Nijerya’da saldırılar

Nijerya’da saldırılar

Nijerya’nın Niger eyaletindeki dün bir yatılı okula silahlı kişilerin düzenlediği saldırıda 26 öğrenci ve 4 öğretmen kaçırılırken, ülkenin kuzeydoğusunda Boko Haram’ın silahlı saldırısında 7 asker hayatını kaybetti.

Yatılı okula saldırı!

Nijerya’nın Niger eyaletindeki Kagara bölgesinde bir yatılı okulda, silahlı kişilerin düzenlediği saldırıda ilk belirlemelere göre 26 öğrenci ve 4 öğretmen kaçırıldı. Kagara Devlet Bilim Koleji yetkililerinden Abubakar Baba Umar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kimliği henüz belirlenemeyen silahlı kişilerin sabah erken saatlerde yatılı okula saldırı düzenlediğini bildirdi.

Umar, ilk belirlemelere göre 26 öğrenci ve 4 öğretmenin kaçırıldığını kaydetti. Saldırı sırasında çok sayıda öğrencinin kaçmayı başardığını aktaran Umar, bölgeye güvenlik güçlerinin sevk edildiğini söyledi. Kaçan öğrencilerden Muhammadu Abdullahi, silahlı kişilerin askeri üniforma giydiğini ve saldırı sırasında şiddet gördüklerini anlattı.

Abdullahi, kaçırılan öğrencilerin bir an önce kurtarılmasını ümit ettiklerini dile getirdi.

Türkiye Nijerya'da yatılı okula düzenlenen saldırıyı kınadı

Yatılı okula düzenlenen saldırıya Türkiye’den kınama

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, “Nijerya’nın Nijer Eyaletine bağlı Kagara bölgesinde bulunan bir yatılı devlet lisesine bugün silahlı bir grup tarafından düzenlenen saldırıda 40’tan fazla öğretmen ve öğrencinin kaçırıldığı, ayrıca olay sırasında bir öğrencinin hayatını kaybettiği büyük üzüntüyle öğrenilmiştir.” ifadeleri kullanıldı.

Nijerya halkı ile hükümetine başsağlığı ve geçmiş olsun dilekleri iletilen açıklamada, “Masum öğrencilere yönelik gerçekleştirilen bu menfur saldırıyı güçlü bir şekilde kınıyoruz. Kayıp öğrencilerin ve öğretmenlerin bir an evvel salimen ailelerine kavuşmasını diliyoruz.” ifadelerine yer verildi.

france soldiers sahel ile ilgili görsel sonucu

Boko Haram saldırısı: 7 asker öldü

Teröristler Borno eyaletindeki Marte bölgesinde askerlere silahlı saldırı düzenledi. Saldırıda 7 asker yaşamını yitirdi, çok sayıda asker yaralandı. Saldırının ardından askerlerle Boko Haram üyeleri arasında çıkan çatışmada yaralanan çok sayıda terörist kaçtı.

Nijerya’da 2000’li yılların başından beri varlık gösteren terör örgütü Boko Haram’ın 2009’dan bu yana düzenlediği kitlesel terör eylemlerinde 20 binden fazla kişi öldü.

Törer örgütü, 2015’ten bu yana ülkenin sınır komşuları Kamerun, Çad ve Nijer’de de saldırılar gerçekleştirdi. Örgütün Çad Gölü Havzası’ndaki saldırılarında en az 2 bin kişi hayatını kaybetti.

Ülkede, terör saldırıları ve çatışmalar nedeniyle yüz binlerce kişi göç etmek zorunda kalıyor.

G5 Sahel zirvesi

Çad’ın başkenti Encemine’de düzenlenen iki günlük G5 Sahel Zirvesi Burkina Faso, Mali, Çad, Nijer, Moritanya’nın liderlerinın katılımıyla iki gün önce başlamıştı. Fransa ve G5 ülkelerinin yanı sıra Almanya’nın da yer aldığı toplantılarda, Fransa’nın sahel ülkelerinde yürüttüğü Barkhane Operasyonu’nda asker azaltıp azaltmayacağı merak ediliyordu. Fransa Cumhurbaşkanı Macron, zirve başlamadan yaptığı açıklamada asker azaltma diye bir durumun söz konusu olmadığını bildirmiş, “Sahel ülkelerinin talepleri doğrultusunda bölgedeyiz” demişti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *