylarında atacağız. İnşallah eş zamanlı bir şekilde süreç tamamlanacak ve açılışlarını da yine hep birlikte yapacağız.” dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum şunları söyledi: “Bugün Türkiye, ulaşımda Demir İpek Yolu’nun en kritik ülkesi konumundadır. Bu özelliklerin yanına bir de Kanal İstanbul’u eklediğimizde, denizcilik ve ulaşım tarihi açısından hakikaten çok önemli bir süreci başlatmış olacağız ve dünya ticaretinin tarihini hep birlikte değiştireceğiz. Bundan böyle bütün ihalelerimizin şartnamelerinde gençlerimiz çalışacak. Personellerimizin en az yüzde 20’si yeni mezun kardeşlerimizden olacak. Bu çerçevede yapılan ihalelerde artık şartnamelerde bu istihdam şartını da zorunlu hale getirdik.”

Bakan Murat Kurum, HİTAM proje alanının Kanal İstanbul proje alanına sadece 2 kilometre uzaklıkta olduğunu belirterek, “İki gün önce Sayın Cumhurbaşkanımız grup toplantısında müjdesini verdiler. İnşallah Kanal İstanbul projemizin de temellerini tıpkı bu projede olduğu gibi yaz aylarında atacağız. İnşallah eş zamanlı bir şekilde süreç tamamlanacak ve açılışlarını da yine hep birlikte yapacağız.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin jeopolitik ve jeostratejik olarak çok önemli bir konuma sahip olduğunu, İstanbul ve Çanakkale Boğazlarının, Karadeniz ülkeleri ve Rusya’nın soğuk ve geniş ovalarından, güneyin sıcak ve engin okyanuslarına açılan koridorun tek çıkış kapısı olduğunu vurgulayan Kurum, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Karadeniz ülkelerini dünya piyasasına su yoluyla bağlayan tek ticaret güzergahı Türkiye’dir, İstanbul’dur. Dolayısıyla yine bugün baktığınızda Türkiye, ulaşımda Demir İpek Yolu’nun en kritik ülkesi konumundadır. Bu özelliklerinin yanına bir de Kanal İstanbul’u eklediğimizde, denizcilik ve ulaşım açısından hakikaten çok önemli bir süreci başlatmış olacağız ve dünya ticaretinin tarihini hep birlikte değiştireceğiz. Biz ‘Kanal İstanbul’u yapacağız’ dedik. Şimdi her zamankinden daha fazla inanıyoruz. Kanal İstanbul bir çevre ve şehircilik harikası olacaktır. Akıllı şehir olduğu kadar, yatay mimarisiyle doğal dokuya ve mahalle kültürüne uygun bir şehir inşasıyla ve kanalın iki yakasında toplam 500 bin nüfusu aşmayacağı inşallah yeni bir şehir inşa edilecek. Bu da İstanbul’umuzun afet riskini azaltacak, rezerv konutlarımızın üretildiği, deprem toplanma alanlarının üretildiği bir şehir olacaktır. İlave bir nüfus gelmeyecek ki bu bölge de bilhassa depremle mücadelede bize çok önemli bir ivme kazandıracak rezerv konutlarımızın üretileceği bir alan olarak inşallah karşımıza çıkacaktır.”

Bakan Murat Kurum, Kanal İstanbul Projesinin Çevre Düzeni Planı’nın onaylandığı bilgisini de vererek, şöyle devam etti:

“1/100.000, 1/5.000 ve 1/1.000 uygulama imar planlarını da onayladık. Bu plan çerçevesinde toplam alanın yüzde 52’sini yeşil alan ve sosyal donatılara ayırdık. İçerisinde yürüyüş ve bisiklet yolları olacak, ekolojik bir koridor olacak ki bu ekolojik koridorla birlikte Karadeniz’i Marmara’ya, oradan da yine Ege’ye, Akdeniz’e bağlayacak ekolojik koridorla İstanbul’umuza nefes aldıracak bir yeşil alan projesi olacaktır. İçinde millet bahçeleriyle geniş parklarıyla Ar-Ge merkezleriyle üniversiteleriyle bilişim vadileriyle kuluçka merkezleriyle çok önemli bir projeyi inşallah Cumhuriyet tarihimizin en büyük projesi olarak yapacak ve hem İstanbul’umuza hem de ülkemize kazandıracağız. Bu projeyle birlikte aziz İstanbul’umuzun marka değerine marka katacak, içinde istihdamıyla şehre ve ekonomiye katkısıyla bu projeyi de inşallah aziz milletimizle birlikte yapacağız. Sayın Cumhurbaşkanımız temelle ilgili yaz aylarında atacağını kendileri de ifade ettiler ve hep birlikte bu projeyi gerçekleştirerek ülkemize ve İstanbul’a değer katacak adımları da atıyor olacağız.”

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *