Tunus’ta kriz devam ediyor

Tunus’ta kriz devam ediyor

Parlamento Başkanı Gannuşi, Anayasanın farklı tefsir edilebileceğini öne sürdü ve taraflara esnek olma çağrısı yaptı. Başbakan Hişam el-Meşişi ile Cumhurbaşkanı Kays Said arasındaki kriz devam etti.

Tunus‘ta yakın zamanda yaptığı kabine revizyonu nedeniyle Cumhurbaşkanı Kays Said ile arası açılan Başbakan Hişam el-Meşişi, 5 bakanı görevden alarak yerlerine kabinede bulunan diğer bazı isimleri vekaleten atadı.

Başbakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, Meşişi, kabine revizyonundan önce de bu görevleri yürüten Adalet Bakanı Muhammed Busta, Enerji, Endüstri ve Madenler Bakanı Salva es-Sagir, Gençlik ve Spor Bakanı Kemal Dakiş, Bayındırlık ve İskan Bakanı Leyla Cefal ile Tarım, Su ve Balıkçılık Bakanı Aksa el-Bahri’yi görevden aldı.

Kabine krizinin yaşandığı Tunus'ta Başbakan Meşişi 5 bakanı görevden aldı

Görevden alınan bu isimlerin yerine mevcut kabinedeki 2’si kadın 5 bakan vekaleten atandı.

Adalet Bakanlığına Hüsna binti Süleyman, Endüstri ve Madenler Bakanlığına Muhammed Busaid, Bayındırlık ve İskan Bakanlığına Ahmed Azum, Tarım, Su ve Balıkçılık Bakanlığına Muhammed Fadıl Kerim, Gençlik ve Spor Bakanlığına ilse Siham el-İyadi vekaleten görevlendirildi.

Açıklamada, “Başbakanlığın kabine revizyonunun tamamlanması ve bakanların Anayasa çerçevesinde görevlerine başlaması için tüm çözümlere açık olduğu” yönündeki ifadeler dikkati çekti.

Başbakan Meşişi, Cumhurbaşkanı Said’in kabine revizyonuna itirazına karşılık attığı bu adımla, Meclisten güvenoyu alan yeni bakanları göreve başlatmak yerine halihazırda kabinede görev yapan isimleri bu bakanlıklara vekaleten atayarak bir hamle yaptı.

Cumhurbaşkanı Said: Kabine değişikliği bazı Anayasa hükümlerini görmezden geldi

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, yeni kabine değişikliğinin anayasadaki bazı hükümleri dikkate almadığını belirtti. Tunus Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Said’in Başbakan Hişam el-Meşişi’ye, kurduğu yeni kabinenin hukuki yönlerine ilişkin bir mektup yazdı.

Tunus Cumhurbaşkanı Said: Kabine değişikliği bazı Anayasa hükümlerini görmezden geldi

Said “Kabine değişikliği bazı anayasa hükümlerini görmezden geldi.” ifadelerinin yer mektubunda kabine değişikliğinin anayasanın 92 ve 46’ncı maddelerine aykırı yapıldığını kaydetti.

Anayasanın 92’nci maddesine göre, değişikliğin önce Bakanlar Kurulu’nda müzakere edilmesi gerektiğini ifade eden Said, Bakanlar Kurulu’nun toplanacağının Cumhurbaşkanı’na önceden gündemle birlikte haber verilmesinin gerektiği, birçok durumlarda kendisinin kurula başkanlık etmesinin zaruri olduğunun altını çizdi.

Said, kadın-erkek fırsat eşitliğini ortaya koyan anayasanın 46’ncı maddesinin de görmezden gelindiğine dikkati çekerek, yeni kabinede 11 bakanlıkta değişiklik yapıldığını ve tüm yeni bakanların da erkeklerden seçildiğini hatırlattı.

Gannuşi devreye girdi

Parlamento Başkanı Raşid el-Gannuşi, kabine değişikliği krizine ilişkin basına yaptığı açıklamada, tüm taraflara esnek olmaları, devlet ve toplumun çıkarlarını işlemez duruma getirmemeleri çağrısı yaptı.

gannuşi ile ilgili görsel sonucu

Gannuşi, anayasanın farklı tefsir edilebilmesinin mümkün olduğuna ileri sürerek, bunun tefsirine ehil olan Anayasa Mahkemesinin kurulması yönünde çalıştıklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı ile Başbakan arasındaki kriz

Meşişi’nin yeni kabinesi 27 Ocak’ta Nahda Hareketi, Tunus’un Kalbi ve diğer bazı partilerin desteğiyle Meclisten güvenoyu almıştı.

Teamül gereği yeni bakanların göreve başlaması için Cumhurbaşkanı’nın davetiyle yemin etmeleri gerekiyordu, ancak Said, bakanları yaklaşık 2 haftadır yemin törenine çağırmamıştı.

Cumhurbaşkanı ile Başbakan arasındaki çekişmede, basın üzerinden yapılan karşılıklı açıklamalarla tansiyon daha da yükselmişti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *