Ankara-Washington arasında ikinci resmi temas

Ankara-Washington arasında ikinci resmi temas

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu dün telefonda görüşmesi gerçekleştirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, görüşmeyle ilgili yazılı açıklama yaptı. Tarafların, Suriye’deki çatışmaya siyasi bir çözüm için destek ve işbirliğini güçlendirme sözü verdiğinin belirtildiği açıklamada, “Bakan (Blinken), Kuzey Irak’taki Türk rehinelerin ölümleri için başsağlığı diledi ve PKK teröristlerinin sorumluluğu olduğuna dair görüşümüzü teyit etti’’ denildi.

Açıklamaya göre Bakan Blinken, Türkiye’yi, Rus S-400 karadan havaya füze sistemini elinde tutmamaya çağırdı. Blinken ayrıca NATO müttefikleri Türkiye ve Yunanistan arasında devam eden ön müzakerelere verdiği desteği dile getirdi.

Açıklamada, “Bakan Blinken, ABD-Türkiye ikili ilişkilerinin uzun süredir devam eden önemine, terörizmle mücadeledeki ortak çıkarımıza ve demokratik kurumların, kapsayıcı yönetimin ve insan haklarına saygının önemine vurgu yaptı’’ ifadeleri yer aldı.

Ankara rahatsızlıklarını iletti

Görüşme ile ilgili Ankara’dan da yazılı açıklama geldi. Dışişleri Bakanlığı açıklamasına göre Çavuşoğlu, Blinken’ı yeni görevi nedeniyle tebrik etti ve yeni ABD yönetimiyle karşılıklı saygıya dayanan açık ve samimi bir diyalog geliştirme konusunda mutabık kalındı.

Açıklamaya göre görüşmede ikili ilişkiler tüm boyutlarıyla ele alındı; bazı bölgesel meseleler ile FETÖ, PKK/PYD, terörizmle mücadele, S-400, Suriye ve Doğu Akdeniz konularına da değinildi.

Açıklamada, “ABD tarafından son dönemde yapılan açıklamalardan duyduğumuz rahatsızlık da dile getirilmiştir. İki Bakan önümüzdeki dönemde gündemdeki tüm konuları daha ayrıntılı bir şekilde görüşme konusunda mutabık kalmışlardır’’ denildi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, ”ABD Dışişleri Bakanlığı’nın taziye ilettiği ve olayda PKK sorumluluğunu ifade ettiğinin doğru olup-olmadığı sorusuna da ABD’nin açıklamasındaki unsurların doğru olduğu yanıtını verdi.

Mevlüt Çavuşoğlu ve Antony Blinken arasındaki görüşme, yeni yönetim döneminde Ankara-Washington hakkında gerçekleşen ikinci resmi temas oldu. İlk görüşme 2 Şubat’ta Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Büyükelçi İbrahim Kalın ve Başkan Biden’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan arasında gerçekleşmişti.

Blinken ve Dendias görüşmesi

Öte yandan Blinken, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikolaos Dendias ile de bugün telefonda görüştü. ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Blinken, NATO müttefikleri Yunanistan ve Türkiye arasında süren ön görüşmelere olan desteğini dile getirdi. Açıklamaya göre iki bakan, ABD-Yunanistan Stratejik Diyaloğu ile Kıbrıs ve İsrail ile 3+1 süreci dahil ikili ilişkilerini daha da güçlendirmeye; savunma, enerji çeşitliliği ve Doğu Akdeniz bölgesinde istikrar konusunda yakın işbirliğine yönelik taahhütlerini vurguladı.

(Amerika’nın Sesi)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *