Fransa ve İspanya ekonomilerinde keskin düşüş

Fransa ve İspanya ekonomilerinde keskin düşüş

Fransa ekonomisi, salgın etkisiyle yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,8 daralarak, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en keskin küçülmeyi kaydetti. İspanya ise, 1970 yılından sonra yaşanan en büyük düşüşle yüzde 5,2 daraldı.

Fransa, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en keskin küçülmeyi kaydetti

Fransa Ulusal İstatistik Enstitüsü’nün (INSEE) verilerine göre, Fransa’da Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH), yılın ilk çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 5,8 geriledi. Beklenti ekonominin yüzde 3,5 daralması yönündeydi.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının etkisiyle bu yılın ilk çeyreğinde beklentilerin üzerinde daralan ülke ekonomisi, geçen yılın son çeyreğinde yüzde 0,1 küçülme kaydetmişti. Böylece Avrupa’nın ikinci en büyük ekonomisi, iki çeyrekteki daralmayla teknik olarak resesyona girmiş oldu.

INSEE, mart ayının ortasından bu yana Kovid-19 salgınının yayılmasını önlemek için “zorunlu olmayan” ekonomik faaliyetlere kısıtlama getirilmesinin ülke GSYH’sinin ilk çeyrekte küçülmesinde etkili olduğunu belirtti.

İlk çeyrekte Fransa ekonomisindeki daralmada; kişisel tüketim harcamaları ve sabit yatırımlardaki düşüş etkili oldu. Hane halkı harcamaları yüzde 6,1 ve sabit yatırımlar yüzde 11,8 düşüş gösterdi.

Çeyrek bazda ele alındığında, yurt içi talep büyümeye yüzde eksi 6,5 katkı yaptı. İlk çeyrekte ihracat yüzde 6,5 ve ithalat 5,9 düşüş gösterdi. Böylece yılın ilk çeyreğinde dış ticaret GSYH’ye yüzde eksi 2 katkı yaptı.

Hükümet, Fransız ekonomisinin bu yıl en az yüzde 8 küçülmesini beklerken, salgın yüzünden zor durumda kalan şirketlere ve çalışanlara yardımcı olmak için 110 milyar avroluk bir “kriz paketi” açıklamıştı.

Fransa ekonomisi, öğrenci protestolarının ve grevlerin yaşandığı 1968’in ikinci çeyreğinde yüzde 5,3 daralmıştı.

Kovid-19 İspanyol ekonomisini eritiyor

İspanya Ulusal İstatistik Enstitüsü (INE), yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının İspanyol ekonomisi üzerindeki olumsuz etkilerini ilk kez resmi olarak ortaya koyan veriler açıkladı.

Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın (GSYH) geçtiğimiz yılın ilk üç ayına oranla bu yılın aynı döneminde yüzde 5,2 azalmasının 1970 yılından bu yana kaydedilen en büyük düşük olduğu bildirildi.

INE’nin rakamları, İspanya Merkez Bankası’nın yüzde 4,7’lik ekonomik gerileme tahminin de üzerinde oldu.

İspanya’da bundan önce GSYH’deki en büyük gerileme, yüzde 2,6’lık düşüşle 2009’un ilk üç ayında görülmüştü.

INE ayrıca, ülke tarihinde rekor seviyelere ulaşarak, hane halkı tüketim harcamalarının yüzde 7,5, istihdamın yüzde 5, yatırımın yüzde 5,8, konut satışlarının yüzde 9,6, ithalat ve ihracatın yüzde 8,4 düştüğü bilgilerini paylaştı.

Bu arada açıklanan verilerle ilgili yapılan analizde, Kovid-19’dan dolayı 14 Mart’tan bu yana olağanüstü halin uygulandığı ülkede alınan tedbirlerin “çeyreğin bir bütün olarak ekonomik evrimini ölçmekte ciddi zorluklar yarattığı” vurgulandı.

İspanya ekonomisinde 2020 yılı için yapılan tahminlerde, Uluslararası Para Fonu yüzde 8, İspanya Merkez Bankası da yüzde 13,6’lık küçülme öngörüyor.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *