ABD ve İsrail’den art arda Golan Tepeleri açıklamaları

ABD ve İsrail’den art arda Golan Tepeleri açıklamaları

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail’in Golan tepelerini kontrol etmesini desteklediklerini belirtti. Ardından işgalci İsrail başbakanlık ofisinden, ‘Sonsuza kadar İsrail’in bir parçası olarak kalacak’ ifadesi geldi.

ABD: İsrail’i destekliyoruz

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, mevcut durumda İsrail’in Golan tepelerini kontrol etmesini desteklediklerini belirtti.

CNN televizyonunda gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmede bulunan Blinken, “Bu sorunun yasal boyutunu bir kenara bırakacak olursak, Suriye’de Esed iktidarda olduğu sürece, İran Suriye’de olduğu sürece Golan İsrail’in güvenliği için oldukça önemli. İran destekli milisler, Esed’in kendisi, tüm bunlar İsrail için önemli bir güvenlik tehdididir. Burada Golan’ın uygulamada İsrail tarafından kontrol edilmesi önemlidir.” dedi.

İsrail egemenliğinin Golan üzerinde tanınmasına ilişkin yasa boyutunun başka bir konu olduğunu ifade eden Blinken, “Suriye’de işler değişirse buna da ayrıca bakarız ancak şu anda o noktadan çok uzağız.” dedi.

Eski ABD Başkanı Donald Trump, 25 Mart 2019’da Golan tepelerinde İsrail’in egemenliğini tanıyan bir Başkanlık İlanı yayınlamıştı.

İsrail: Sonsuza kadar İsrail’in parçası kalacak

Siyonist İsrail Başbakanlık Basın Ofisinden yapılan yazılı açıklamada, Golan Tepeleri’ne ilişkin İsrail’in tutumunun açık olduğu belirtildi.

Açıklamada, “Olası herhangi bir senaryoda, Golan Tepeleri İsrail’de kalacak ve Golan Tepeleri sonsuza kadar İsrail’in bir parçası olarak kalacak.” ifadelerine yer verildi.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken’a dün CNN televizyonunda “Biden yönetimi, Golan Tepeleri’ni İsrail’in bir parçası olarak görmeye devam edecek mi?” sorusu yönetilmişti.

Bunun üzerine Blinken, Golan Tepeleri’nin İsrail’in güvenliği için “önemli” olduğunu söylerken, “Yasal sorular (İsrail’in Golan Tepeleri’ndeki egemenliğinin tanınması) başka bir konu. Eğer zaman içinde Suriye’deki durum değişirse buna yeniden bakarız ancak durum şu anda bundan çok uzak.” değerlendirmesinde bulunmuştu.

Eski ABD Başkanı Donald Trump, 25 Mart 2019’da, “Golan Tepeleri üzerinde İsrail’in egemenliğini ABD’nin resmen tanıdığını” ilan eden başkanlık kararnamesini imzalamıştı.

İsrail, Suriye toprağı olan Golan Tepeleri’ni 1967’den bu yana işgal altında tutuyor.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *