Arakanlıların kampındaki yangında 15 bin barınak yok oldu

Arakanlıların kampındaki yangında 15 bin barınak yok oldu

Bangladeş, Arakanlı mültecileri partiler halinde ıssız bir adaya gönderirken, mültecilerin kaldığı kampta çıkan büyük yangında ölenlerin sayısı 28’e yükseldi.

Burma İnsan Hakları Ağı İcra Direktörü (BHRN) Kyaw Win AA muhabirine yaptığı açıklamada, kamptaki yangında yaklaşık 15 bin barınağın yok olduğunu, en az 28 kişinin öldüğünü, 40’tan fazlasının ise yaralandığını kaydetti.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Bangladeş Temsilcisi Johannes Van der Klaauw dün yaptığı açıklamada, Cox Bazar‘da Balukhali Kampı’nda çıkan yangının ardından 400 kişiye ulaşılamadığını söylemişti.

Bölgede Birleşmiş Milletler (BM) ekiplerinin çalışma yürüttüğünü dile getiren Klaauw, yangın için “çok büyük ve yıkıcı” ifadesini kullanarak felakette kliniklerin ve dağıtım merkezlerinin de kullanılamaz hale geldiği bilgisini paylaşmıştı.

Johannes Van der Klaauw, Uluslararası Göç Örgütü (IOM) ile yangın sonrası yardım çalışmalarını koordine ettiklerini, bu çalışmalarda önceliklerinin en savunmasız durumda bulunan kadın ve çocuklar olduğunu kaydetmişti.

Bu arada Bangladeşli yetkililerin, yangının çıkış nedeniyle ilgili soruşturma başlattığı belirtilmişti.

Türkiye’den taziye mesajı

Dışişleri Bakanlığı, Bangladeş‘te Arakanlı mültecilerin kaldığı Cox Bazar’daki kampta çıkan yangında hayatını kaybedenler için taziye mesajı yayımladı. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Myanmar’daki mezalimden kaçarak Bangladeş’e sığınan Rohingaların yaşadığı Cox’s Bazar’daki kamplarda dün (22 Mart) çıkan yangının can ve mal kayıplarının yanısıra çok sayıda barınağın ağır zarar görmesine yol açtığını büyük bir üzüntüyle öğrendik.

Yangında hayatını kaybedenlerin ailelerine baş sağlığı, yaralananlara ise acil şifalar diliyoruz.

Yangında, ülkemiz tarafından bölgedeki Rohingalı mültecilere sağlık hizmetleri sunan Sahra Hastanemiz de maalesef tümüyle kullanılmaz hale gelmiştir.

Bu yangın felaketi karşısında Rohinga mültecilerine ve evsahibi Bangladeş Hükümeti’ne yönelik desteğimizi vurgulamak isteriz. Yangın sonrasındaki süreç ülkemiz tarafından yakından takip edilmektedir.

Ülkemiz Rohinga mültecilerine yönelik her alandaki insani yardım çalışmalarını kararlılıkla sürdürecektir. Uluslararası toplumun da Bangladeş’e desteğini arttırması önem arzetmektedir.

Bu vesileyle, Rohingaların Myanmar’a güvenli, gönüllü, onurlu ve kalıcı şekilde geri dönüşlerinin sağlanmasına yönelik gerekli adımların atılması çağrımızı bir kez daha yineliyoruz.”

Budistler Myanmar’da binlerce Arakanlı Müslümanı katletmişti

Myanmar’ın Arakan eyaletinde 2012’de Budistler ile Müslümanlar arasında çatışmalar çıkmış, olaylarda çoğu Müslüman binlerce kişi katledilmiş, yüzlerce ev ve iş yeri ateşe verilmişti. Arakan’daki sınır karakollarına 25 Ağustos 2017’de düzenlenen eş zamanlı saldırıları gerekçe gösteren Myanmar ordusu ve Budist milliyetçiler, kitlesel şiddet eylemleri başlatmıştı.

BM’ye göre, Ağustos 2017’den sonra Arakan’daki baskı ve zulümden kaçıp Bangladeş’e sığınanların sayısı 900 bine ulaştı.

Uluslararası insan hakları kuruluşları, yayımladıkları uydu görüntüleriyle yüzlerce köyün yok edildiğini kanıtlamıştı.

BM ve uluslararası insan hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddeti “etnik temizlik” ya da “soykırım” olarak adlandırıyor.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *