Suudi kadın aktivistin mesajına muhaliflerden destek

Suudi kadın aktivistin mesajına muhaliflerden destek

Suudi Arabistanlı aktivist ve kadın hakları savunucusu Hezlul’un serbest bırakıldıktan sonra attığı mesaja Suudi ve Mısırlı muhaliflerden geçmiş olsun cevapları geldi.

Luceyn el-Hezlul, 1001 gün süren tutukluluğun ardından serbest bırakıldıktan sonra hayal kırıklığıyla döndüğünü paylaştı. Hezlul, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Minnettarlıkla dolu ancak 1001 hayal kırıklığıyla yaralı bir kalple geri dönüyorum” ifadelerini kullandı.

Hezlul’un paylaşımına kısa sürede binlerce kişinin yanı sıra yurt dışında yaşayan Suudi Arabistanlı muhalif Abdullah Selman el-Avde, Mısır asıllı ABD vatandaşı aktivist Muhammed Sultan ve yine Mısırlı muhalif ve insan hakları aktivisti Heysem Ebu Halil gibi Arap dünyasında etkin sosyal medya fenomenleri tarafından geçmiş olsun cevapları geldi.

Beş yıl sekiz ay hapis cezası verilmişti

Suudi Arabistanlı aktivist ve kadın hakları savunucusu Luceyn el Hezlul ülkedeki siyasi sistemi değiştirmeye çalışmak suçlamasıyla yargılandığı mahkeme tarafından beş yıl sekiz ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

DW Türkçe’nin aktardığına göre, Suudi haber portalı Sabq, el Hezlul’un cezasının yarısını çektikten sonra denetimli serbestlik ile tahliye edilebileceğini aktarmış ve buna göre, yaklaşık iki yıl on aydır cezaevinde bulunan el Hezlul’un 31 Mart’ta tahliye edilmesi mümkün olacağı belirtilmişti.

Mahkeme tarafından açıklanan karara göre, el Hezlul ” yabancı bir gündemi internet aracılığıyla Krallık dahilinde uygulamaya” ve ülkedeki siyasi sistemi değiştirmeye çalışmak ile ulusal güvenliğe zarar vermekten suçlu bulunmuştu.

2013’te başlattığı kampanya ile tanınıyordu

Suudi kadın aktivist el Hezlul, ülkede kadınların araç kullanması yasağının kaldırılması için 2013 yılında başlattığı kampanya ile uluslararası düzeyde tanınmıştı. 31 yaşındaki el Hezlul, 2014 yılında Birleşik Arap Emirlikleri’nden Suudi Arabistan’a kullandığı araç ile geçmeye çalışırken gözaltına alınmış ve 73 gün cezaevinde tutulduktan sonra serbest bırakılmıştı.

Suudi Arabistan’da 2015 yılında yapılan yerel seçimlerde kadınların aday olmasına izin verilmesinin ardından, aday olan ilk kadınlar arasında bulunan el Hezlul, 2016 yılında da Suudi Arabistan’da  kadın üzerindeki erkek vesayetinin kaldırılması  için Kral Selman’a yazılan mektubu imzalayan 14 bin kişi arasında yer almıştı.

El Hezlul, kadınlar için araç kullanma yasağının kaldırılmasından kısa bir süre önce Mayıs 2018’de gözaltına alınmış ve tutuklanmıştı. Savcılık, el Hezlul’un 20 yıl hapis cezasına çarptırılması talebinde bulunmuştu.

El Hezlul’un ailesi, kadın aktivistin cezaevinde işkence gördüğünü iddia etmiş, ancak bu iddialar Riyad tarafından reddedilmişti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *