‘Macron, Türkiye’yi kolektif Batı’nın isteklerine uygun davranmamakla suçluyor’

‘Macron, Türkiye’yi kolektif Batı’nın isteklerine uygun davranmamakla suçluyor’

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Türkiye’nin NATO’daki yerini netleştirmesi gerektiğini söyledi. Macron’a göre, Türkiye’nin NATO’daki müttefiklerine yönelik davranışı kabul edilemez.

Fransa liderinin görüşüne göre, diğer yandan Türkiye’nin jeopolitik olarak başka yere yönlenmesini engellemek için ‘yularının elden bırakılmaması’ gerekiyor. Çünkü AB ülkeleri Türkiye sayesinde göç sorununu çözüyor.

Sputnik’in aktardığına göre, Rusya Askeri Siyaset Bilimcileri Derneği uzmanı, Plehanov Ekonomi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Sosyoloji Anabilim Dalı Başkanı Dr. Andrey Koşkin, Türkiye ve Fransa arasında gerçekten de çok zor bir durumun oluştuğunu belirterek bu konuda şu değerlendirmede bulundu:

“Hatta daha somut olabilir, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Fransız mevkidaşı Emmanuel Macron arasında çok karmaşık bir durum söz konusu. Fransa Cumhurbaşkanı’nın, alenen Türkiye’ye ve şahsen Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret etme ve onu, kolektif Batı’nın istediği gibi davranmamakla suçlama isteğini görüyoruz. Türkiye-Fransa ilişkilerindeki çatlak oldukça uzun zaman önce oluştu. Bu tür dikenler de onsuz da gergin olan ilişkilerin daha da kötüleştiriyor.”

Türkiye-Fransa anlaşmazlığının, NATO’nun askeri ve politik birliğini bozmakta olduğunu dile getiren Koşkin, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu, NATO için çok büyük bir uyumsuzluk ve üye ülkeler arasındaki ayrılığı artırıyor. Buna ek olarak Türkiye’nin de NATO’ya yönelik bir dizi şikayeti var. Hava savunma sistemleri, Suriye’nin kuzeyindeki ilişkiler, karşılıklı hakaretler ve birçok başka sorunla bağlantılı somut olaylar var. Yani NATO’da bölünmenin kaçınılmaz olduğu gerçeğini ortaya koyan birçok vaka birikerek artıyor. Ve bunun suçlusu hiç de Türkiye değil.”

Macron ne demişti?

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Türkiye’nin ‘yaklaşan Fransa seçimlerine müdahale edebileceğinden endişe duyduğunu’ söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Paris ile Ankara arasındaki gergin ilişkilerhakkında yorumda bulunarak, Türkiye’nin Fransa seçimlerine ‘müdahale edebileceği’ iddiasını ortaya attı.

Bloomberg’in aktardığı habere göre, dün France 5 kanalına demeç veren Macron, Türkiye’nin yaklaşan seçimleri ‘etkilemeye çalışacağından duyduğu endişeyi’ dile getirerek, “Tehditler örtülü değil, bence bu nedenle oldukça net olmalıyız” dedi.

Öte yandan Macron, Türkiye’nin seçimlere ne şekilde ‘müdahale etmeye’ çalışacağı, bu yılın haziran ayındaki bölgesel seçimleri mi 2022’deki cumhurbaşkanlığı seçimlerini mi yoksa her ikisini de mi ‘hedef alacağı’ konusuna herhangi bir açıklama getirmedi.

Türkiye’nin, yalnızca ‘kamuoyunu hedefleyeceğini’ öne süren Fransa Cumhurbaşkanı’nın, burada Ankara’nın muhtemelen okullar, camiler ve diğer kurumlar aracılığıyla Türk diasporasının belirli bölümlerindeki etkisine atıfta bulunduğu düşünülüyor.

Türkiye’den Macron’a tepki

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un bir Fransız televizyon kanalına verdiği mülakattaki ifadeleri hakkındaki soruya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy yazılı bir cevap verdi. Aksoy, Fransa’nın Türkiye konusunu özellikle seçim dönemleri öncesinde bir iç politika tartışması haline getirmemesi gerektiği vurgulandı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Fransız devlet televizyonu France 5 kanalında dün akşam, Sayın Cumhurbaşkanımız ve onun şahsında ülkemizle ilgili haksız ve tutarsız ithamlara yer verilen bir program yayımlanmıştır.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un, programda yöneltilen kasıtlı sorulara verdiği yanıtlarda, ülkelerimiz arasındaki dostluk ve müttefiklik ilişkisi hilafına kullandığı ifadeleri kabul edilemez buluyoruz.

Türkiye Doğu Akdeniz, Suriye ve Libya konularında uluslararası hukuktan kaynaklanan meşruiyete dayanan politikalar izlemektedir.

AB Zirvesi öncesi kasıtlı hazırlanan ve Avrupalı Türkiye gerçeğini aşındırmaya yönelik yayının ve bu tutarsız iddiaların amacına ulaşmayacağı açıktır. Türkiye gerek izlediği bölgesel politikalarla gerek üye ülkelerle oluşturduğu yakın ikili ilişkilerle Avrupa kıtası, NATO ve transatlantik ilişkilerinde etkin olmaya ve en büyük katkıları sunmaya devam edecektir.

Öte yandan, Sayın Macron’un Türkiye’nin Fransa’nın iç siyasetine gelecek seçimler üzerinden müdahale edeceği hususunda kesin hükümlerle ileri sürdüğü iddiayı da, ülkede yaşayan yabancı kökenli toplumları yabancılaştırıcı ve bu yönüyle tehlikeli buluyoruz. Türkiye’nin ülkede yaşayan yaklaşık 800 bin nüfuslu Türk toplumunun refahı, huzuru ve uyumu dışında Fransa’nın iç siyasetine ilişkin bir gündemi bulunmamaktadır. Buna mukabil, Fransa’nın da Türkiye konusunu özellikle seçim dönemleri öncesinde bir iç politika tartışması haline getirmemesi en haklı beklentimizdir.

İki ülke ilişkilerinde yaşanan gerilimlerin yerini sükunete ve dostluğa bırakması için adımlar attığımız bu dönemde, Sayın Macron’un bu açıklamalarının talihsiz ve tutarsız olduğunu düşünüyoruz. Fransa’yla son dönemde yaşanan sorunların temelinde de bu samimiyetsizlik ve tutarsızlık yatmaktadır. Fransa’nın bu dönemde sergileyeceği müspet ve menfi tutum ve söylemlerin Türkiye tarafından aynı şekilde mukabele göreceğini yeniden hatırlatıyoruz.”

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *