Sırbistan, Bosna’ya aşı bağışladı

Sırbistan, Bosna’ya aşı bağışladı

10 bin aşıyı teslim için Bosna’ya gelen Sırbistan lideri Vucic’i, Bosna Devlet Başkanlığı Konseyi Sırp üyesi Dodik, Hırvat üyesi Komsic ve Boşnak üyesi Dzaferovic karşıladılar.

Sağlık çalışanlarının aşılanmasında kullanılacak aşıların teslimi için Saraybosna’ya gelen Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic’i havalimanında Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Sırp üyesi Milorad Dodik, Hırvat üye Zeljko Komsic, Boşnak üye Sefik Dzaferovic birlikte karşıladı.

Vucic: Bosna halkı hangisini isterse biz onu ulaştıracağız

Havalimanında konsey üyeleri ile görüşen Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksander Vucic, düzenlenen ortak basın toplantısında, aşıların Boşnak ve Hırvat nüfusun yoğun yaşadığı Bosna Hersek Federasyonu (FBIH) entitesi için olduğunu aktararak, ziyaretinin aşı yardımından çok güven mesajı verdiğini savundu.

Sırbistan’ın dört farklı Kovid-19 aşısı satın aldığını aktaran Vucic, “Moderna aşısı da sipariş ettik, beş olacak. Hangisinden isterseniz, Bosna Hersek halkı hangisini isterse biz onu ulaştıracağız. Burada mesele aşılar değil, insanların birbirine güvenmesidir.” dedi.

Vucic, büyük ülkelerden bekledikleri yardımı birbirlerine yapmaları gerektiğini söyleyerek, “Bununla 5, 10 ya da 20 hayat kurtarırsak mutlu olacağım. Bu önemli ve büyük bir şey.” ifadelerini kullandı.

Toplantıda, ilkbahar sonunda Bosna Hersek ile iş birliğinde Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da büyük bir ekonomi zirvesi yapma teklifinde de bulunduğunu aktaran Vucic, “Bu, bugüne kadar düzenlediğimiz en büyük iş birliği, güven, açıklık zirvesi olsun.” dedi.

Boşnak üye: Küresel mekanizmaların durduğu bir durumda, Cumhurbaşkanı Vucic aşı teklif etti

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı ve Sırp üyesi Dodik de bağışladığı aşılar için Sırbistan’a teşekkür ederek, “Bize getirilen dozları kendileri için kullanabilirdi, ancak Kuzey Makedonya ve Karadağ’dan sonra bize de yardım ettiler.” ifadelerini kullandı. Bosna Hersek’in Kovid-19 Aşıları Küresel Erişim Programı’na (COVAX) aşı tedariki için gerekli avansı ödediğini, ancak aşıların henüz ulaştırılmadığını anımsatan Dodik, ülkede kitlesel aşılamaya başlamak için yeterli doz bulunmadığını vurguladı.

Hırvat üye Zeljko Komsic de Sırbistan’ın bağışladığı aşılar sayesinde bir hayatın dahi kurtulmasının çok değerli olduğunu ifade ederek, COVAX noktasında belirsiz bir yolda ilerlediklerini ve bugün Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yetkilileriyle görüşeceklerini söyledi.

Boşnak üye Dzaferovic ise desteği için Sırbistan’a teşekkür ederek, “Aşı tedarikinde küresel mekanizmaların durduğu bir durumda, Cumhurbaşkanı Vucic aşı teklifi sundu ve biz de kabul ettik.” dedi.

Bosna’daki Sırp entitesinde aşılama başladı

Bu arada, Bosna Hersek’teki Sırp Cumhuriyeti (RS) entitesinde Rusya’dan tedarik edilen “Sputnik V” aşıları ile 12 Şubat’ta sağlık çalışanlarının aşılanması başlandı. RS entitesinde kullanılmak üzere 1 Mart’ta da 20 bin doz daha Rus aşısı ulaştırıldı.

Sırbistan’ın Bosna Hersek Federasyonu için gönderdiği AstraZeneca aşılarının Hindistan’da üretildiği ifade edilirken, Avrupa’da üretilenlerden farklı olmadığı belirtilen bu aşıların önce Bosna Hersek İlaç Ajansından kullanım onayı alması gerekeceği bildirildi.

Sırbistan, daha önce komşuları Karadağ ile Kuzey Makedonya’ya da aşı göndermişti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *