AK Partili vekilden NATO için ‘vazgeçilmez’ ifadesi

AK Partili vekilden NATO için ‘vazgeçilmez’ ifadesi

AK Parti Rize Milletvekili ve NATO Parlamenter Asamblesi (NATO PA) Türk Delegasyonu Başkanı Osman Aşkın Bak, Türkiye’nin NATO’ya üyeliğinin yıldönümünü kutladı.

Osman Aşkın Bak, Türkiye’nin NATO’ya üye oluşunun 69. yıl dönümü dolayısıyla yayımladığı mesajında, Türkiye’nin, Avrupa-Atlantik bölgesinin güvenlik ve istikrarının korunmasında vazgeçilmez bir aktör olan NATO’nun güçlü ve güvenilir bir üyesi olduğunu kaydetti.

Osman Aşkın Bak, NATO üyeliğinin, Türkiye için yalnızca güvenlik mülahazasıyla atılmış bir adımı değil, aynı zamanda Türkiye’nin dünya barışı ve güvenliğine katkı sağlama hususundaki kararlılığını temsil ettiğini belirtti.

Bak, “Dünyanın her tarafında barış ve güvenliği tehdit eden yeni olguların ortaya çıktığı, güvenlik yaklaşımının günden güne değiştiği bu dönemde, tehditlerin bertaraf edilmesi için diyalog ve iş birliğinin geliştirilmesi her zamankinden çok daha gereklidir. Bu noktada, ittifakın değişen dünyaya kapsamlı bakış açısıyla hızlı ve gerekli uyumu sağlayabilmesi adına uygun bir güç ve kapasiteyle donatılması gerekmektedir.” ifadesini kullandı.

Ortak değerler vurgusu

NATO’nun güney sınırında ittifakın karşılaştığı her türlü tehditle mücadele eden Türkiye’nin, tüm müttefiklerden gerekli desteği almasının, NATO’nun güvenilirliği, caydırıcılığı ve itibarının sürdürülmesi açısından önem taşıdığının ifade eden Bak, şöyle devam etti: “Özellikle bölgede ittifak dışı müttefik arayışlarının ve terör örgütlerinin sahada kullanılabilirlikleri üzerinden meşru addedilmelerinin NATO bünyesinde de birlik ruhuna ve ortak değerleri koruma anlayışına zarar vereceği aşikardır. Bu bağlamda en öncelikli beklentimiz, müttefiklerimizin, PKK ve PYD/YPG başta olmak üzere terör örgütleriyle mücadelemize koşulsuz destek vermeleridir. 2030 vizyonuyla, değişen tehdit ortamına adapte olmaya çalışan, birtakım kapsamlı revizyon çalışmaları başlatan NATO’nun bu hedefinde başarıya ulaşabilmesi için, ittifakın temelinde yer alan dayanışma, insicam ve güvenliğin bölünmezliği ilkelerini, ayrım yapmadan terörizmin bertaraf edilmesi dahil, tatbik etmesi şarttır.”

Türkiye’nin katkısı

NATO PA’nın, kurumsallaşmış bir parlamenter diplomasi platformu olarak 60 yılı aşkın bir süredir parlamenter diyalog temelinde faaliyet gösterdiğini hatırlatan Bak, NATO PA toplantılarının, ittifak politikalarının başarıya ulaştırılmasında önemli bir role sahip olduğunu savundu.

Bak, NATO PA Türk Delegasyonunun da müttefik ülkelerdeki muhataplarıyla yakın iş birliği içindeki yoğun çalışmalarıyla terörle mücadele ile diğer savunma ve güvenlik konularında Türkiye’nin ittifaktan talep ve beklentilerini her fırsatta dile getirdiğini, ayrıca demokrasinin dayanağı olan halk iradesinin NATO faaliyetlerine yansıtılmasına aracı olduğunu aktardı.

‘NATO PA, ittifakın yumuşak gücü’

Bu işlevi itibarıyla NATO PA’nın, ittifakın yumuşak gücünün önemli bir unsuru olmaya devam ettiğini belirten Bak, “NATO PA Türk Delegasyonu, Türkiye’nin NATO’daki önde gelen konumuna mütenasip şekilde, dünya barış, istikrar ve güvenliğine elinden gelen her türlü desteği sağlamaya bugüne kadar olduğu gibi bundan böyle de her fırsatta en etkin şekilde devam edecektir.” değerlendirmesinde bulundu.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

1 Comment

  • Harun
    20 Şubat 2021, 06:28

    Ha chp ha akp ne natodan ne avrupa birliğinden ne faizci ekonomiden vazgeçerler.
    Bunlar sistem denilen ailenin nikahsız eşleridir.

    REPLY