Ürdün’de Yargıtay, Müslüman Kardeşler’in yerel teşkilatını feshetti

Ürdün’de Yargıtay, Müslüman Kardeşler’in yerel teşkilatını feshetti

Ürdün’de Yargıtay, ülkenin yasalarıyla uyumlu olması için “yasal statüsünü” değiştirmeyen Müslüman Kardeşler’in (İhvan) yerel teşkilatını feshetti.

AFP’ye konuşan Ürdünlü bir yetkili, “Yargıtay verdiği nihai kararda, 2014 tarihli partiler ve dernekler hakkındaki kanun kriterlerine göre yasal statüsünü değiştirmeyen Müslüman Kardeşler Teşkilatı’nın feshedilmesine hükmetti” dedi.

Euronews’un haberi

İhvan yönetimi daha önce yaptığı bir açıklamada, “Teşkilatın resmiyetini sağlamak gibi bir girişime ihtiyaç duyulmadığını, 1953 yılından bu yana teşkilatın ‘İslami cemaat’ statüsünde yasal ruhsatının bulunduğunu” belirtmişti.

Buna karşılık, devletteki resmi kaynaklar, Ürdün kanunlarında adı “Cemaat” olarak nitelendirilen bir oluşum olmadığını, sivil toplum kuruluşları adı altında parti ve dernekler bulunduğunu ifade ediyor.

‘İhvan her zaman devletin yanında yer aldı’

Ürdün’de Müslüman Kardeşler Teşkilatı’nın siyasi kanadı olan İslami Çalışma Cephesi Partisi Başkanı Şeyh Hamza Mansur, Yargıtay’ın son kararı için “halen temyiz haklarının bulunduğunu” iddia etti.

İhvan’ın her zaman devletin yanında olduğunu savunan Mansur, “Bu cemaat, ılımlı İslam modeli ve ulusal birliğin güçlendirilmesinde önemli rol oynuyor. Bu kararın ülkenin çıkarlarına hizmet ettiğini” düşünmüyorum” dedi. Bu nedenle çözülmesi ulusal çıkarlar içinde değildir” dedi.

Müslüman Kardeşler, Ürdün’de 2011 Arap Baharı gösterilerinde önemli rol aldığı için hükümet ile arası açılmıştı. İhvan’ın siyasi kanadı, 2016 parlamento seçimlerinde 130 sandalyenin 16’sını kazanmıştı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *