Yemen hükümeti, dünkü baskını ‘devlete saldırı’ saydı

Yemen hükümeti, dünkü baskını ‘devlete saldırı’ saydı

Yemen hükümeti, Meaşık Başkanlık Sarayına düzenlenen dünkü halk baskınının barışçıl gösteri olmadığını, bunun devlete saldırı olarak kabul edildiğini bildirdi.

Yemen resmi haber ajansının haberinde, “Barışçıl olmaktan çıkan bu gösteri ancak kaos çağrısı yapanlara, güvenliği ve istikrarı tehdit edenlere, özellikle de Husi milislere hizmet eder.” ifadesi kullanıldı. Olayların, “Riyad Anlaşması’nın güvenlik ve askeri açılardan uygulanma sürecini hızlı bir şekilde tamamlama çabalarını iki katına çıkarma ihtiyacı”nı vurguladığı belirtildi.

Haberde, hükümetin, vatandaşların özellikle hizmet seviyesi ve ekonomik durumun iyileştirilmesi konusundaki meşru talep ve haklarına anlayış gösterdiği ve bunların “öncelikli konular” olduğu kaydedildi.

Meaşık Başkanlık Sarayına yapılan baskın

Aden’de meşru hükümetin yönetim merkezi konumundaki Meaşık Başkanlık Sarayı, dün hayat pahalılığını protesto eden halk tarafından basılmıştı.

Yemen hükümetine yakın bir yetkili, baskının planlı ve silahlı bir eylem olduğunu ileri sürmüş, yerel kaynaklar da bazı göstericilerin BAE destekli ayrılıkçı GGK’ye ait pankartlar taşıdığını söylemişti.

GGK’dan baskına üstü kapalı destek

GGK Meclis Başkanı Ahmed Said bin Berik’in Twitter hesabından yaptığı, “Güney halkının iradesi her zaman galip gelir.” açıklaması, GGK’nin hükümet karargahına yönelik baskını üstü kapalı şekilde desteklediği şeklinde değerlendirildi.

Yemenli Bakan Yardımcısı, hükümetin Aden’den ayrılmayacağını açıkladı

Yemen Enformasyon Bakan Yardımcısı Muhammed Kıyzan, Aden’de meşru hükümetin yönetim merkezi konumundaki Meaşık Başkanlık Sarayına, hayat pahalılığını protesto eden yüzlerce gösterici tarafından düzenlenen baskının ardından AA muhabirine açıklama yaptı.

Bakan Yardımcısı, BAE tarafından desteklenen ayrılıkçı Güney Geçiş Konseyine (GGK) bağlı milislerin yardımıyla baskın düzenlenmesinin, hükümetin 30 Aralık’ta Aden’e dönmesinden bu yana beklenen bir olay olduğunu ifade etti.

GGK’nın 2019’da meşru hükümet ile imzaladığı Riyad Anlaşmasında yer alan; güvenlik ve askeri kısımlar başta olmak üzere hiçbir maddesini uygulamadığına dikkati çeken Kıyzan, şunları söyledi:

“GGK, kendi milisleri Aden, Ebyen ve Sokotra’da iken Cumhurbaşkanlığı Koruma Tugayları ve İçişleri Bakanlığına bağlı birliklerin, Aden’e girişini engelledi. GGK, kamu ve özel kurumları kontrolü altında tutarken hükümetin görevlerini yerine getirmesine izin vermedi.”

“Hükümet halkın sorunlarını çözmek için çabalayacak”

“Hükümet, başta maaşların ödenmesi olmak üzere halkın sorunlarını çözüme kavuşturmak için her türlü çabayı sarf edecek.” diyen Kıyzan, şunları söyledi:

“GGK, hükümeti başarısız kılmak ve onu Aden’den çıkarmak için art arda krizler uyduruyor. Yemen hükümeti geçici başkent Aden’den ayrılmayacak.”

Kıyzan, “Hükümet karargahına yönelik baskın, GGK’yı destekleyen BAE’nin, Riyad Anlaşmasının sponsoru ve garantörü olan Suudi Arabistan’ın ülkedeki çabalarını başarısız hale getirme isteğini doğruluyor.” ifadesini kullandı.

Kıyzan, Yemen sokaklarının “bu yasadışı eylemlerin Husi milisler ile GGK milisleri arasındaki koordinasyon ve karşılıklı çıkar çerçevesinde geliştiğine” inandığına işaret ederek, bu eylemlerin, son günlerde Marib, Taiz ve Hacce’de ağır yenilgilerle karşılaşan Husiler üzerindeki baskının azaltılması için yapıldığı görüşünü dile getirdi.

Yemen hükümeti ile GGK arasındaki anlaşma

Uzun süredir siyasi istikrarsızlığın hüküm sürdüğü Yemen’de İran destekli Husiler, Eylül 2014’ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin kontrolünü elinde bulunduruyor. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015’ten bu yana Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor.

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon, 10 Aralık 2020’de Yemen hükümeti ile BAE destekli GGK’nin, 24 bakandan oluşacak bir hükümetin kurulması ve 2019’da imzalanan Riyad Anlaşması’nın askeri boyutunun uygulanması konusunda anlaştığını duyurmuştu. Koalisyon güçleri, 12 Aralık 2020’de de anlaşmanın, askeri güçlerin çekilmesiyle ilgili bölümünün planlandığı gibi uygulandığını açıklamıştı.

Yemen’de 18 Aralık 2020’de hükümet ile BAE destekli GGK arasında imzalanan Riyad Anlaşması çerçevesinde, Muin Abdulmelik başkanlığında 24 bakandan oluşan yeni hükümet kurulmuştu.

Güney Geçiş Konseyi (GGK) Meclis Başkanı, saray baskınına sahip çıktı

Yemen’de BAE destekli Güney Geçiş Konseyi Meclis Başkanı Ahmed Said bin Berik, “Güney halkının iradesi sürekli kazanıyor. Aden, bugün Seyun’un evlatlarının intikamını aldı.” dedi.

GGK Meclis Başkanı Berik, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, ülkenin doğusundaki Seyun kentinde dün düzenlenen hükümet karşıtı gösterilere işaret ederek, “Güney halkının iradesi sürekli kazanıyor. Aden, bugün Seyun’un evlatlarının intikamını aldı.” ifadelerini kullandı.

Güney halkının GGK etrafında kenetlendiğini belirten Berik, “Bugün ya da yarın masayı ters yüz edeceğiz. Kurnazlığa yer yok. Kısa süre sonra Aden’deki Tahrir Meydanı’ndan bir açıklama yapacağız.” açıklamasında bulundu.

Berik açıklamasında ayrıca, Lahic ve Ebyen kentleri içinde planlarının olduğunu kaydetti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *