Özbekler Kiril alfabesi yerine tamamen Latin alfabesine geçiyor

Özbekler Kiril alfabesi yerine tamamen Latin alfabesine geçiyor

Özbekistan hükümeti aşamalı olarak Latin alfabesine geçilmesine ilişkin yol haritasını içeren kararı onayladı. Geçiş için iki yıllık bir süreç belirlendi.

Karara göre, 1 Ocak 2023’ten itibaren ülkedeki tüm kurum ve kuruluşların faaliyetleri ile resmi yazışmaları Latin alfabesiyle yapılacak. Ayrıca ülkedeki tüm basın organları, elektronik medya, haber siteleri, matbaa ve yayınevleri de Latin alfabesini kullanacak.

Söz konusu tarihten itibaren kimlik belgeleri, yabancıların oturma izni ve ikamet belgeleri, antetli kağıtlar Latin alfabesinde düzenlenecek, ayrıca tüm cadde ve sokak ile kurum adları, pankart ve tabelalar, ilan ve reklamlar da Latin alfabesinde hazırlanacak.

kiril alfabesi ile ilgili görsel sonucu
Kiril Alfabesi

Yeni yazım kuralları hazırlanıp kabul edilecek

Bu çerçevede ülkede Latin alfabeli Özbekçenin yeni yazım kuralları hazırlanarak kabul edilecek.

Özbekistan’daki devlet kurumlarında halen resmi yazışmalar Kiril alfabesiyle yürütülürken, ülkedeki okullarda ise Latin alfabeli Özbekçe kitaplar üzerinden eğitim veriliyor.

Latin alfabesine geçiş 1993’te kabul edilmişti

Kiril ve Latin alfabelerinin aynı anda kullanıldığı Özbekistan’da, 2 Eylül 1993’te Latin alfabesine geçilmesine ilişkin yasa kabul edilirken, 31 harften oluşan bu alfabe, 1995’te 29 harfli yeni Latin alfabesiyle değiştirildi.

Ülkede hala Özbekçeye en uygun Latin alfabesinin uyarlanmasına ilişkin tartışmalar devam ederken, çoğu uzmanlar, 1993’te kabul edilen Latin alfabesinin Özbekçeye daha uygun olduğunu savunuyor.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *