ABD’de kabineye ilk kez bir Amerikan yerlisi alındı

ABD’de kabineye ilk kez bir Amerikan yerlisi alındı

Yerlilerin siyaset vitrinindeki yeni yüzü olarak adlandırılan Deb Haaland, Senato’dan onay alarak ülke tarihinde “kabineye seçilen ilk Amerikan yerlisi” oldu.

ABD Senatosu, Başkan Joe Biden’ın İçişleri Bakanı adayı Deb Haaland’ı 40 “hayır” oyuna karşılık 51 “evet” oyuyla onayladı. Haaland, bu başarısıyla Amerikan siyasi tarihinde bir ilki gerçekleştirdi. Daha önce Temsilciler Meclisinde New Mexico eyaletinin Demokrat vekillerinden biri olan Haaland’in kısa sürede yemin ederek görevine resmen başlaması bekleniyor.

Yerlilerin siyaset vitrinindeki yüzü olacak

Haaland, Kasım 2018’deki Kongre ara seçimlerinde New Mexico eyaletinde kazanarak, Kansas’tan seçilen Sharica Davids ile beraber Kongre’nin ilk iki Amerikan yerlisi kadınından biri olmuştu.

ABD’de yerlilerin yaşadığı bölgeleri de kapsayan birçok bölgeyi ve ulusal parkları yönetecek olan Haaland, bu yönüyle de dikkat çekici bir isim oldu. Önceki açıklamalarında iklim değişikliği karşısında yenilenebilir enerji kaynaklarına önem vereceğini dile getiren Haaland’in yerlilerle ilgili de çeşitli projelere imza atması ve ülkedeki yerlilerin siyaset vitrinindeki yüzü olması bekleniyor.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *