Rusya’nın Paşinyan’la devam etmesi mümkün görünmüyor!

Rusya’nın Paşinyan’la devam etmesi mümkün görünmüyor!

Yakın zaman içerisinde Paşinyan’ın görevi teslim ederek iktidardan gitme ihtimal çok yüksektir. Rusya’nın Paşinyan’la anlaşarak Ermeni ordusunu yeniden yapılandırılması hayli zor görünüyor.

Rusya’nın Ermeni Ordusunu Modernize Etmede Paşinyan’la Devam Ettirmesi Mümkün Görünmüyor

Suinbay Suindikov / 21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü

Ermenistan Silahlı Kuvvetleri, ülkenin Başbakanı Paşinyan’a ve hükümetine istifa etme çağrısında bulundu. Paşinyan yaptığı açıklamada, ülkede bir darbe girişimi yaşandığını söyledi.

Paşinyan’ın, muhtıranın ardından Ermenistan Genelkurmay Başkanı Onik Gasparyan’ı görevden aldığı açıklandı. Öte yandan Paşinyan’ın açıklamaları sonrasında çok sayıda polis kuvvetinin hükümet binalarını koruma altına aldığı belirlenirken, teyit edilen bir bilgiye göre, Ermenistan semalarında savaş uçaklarının uçtuğu görüldü. Paşinyan, Dağlık Karabağ’da Azerbaycan’la süren 44 günlük çatışmaların ardından Ermenistan’da eleştirilere maruz kalmıştı. Ermenistan lideri Paşinyan istifa çağrılarıyla karşılaşmış ancak görevini bırakmamıştı. Ermenistan Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılan son bildiride Paşinyan’a istifa çağrısı hakkında, “Pozisyonumuzu teyit ediyoruz. İstifa çağrısı bir baskı neticesinde yapılmamıştır” ifadeleri kullanıldı. Ordunun tutumunun kabul edilemez olduğunu ifade eden Paşinyan, “Ermenistan ordusunun işleyişiyle ilgili köklü bir değişiklik için reform paketi hazırlıklarına başlıyoruz” dedi. Ermeni ordusunun siyasetten uzak durması gerektiğini ifade eden Paşinyan kendi taraftarlarına da mesaj vererek, “Ermenistan’ın demokrasisi için tüm Ermenistan halkını Cumhuriyet Meydanı’na çağırıyorum” şeklinde konuştu.

2 gün önce Rus Büyükelçi Kopırkin, Rusya’nın Ermeni ordusundaki reform sürecine tam destek vermeye hazırlanıp hazırlanmadığı sorusuna “Moskova, halihazırda bunu yapıyor” yanıtını vermişti. Ermenistan ve Rusya savunma bakanlıkları arasında çok farklı alanlarda çok yoğun görüşmeler yapıldığını belirten Kopırkin, Ülkelerimiz, ordularımız arasındaki işbirliğinin pekiştirilmesiyle ilgili konular istişare ediliyor. Zamanı geldiğinde gerekli bilgilerin verileceğini düşünüyorum ifadelerini kullanmıştı.

Ermeni-Azerbaycan Dağlık Karabağ savaşı sonrası Ermenistan’ın Başbakanı Paşinyan liderliğinde toprak kaybetmesi, Ermeni toplumu açısından büyük hayal kırıklığına neden olmuştur. Toprak ve savaşı kaybeden liderin iktidarda uzun süre kalabilmesi pek mümkün değildir.  Paşinyan açısından bakıldığında önünde iki seçenek mevcuttur. Birincisi, seçim ile gelen hükümet seçimle gider mantığıyla hareket ederek ülkede acil bir şekilde genel seçime gidilmesi gerekmektedir. İkinci seçenek ise, Batı eksenli politikadan tamam ile uzaklaşarak Rusya’nın insiyatifi doğrultusunda hareket etmeyi kabullenmektir. Eğer ikinci seçeneği yapmayı kabul ederse ülkedeki destekçilerini ve Batı’nın desteğini de kaybetmiş olacaktır. Aynı zamanda benimsediği siyasi çizgisinden de uzaklaşmış olacaktır. Paşinyan’ın yönetime gelişinin en büyük faktörü, ülkeyi ekonomik sıkıntıdan kurtarmak ve Dağlık Karabağ sorununu kökten çözmekti. Şu andaki duruma bakıldığında söz konusu bu hususların hiçbiri gerçekleşmiş değildir. Yakın zaman içerisinde Paşinyan’ın görevi teslim ederek iktidardan gitme ihtimal çok yüksektir. Rusya’nın Paşinyan’la anlaşarak Ermeni ordusunu yeniden yapılandırılması hayli zor görünüyor. Rusya Transkafkasya bölgesinde nüfuzunu korumak için hiçbir zaman bölge ülkeleri arasındaki mevcut sorunlara yönelik nihai çözüm odaklı politika izlemez. Kısmi çözüm ve tarafların gücünü dengede tutma taktiğini devam ettiğini görülür. 44 Günlük Karabağ çatışmasından sonra Ermeni silahlı kuvvetlerinin Azerbaycan ordusunun karşısında ne kadar zayıf düştüğünü görülmüştür.

(Suinbay Suindikov: 21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü Rusya-Türkistan Araştırmaları Uzmanı)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *