Sofuoğlu’nun Halil İnalcık sözleri tepki çekti

Sofuoğlu’nun Halil İnalcık sözleri tepki çekti

Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ebubekir Sofuoğlu “hocaların hocası” olarak adlandırılan tarihçi Halil İnalcık’ı eleştiren sözleri ile gündeme geldi.

Sofuoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımında, “Vay Osmanoğlu! 624 yılın 500 yılı, 3 kıtada Süpergüç olan tarihin, seni yıkan odaklardan biri olan Rockefeller burslu, Tarihçilerin kutbu(benim değil) denilen İnalcıka emanet. Tabii ki senin neslin sana düşman olacak. Tarihini sen yazmadın ki. Tarihini seni yıkanlar, YAZDIRDI” ifadelerini kullandı.

Tepkiler peş peşe geldi.

Murat Bardakçı

Habertürk yazarı tarihçi Murat Bardakçı, Sofuoğlu’nun bu sözlerine kendi köşesinden yanıt verdi. Bardakçı, “Profesör unvanlı çatlaklar!” başlıklı yazısında Sofuoğlu’na yönelik özetle şunları söyledi:

“Görüyorsunuz, karşımızda nerede büyük, nerede küçük harf kullanılacağından bîhaber olan, kesme işareti koymaya ve kelimeleri birbirlerinden ayırma zahmetine bile tenezzül etmeyen, altı satırlık mesajında altı imlâ hatası yapan ve etrafına ilim yerine sadece nefret saçan “Prof” unvanlı bir zavallı var…

Bu kafadakilere rahmetli Halil İnalcık’ı anlatıp eserlerinden ve tarihçiliğimize katkılarından sözetmek, sonra da “Hayatım boyunca beni en fazla uğraştıran mesele, Osmanlı İmparatorluğu hakkında Batı’daki önyargıları ortadan kaldırmaya çalışmaktı” dediğini hatırlatmak hem vakit israfıdır, hem de Halil Hoca’nın hatırasına hakarettir; içlerindeki nefret yüzünden beyinleri ve kalpleri mühürlenmiş olan böylelerinin anlattıklarınızı idrak edebilmelerinin imkânı yoktur!

Akademik kaynak kabul edilen doğru dürüst tek bir satırları bile olmayan, ilmî yetenekleri sade suya tirit birşeyler çiziktirmekten ibaret kalan ama etrafa ideoloji sosuna bulanmış nefret saçmayı meslek hâline getirmiş akademik unvanlı eziklerimiz tek tük de olsalar mevcut idi ama şimdi sayıları arttı ve kalabalık bir güruh teşkil ettiler!”

Sofuoğlu’nun Bardakçı’ya yanıtı

Bardakçı’nın yazısına Twitter hesabından yanıt veren Sofuoğlu, “Üslubu kişiyi yansıtır. Kullandığı kelimeleri aynen iade ediyorum. Yazıyorsan ADAM gibi ne dediğimi yazacaksın; İNALCIKA LAF ATTI diye muğlak yazmayacaksın. Ne yani İnalcık eleştirilmez mi, tanrı mı o? Bir de İNSAN TUTARLI OLUR. Ekleri okuyun lütfen!

Ben ilim adamıyım. Saygı kuralları çerçevesinde ve bilimsel delilleriyle herkesi ve İnalcıkı da eleştiririm. Şahsi özellikleriyle mi eleştirmişim? İnalcıkı, tarihçliği ve Rockefeller bursu aldığı için eleştirmiştim. Bu şahıs ta bana hakaret ediyor. Sen önce kendinle çelişme.

Rockefeller bursu aldığı için İnalcıkı eleştirdim, şahıs bana hücum etti. Ama bu şahıs hem Osmanlı hem Cumhuriyet döneminde teröristleri destekleyen Rockefeller ifşa eden yazı yazabiliyor. Ama dedim ya, insan önce kendiyle çelişmeyecek. Rockefeller bu şahsa göre de terörist

Devlet düşmanı Rockefeller, bu şahsa göre de terörist destekçisi iken İnalcık burs alınca mı temize çıkıyor? İnalcık, Batıda Osmanlı önyargısını yıkıyormuş. Yani, Ermeni Teröristleri destekleyen Rockefellerin Osmanlı imajını düzelteceği tuttu da o yüzden mi İnalcıka burs verdi?” dedi.

Sofuoğlu, bir başka mesajında ise “Yıllarca Hürriyet tarih ilavesinde, Arka odalarda ve ayrıca ilgilendiği derin ahlaki konularla seviyesini(?!) gösteren, Osmanlı denildiğinde tahkir eden, iftiralar atan şahıs, bize seviye dersi vermeye kalkmış! Bu hadde kalkışmadan önce geçmişine dönüp baksaydın!” ifadelerini kullandı.

İlber Ortaylı’nın tepkisi

Tarihçi İlber Ortaylı da Sofuoğlu’nun sözlerine Twitter’dan tepki gösterdi. “Halil İnalcık 82 yaşında, doğru tarih için yollarda…” ifadelerini kullanan Ortaylı, mesajında şunları yazdı:

“Halil İnalcık 82 Yaşında doğru tarihin peşinde. Prof. Dr. Halil İnalcık Hocamız, Osmanlı tarihinin ana kaynaklarından biri olan ‘Aşıkpaşazade’de geçen bilgilerin doğruluğunun boyutunu anlamak için, eserdeki saha tasvirinin gerçek olup olmadığını kontrol ediyor. Yaşı o tarihte 82. Doğru tarih için yerinde inceleme yapmaktan çekinmiyor. Bugün haddini bilmezler ona dil uzatıyorsa bir cevap hakkı doğmuş demektir.”

‘Artık şehre geldiniz!’

Doç. Dr. Emrah Safa Gürkan da Sofuoğlu’nun tweetini alıntılayarak, “Alpay vs. Zeki Müren, Sofuoğlu vs. İnalcık, Amerika’ya gitmek için ne bursu alacaktı Seyyid Kutub bursu mu?  Ya şu basit anti Batıcılık en çok Batılıları sevindiriyordur herhalde, her gördüğünüz yabancı isimden bu kdr korkmayın. Sapanınızı, pulluğunuzu bırakın artık şehre geldiniz” diye yazdı.

Gürkan’a yanıt

Ebubekir Sofuoğlu, Gürkan’ın mesajını alıntılayarak şu yanıtı verdi: “Burs, Osmanlıyı yıkan Ailelerden birinden ise benim için önemli İkincisi; Makalesi ve tenkit etmediği alıntısıyla yapılan Osmanlı iftirası üzerinden İnalcıka, TEKNİK bir ELEŞTİRİ yaptım Sapan-pulluk lakırdısını bırakın, Siz Öğretim Üyesisiniz Siz de TEKNİK ELEŞTİRİ yapın lütfen”

Daha sonraki mesajlarında ise Sofuoğlu şunları dedi:

“İnalcık amigoluğu yapmayacaksınız, bilgiyle konuşacaksınız! O zayıf nefsinizi yenip, sabrınızı muhafaza ederek, İNALCIKIN KENDİ KİTABINDAN OSMANLIYA iftiraları okuyun. Ama siz de o sabır ne gezer! Ondan sonra NET, İLMİ VERİLERLE konuşacaksanız konuşun.”

“Çok seslilikten yanalarMIŞ. Hadiyin oradan! Daha ikinci sese tahammülünüz yok. Hakaret mi ettim, İnalcıkı beğenmek zorunda mıyım? Meğer Panteonda yaşıyormuşuz, bir tanesi de İnalcıkmış. Cevap bile vermeyecekmişiz. Şu çakma demokratların haline bakın!”

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *