İngiliz aşısı ile ilgili son gelişmeler

İngiliz aşısı ile ilgili son gelişmeler

Kanda pıhtılaşmaya yol açtığı gerekçesiyle birçok Avrupa ülkesinde kullanımı durdurulan Oxford/AstraZeneca aşısı için dün peş peşe açıklamalar geldi.

Avrupa İlaç Ajansı (EMA) aşıya yeşil ışık yaktı

EMA, aralarında Almanya, Fransa, İtalya ve İspanya’nın da olduğu bazı Avrupa ülkelerinin, kanda pıhtılaşma gibi yan etkilere neden olduğu şüphesiyle AstraZeneca aşısının kullanımını geçici olarak durdurmasının ardından yaptığı bilimsel değerlendirmenin sonucunu açıkladı.

EMA Direktöre Emer Cooke, “Bu aşı güvenli ve etkilidir. Aşının insanları Covid-19 hastalığından korumadaki faydaları olası risklerinden fazladır.” ifadesini kullandı. Cooke, EMA’nin bilimsel komitesinin incelemesinde aşının genel olarak kanda pıhtılaşma riskini artırdığına yönelik bulgu elde edilmediğini bildirdi.İncelemeler sırasında az sayıda nadir ve beklenmedik ciddi pıhtılaşma vakalarına rastladıklarını aktaran Cooke, günler süren değerlendirmenin ardından bu vakalarla aşı arasında bir bağ bulunması ihtimalini göz ardı etmediklerini, bu olası risklerin ürünle ilgili bilgiler arasında eklenmesini istediklerini söyledi.

Cooke: Ben olsam hemen yarın aşı olurdum

Cooke ayrıca, bu ürünle aşılanan AB ülkelerindeki 7 milyon ve İngiltere’deki 11 milyon kişiyi yakından izleyerek ek incelemeler yapacaklarını duyurdu. EMA uzmanları, toplam 40’tan az şüpheli vakaya rastlandığı bilgisini paylaştı. Cooke, “Gördüğümüz bu durumun beklenmedik bir şey olmadığını vurgulamak istiyorum. Milyonlarca kişiyi aşılarsanız nadir ve ciddi olayların aşılamadan hemen sonra meydana gelmesi kaçınılmazdır. Bizim görevimiz bunları tespit etmek ve aşıyla mı ilgili yoksa aşılamadan sonra tesadüfen mi meydana geldiğini belirlemek.” diye konuştu.

Halktan aşılara şüpheyle yaklaşmamasını isteyen Cooke, “Ben olsam hemen yarın aşı olurdum.” ifadesini kullandı.

Covid-19’a karşı geliştirilen ilk aşılardan Oxford-AstraZeneca’nın uygulanması, bazı ülkelerde, kanda pıhtılaşmaya yol açarak damar tıkanıklığı ve akciğer embolisi gibi durumlara neden olabileceği şüphesiyle geçici olarak durdurulmuştu.

İngiltere Başbakanı: Oxford aşısı güvenlidir, Pfizer aşısı güvenlidir

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, bazı Avrupa ülkelerinin kullanımını durdurduğu Oxford-AstraZeneca‘nın aşısının güvenli olduğunu ve kendisine de bu aşıdan yaptıracağını söyledi. Johnson, düzenlediği basın toplantısında, İngiltere İlaç ve Sağlık Ürünleri Düzenleme Kurumunun her hafta Oxford-AstraZeneca aşısına ilişkin verileri incelediğini kaydederek, aşı yaptırmamanın yaptırmaktan daha riskli olduğunu belirtti.

Avrupa İlaç Ajansının (EMA) da Oxford-AstraZeneca’nın Kovid-19 aşısının güvenli ve faydalarının risklerden fazla olduğunu bildirdiğine dikkati çeken Johnson, “Oxford aşısı güvenlidir, Pfizer aşısı güvenlidir. Güvenli olmayan şey Kovid-19’a yakalanmaktır. Dolaysıyla sıranız gelir gelmez aşınızı olmanız çok önemli.” dedi.

Kendisinin de aşı olacağını açıklayan İngiliz Başbakan, “Aşı olacağım merkezde şu anda ilk dozunu olanlara Oxford-AstraZeneca aşısı yapılıyor. Ben de bu aşıdan yaptıracağım.” diye konuştu.

“İngiltere İlaç Düzenleme Kurulu” aşının yararının risklerinden fazla olduğunu savundu

İngiltere’de İlaç ve Sağlık Ürünleri Düzenleme Kurulu (MHRA), bazı Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin kullanımını durdurduğu, Oxford Üniversitesinin ilaç firması AstraZeneca ile geliştirdiği Kovid-19 aşısının faydasının risklerinden daha fazla olduğunu belirtti.

MHRA’dan yapılan açıklamada, mevcut tüm verilerin incelenmesinin ardından ortaya çıkan kanıtların, damardaki kan pıhtılaşmasının Oxford-AstraZeneca’nın Kovid-19 aşısından kaynaklandığını göstermediği bildirildi.

‘Sadece 5 kişide pıhtılaşma oldu, sebebi aşı mı araştırılıyor’

Ülkede aşılananlar arasında yalnızca 5 kişide kanda pıhtılaşmaya ilişkin rapor oluşturulduğu ve bunun aşıdan kaynaklanıp kaynaklanmadığının araştırıldığı aktarılan açıklamada, “Bu durum milyonda birden daha az kişide görülmüştür. Aşı ile bu durum arasında bir nedensellik kurulmamıştır.” ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, Oxford-AstraZeneca’nın Kovid-19 aşısının faydasının risklerinden daha fazla olduğu vurgulanarak, halka aşı olmaları çağrısı yapıldı.

Açıklamada değerlendirmelerine yer verilen MHRA Yönetim Kurulu Başkanı June Raine, halkı korumak ve faydasının risklerinden daha fazla olmasını sağlamak için tüm Kovid-19 aşılarının kullanımı sırasında ve sonrasında sürekli güvenlik incelemesinde bulunduklarını belirtti. Raine, “Kovid-19 aşılamalarından sonra serebral damarlarda kan pıhtısı formuna rastlanan çok az sayıda rapor aldıklarını ve bu tür kan pıhtısının aşılanmamış kişilerde ya da Kovid-19 vakalarında doğal olarak ortaya çıkabileceğini” aktardı.

Aşılandıktan itibaren 4 günden daha uzun süren baş ağrısı olanlara ve aşı bölgesinde morarma görenlere, tıbbi yardım almaları uyarısında bulunan Raine, baş ağrısı, titreme ve ateş gibi şikayetlerin herhangi bir Kovid-19 aşısının en yaygın yan etkilerinden olduğu bilgisini paylaştı.

İtalya aşıyı uygulamaya devam edecek

İtalya Başbakanı Mario Draghi, Avrupa İlaç Ajansının (EMA) AstraZeneca aşısının güvenli olduğuna dair yaptığı değerlendirmeye atıfta bulunarak, “İtalya hükümeti, EMA’nın açıklamasını memnuniyetle karşılıyor. AstraZeneca aşısının kullanımına yarından itibaren yeniden başlanacak. Hükümetin önceliği mümkün olan en kısa sürede aşılamada en yüksek sayıya ulaşmak.” ifadesini kullandı.

İtalya Sağlık Bakanlığı da cuma günü yerel saatle 15.00’ten itibaren Oxford-AstraZeneca aşısının kullanımına tekrar başlayacağını açıkladı.

Aralarında Almanya, Fransa, İtalya ve İspanya’nın da olduğu bazı Avrupa ülkeleri, kanda pıhtılaşma gibi yan etkilere neden olduğu şüphesiyle 15 Mart Pazartesi günü AstraZeneca aşısının kullanımını geçici olarak durdurma kararı almıştı.

EMA Direktörü Emer Cooke, dün düzenlediği basın toplantısında, “Bu aşı güvenli ve etkilidir. Aşının insanları Kovid-19 hastalığından korumadaki faydaları olası risklerinden fazladır.” ifadesini kullanarak, EMA’nın bilimsel komitesinin incelemesinde aşının genel olarak kanda pıhtılaşma riskini artırdığına yönelik bulgu elde edilmediğini belirtmişti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *