Draghi’nin sözlerine tepkiler

Draghi’nin sözlerine tepkiler

İtalya Başbakanı Draghi’nin Erdoğan’a yönelik ‘diktatör’ ifadesi kullanması üzerine hükümet üyelerinden sert tepkiler geldi. TBMM Başkanı ingilizce, İletişim Başkanı italyanca mesajlar paylaştı.

Altun: Diktatör arayan İtalya tarihine baksın

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Twitter hesabından İtalyanca mesajında şunları söyledi:

“İtalya’nın atanmış Başbakanı, Türk halkının yüzde 52 oy oranıyla Cumhurbaşkanı olarak seçtiği sayın Recep Tayyip Erdoğan’a ‘diktatör’ diyerek haddini aşmıştır. Diplomaside yeri olmayan bu üslubu şiddetle kınıyoruz. Diktatör arayan İtalya tarihine baksın.”

Numan Kurtulmuş: Eğer diktatör görmek istiyorsanız tarihinize bakın

AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş da Twitter hesabından şu mesajı yayımladı:

“İtalya Başbakanı Mario Draghi’yi Sayın Cumhurbaşkanımızı kastederek söylediği talihsiz sözlerinden dolayı kınıyoruz. Sayın Draghi, bizden diktatör çıkmaz! Eğer diktatör görmek istiyorsanız tarihinize bakın, Mussolini’ye bakın.”

İbrahim Kalın: Bu ifadeyi kınıyor ve behemehal düzeltmesini bekliyoruz

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Twitter’dan mesajında şöyle dedi:

“AB Konseyi Başkanı Michel protokol düzeninde Türkiye’den kaynaklı bir sorun veya kasıt olmadığını açıklamışken, İtalya’nın atanmış Başbakanı Draghi’nin Cumhurbaşkanımıza yönelik sözleri hadsiz ve mesnedsizdir. Bu ifadeyi kınıyor ve behemehal düzeltmesini bekliyoruz.”

TBMM Başkanı Şentop: Çirkin sözlerini red ve iade ediyoruz

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Twitter hesabından, aynı zamanda ingilizcesini de paylaştığı mesajında şu ifadelere yer verdi:

“İtalya’nın çaresizlikten başbakan yaptığı zatın Türkiye’ye ve Cumhurbaşkanımıza yönelik çirkin sözlerini red ve iade ediyoruz. Acemi ve seviyesiz siyasetçi ülkesinin sırtında ağır ve talihsiz bir yüktür.”

Abdulhamit Gül: Diktatör arıyorsa dönsün tarihine baksın

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül de, Twitter mesajında, “Adap ve terbiye yoksunu İtalya Başbakanı’nın hadsiz açıklamasını kınıyorum. Diktatör arıyorsa dönsün tarihine baksın.” ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu: Çirkin ve hadsiz ifadelerini kuvvetle kınıyoruz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Twitter mesajında, “Atanmış İtalya Başbakanı Draghi’nin kabul edilemez popülist söylemini ve seçimle göreve gelmiş Cumhurbaşkanımız hakkındaki çirkin ve hadsiz ifadelerini kuvvetle kınıyor, kendisine iade ediyoruz.” ifadesini kullandı.

Ömer Çelik: Bu, ikiyüzlülük

AKP Sözcüsü Ömer Çelik’de bir televizyona yaptığı açıklamada Draghi’ye tepki göstererek şunları söyledi: “Avrupa’nın temel meselelerini çözemeyenler Erdoğan düşmanlığıyla, Türkiye düşmanlığıyla bunu kapatabileceklerini zannediyorlar. Sürekli olarak neredeyse bu siyasetçilerin hepsinin ortak ajandası bu şekilde gerçekleşiyor. Ben Avrupa Birliği Bakanıyken, o zamanki Avrupa Parlamentosu Başkanı, ‘Cumhurbaşkanımızı ne kadar çok sevdiğini, onu örnek aldığını, onun konuşmalarını okuyarak, siyasi söylemini, siyasi hitabetini geliştirmeye çalıştığını söylemişti. Ben oradan çıktım Türkiye’ye geldim. Ertesi gün ekranda aynı kişiyi izliyorum. “Erdoğan diktatördür” diye konuşmuş.

Bu ikiyüzlülük artık oradaki gündelik siyasetin bir parçası haline gelmeye başlamış. AB Konseyi Başkanı ve AB Komisyonu Başkanı, heyetler arasında diplomatik protokol krizini Türkiye’ye yansıtıyorlar. Oradan da tutmuş Cumhurbaşkanımıza haddini aşan bir şekilde “diktatör” diyor. Ne faşizm ne diktatörlük bizim kültürümüzde yok. İtalya Başbakanı tam bir siyasi cehaletle konuşuyor.”

Çelik, Twitter mesajında ise, “İtalya Başbakanı Mario Draghi’nin Sn Cumhurbaşkanımız için kullandığı hadsiz ifadeyi şiddetle kınıyoruz. Türk-İtalyan ilişkilerinin derinliğini yansıtmayan bu açıklamayı esefle karşılıyoruz” ifadelerini kullandı.

İtalya Başbakanı Draghi’nin sözleri krize neden oldu

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *