‘Hong Kong’daki huzursuzluğun tohumlarını İngiltere attı’

‘Hong Kong’daki huzursuzluğun tohumlarını İngiltere attı’

Protestoların sürdüğü Hong Kong’da eskisine göre daha fazla ‘özgürlük’ olduğu öne sürülen bir makalede, İngiltere’nin ikiyüzlü davrandığı ve Hong Kong’daki siyasi kaostan sorumlu olduğu belirtildi.

Çin haber kanalı CGTN’de yayımlanan makalede, Hong Kong’daki huzursuzluğun tohumlarını İngiltere’nin attığı vurgulanırken, İngilizlerin koloni döneminden kalma statükonun devamını istediğine dikkat çekildi.

Çin yanlısı makalede şu ifadelere yer verildi:

Batılı bir muhabir genç bir protestocuya neden İngiliz sömürge ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) bayrakları taşıdıklarını sorduğunda, eylemci “Hong Kong’da demokrasi var.” diye yanıt verdi. Buna karşın bu eylemciler Hong Kong Özel İdari Bölgesi’ndeki özgürlüğün İngiliz sömürge döneminden daha fazla olduğunu kabul etmiyorlar.

 Çin hükümeti, eylemcilerin “özgürlüklerin ihlali” diyerek onaylamadıkları politikaları protesto etmelerine izin verdi. Çin tarihi ve kültürüne odaklanan 2012 eğitim müfredatı reform önerisine “beyin yıkıma eğitimi” denildi. Hükümet, Hong Kong’da demokrasinin işlerliğini kanıtlayarak teklifi geri çekti. Bununla beraber 2014 “şemsiye hareketi” ve 2019 “iade mevzuatı” gibi konularda da kışkırtıcılar kamu mallarına zarar verirken ve kendilerinden olmayanlar ile kolluk kuvvetlerine saldırırken polis ateş açmadı.

İNGİZLER EYLEMCİLERİ ÖLDÜRDÜ

İngiliz sömürgesi döneminde güç kullanımı devredeydi. Örneğin, 1922’de İngiliz sömürge hükümeti Çinli denizcilerin daha yüksek maaş amacıyla başlattıkları grevi bastırmak adına Acil Durum Düzenleme Yönetmeliğini bir gün içinde devreye soktu. Bu yönetmelik eylemcileri tutuklama, öldürme ve esir alma gibi bir dizi yasa dışı faaliyete izin veriyor. Göstericilerden kimileri İngiliz kuvvetler tarafından öldürüldü.

Sömürge hükümeti, 1967’de bir işçi grevi olarak başlayan “solcu” bir hareketi dağıtmak için yasayı tekrar uyguladı. Sömürge hükümeti, çok sayıda tutuklama yaparak, “sol eğilimli” yayınları yasakladı ve “sol kanatlı” okulları kapattı. Sokağa çıkma yasağı da uygulandı ve hatta insanları vuruldu.

AYRILIK TOHUMLARLINI EĞİTİMLE EKMEK İSTEDİLER

Birleşik Krallık bugün de kendi içindeki eylemleri bastırmak için muhtemel güç kullanacaktır. Örneğin, İngiltere Başbakanı Boris Johson ülkede kamu malı zarar veren eylemlere karşı tüm gücüyle harekete geçeceklerinin sözünü verdi.

Belki de en kötüsü İngiltere, iki yüzlülüğünün yanında geçmişte bugün tanık olacağımız ayrılıkların tohumlarını attı. İngiliz hükümeti koloni döneminin eğitim sistemini revize etti. “Anglo merkezli” eğitim, kendilerini Çin anakarasındaki kuzenlerinden üstün gören ve tarih hakkında hiçbir şey bilmeyen bir dizi “Hong Kongers” yarattı. Muhtemelen birçok eylemci bu üstünlük yanılsaması ile Çin yönetimine karşı çıkmaya çalıştı.

Son sömürge valisi Chris Patten, İngiliz hükümetinin Hong Kong ile ilgili durumlarda ilişkisini reddettiği “demokratik partileri” hareketlendirerek bölgeye “saatli bomba” bıraktı. İngiliz yanlısı kişilerin bir araya gelerek kurdukları “Pan-demokratik” partiler Hong Kong Özel İdari Bölgesi’nin yasama organı olan “Legco’ya seçildikleri zaman hükümetin önerdiği tüm politikalara karşı çıktılar ve işlevsiz bir yönetimin oluşmasına neden oldular. Bu siyasi partiler aynı zamanda Hong Kong’daki konut sıkıntısının daha da büyümesinin sorumlusu olarak görülebilir. Zira bu partiler hükümetin konut inşa etmek için denizi doldurma projesine karşı çıktı. Bu Hong Kong’da sosyal ve politik bir krizi beraberinde getirdi.

SÖMÜRGE VALİSİNDEN SAATLİ BOMBA

İngiltere, Hong Kong’un Çin anakarasına dönmesi konusunda da istekli değildi çünkü bu bölge adeta bir inek gibi sağıyorlardı. İngiliz hükümeti yerel halkın topraklarını aldı ve sorunsuz bir gelir kaynağı yarattı. İngilizler ve Hong Kong’daki şirketleri bu nedenle uzun bir süre koloni döneminden kalma statükonun devam etmesi için lobi faaliyetlerinde bulundular.

Kısacası, otoriter sömürge mirası ve Hong Kong’daki ikiyüzlü politikaları göz önüne alındığında İngiltere etik değerleri elinde tutmuyor. Gerçekten de “Anglo merkezli” eğitim müfredatı ve Patten’in “demokrasi” baskısı bölgenin gelecekteki huzursuzluğuna neden oldu. Bu nedenle İngiltere Hong Kong’daki siyasi kaostan sorumludur.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *