Taliban, ABD’nin 1 Mayıs’ta çekilmesini istedi

Taliban, ABD’nin 1 Mayıs’ta çekilmesini istedi

Moskova’da basın toplantısı düzenleyen Taliban heyeti, ABD’nin 1 Mayıs’ta asker çekmesini istediklerini bildirdi.

Rusya’nın başkenti Moskova’da düzenlenen ve Afganistan’daki barış sürecinin görüşüldüğü toplantı sonrası açıklama yapan Taliban temsilcileri, Donald Trump yönetimiyle imzalanan anlaşma uyarınca ABD ve NATO birliklerinin 1 Mayıs’ta ülkeden çıkmasını istedi. Örgüt aksi takdirde saldırılarını arttıracağı tehdidinde bulundu.

ABD Başkanı Joe Biden, hafta içinde yaptığı açıklamada, Afganistan’dan asker çekmeyi gözden geçirdiklerini belirtmiş ancak bunun 1 Mayıs itibarıyla tamamlanmasının zor olacağını söylemişti.

Taliban müzakere heyetinde yer alan Suheyl Şahin, 1 Mayıs’tan sonra Afganistan’da kalmanın anlaşmayı ihlal anlamına geleceği uyarısında bulunarak, “Bundan sonrası anlaşmanın bir nevi ihlali olacak. Bu ihlal bizim tarafımızdan olmayacak ama ihlallerine bir cevap (karşılık) olacaktır.” ifadelerini kullandı.

Tehditlerini devam ettiren Taliban temsilcisi Şahin, “Dileriz bu olmaz, geri çekilirler. Afganistan için siyasi bir yol haritasına ulaşmanın neticesinde kalıcı ve kapsamlı bir ateşkes sağlamak için Afgan meselesinin barışçıl şekilde çözümüne odaklanırız.” diye konuştu.

Bu arada Taliban örgütü anlaşmanın imzalanmasının ardından ABD ve NATO birliklerine yönelik ciddi saldırılar gerçekleştirmedi.

Ancak Afganistan’da son aylarda çok sayıda gazeteci, sivil toplum kuruluşu çalışanı, insan hakları aktivisti, kadın hakları aktivisti, suikasta kurban gitti.

Bu saldırıların birçoğunun sorumluluğu üstlenilmedi.

Kabil hükümeti, söz konusu saldırılardan doğrudan Taliban örgütünü sorumlu tutuyor. Taliban ise suçlamaları reddediyor.

Basın toplantısında Taliban’ın İslami bir hükümet talebinde kararlı olduğunu yineleyen Şahin, ‘İslami bir hükümetin nasıl olacağı konusunda detay vermedi. Taliban temsilcisi, bu ifadelerinin, kızların eğitimini reddeden, kadınların çalışmasını engelleyen ve ağır cezalar uygulayan baskıcı kurallara geri dönüş anlamına gelip gelmeyeceği yönündeki sorulara da cevap vermedi.

Ayrıca Şahin, Taliban’ın seçimlere girmeyi kabul edip etmeyeceğini belirtmedi, ancak Cumhurbaşkanı Eşref Gani hükümetinin kendilerinin ‘İslami hükümet’ tanımına uymayacağını dile getirdi.

(Euronews)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *