‘Muhaliflere işkence’ iddialarına Bahreyn tepki gösterdi

‘Muhaliflere işkence’ iddialarına Bahreyn tepki gösterdi

Bahreyn, Katar’ın el-Cezire kanalında yayınlanan “Jaw Hapishanesinde muhalif tutuklulara işkence yapıldığı” iddiaları üzerine Katar’a protesto notası verdiği bildirildi.

Bahreyn Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, Katar Dışişleri Bakanlığı’na gönderilen protesto notasında, AlJazeera kanalında 7 Mart’ta yayınlanan “Metin Dışı” isimli programda yanlış bilgi ve iddialara yer verilmesinin şiddetle kınandığı belirtildi.

Bu iddiaların Katar ile tüm Körfez ve Arap ülkelerini bilen “kiralık provokatörler” tarafından ortaya atıldığı, söz konusu kişilerin emirleri Bahreyn ve diğer Körfez ülkelerine düşman dış güçlerden aldığı ifade edilen açıklamada, “Bu tv programı El-Ula kentinde düzenlenen Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Zirvesi’nin ruhu ve ilkelerine aykırı.” denildi.

Açıklamada ayrıca Bahreynli balıkçıların Katar Sahil Güvenliği tarafından durdurulması ve kötü muameleye maruz kalmasından duydukları rahatsızlık ifade edildi.

Katar’ın Bahreyn’e yönelik bu tutum ve eylemlerinin kabul edilemez olduğu vurgulanan açıklamada, bunun iyi komşuluk ilkeleri ve KİK Zirvesi bildirisini onaylayan tüm ülkeler tarafından uygulanan ilkeler ve yükümlülüklerle çeliştiği kaydedildi.

Programda 2015 yılında Bahreyn Jaw Hapishanesi’nde muhalif tutukluların işkence gördüğü iddialarından bahseden bir kitap ele alındı.

Katar-Bahreyn ilişkileri

Katar-Bahreyn ilişkileri, yaklaşık 3.5 yıl önce aralarında Bahreyn’in de olduğu bir grup Arap ülkesinin Katar’a ambargo uygulamaya başlaması ile kesilmişti.

ABD’de Biden yönetiminin işbaşına gelmesi ile birlikte, bu yılın başında Arap ülkeleri sürpriz bir adımla ambargoyu kaldırmış ve ilişkileri yeniden başlatmıştı. Katar’a yönelik ambargo uygulayan ülkeler arasında Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Mısır ve Bahreyn bulunuyordu.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *