Devlet Erkanı Anıtkabir’de

Devlet Erkanı Anıtkabir’de

Atatürk tarafından 23 Nisan 1920’de açılışı yapılan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kuruluş yıldönümü kutlaması için Meclis Başkanı Şentop ve beraberindekiler Anıtkabir’i ziyaret etti, Atatürk’ün mozolesine çelenk koydu.

Anıtkabir’de düzenlenen törene Meclis Başkanı Mustafa Şentop ve bazı milletvekilleri katıldı. Aslanlı Yol’da yürüdükten sonra mozoleye çelenk bırakan Şentop ve beraberindekiler İstiklal Marşı okudu ve saygı duruşunda bulundu.

Gazi Meclis 100 yaşında! Devlet erkanı Anıtkabir'de

Törene kimler katıldı?

Şentop başkanlığındaki heyete Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, AK Partili bakanlar, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de katıldı.

Katılanların, salgın tedbirleri nedeniyle maske taktığı görülürken, Mustafa Şentop bütün töreni maskesiz tamamladı. Tedbirler kapsamında uygulanan sosyal mesafe kurallarına riayet edilmedi.

Meclis 100 yaşında Anıtkabir ve TBMMde sade tören...

Mustafa Şentop, Anıtkabir özel defterine Atatürk’e hitaben şunları yazdı:

“Milletin zillete ve yok oluşa, vatanın ilhak ve istilâya mahkûm edilmek istendiği tarihî bir dönemde, ‘Milletin istiklâlini yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır’ kararıyla, ‘Ya istiklâl, ya ölüm’ şiarıyla yola çıkan ve mukaddes Millî Mücadelemizi yöneten Gazi Meclisimizin 100’üncü açılış yıldönümünü anmak, milletimizin bir bütün olarak bir heyecan vesilesi saydığı Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını kutlamak amacıyla huzurunuzda toplanmış bulunuyoruz.

Bugün bütün Türkiye ve gönlü ay-yıldız ile çarpan dünyanın her yerindeki kardeşlerimiz, dostlarımız bu bayramı ve yıldönümünü coşkuyla kutlamaktadır.

Fedakârlıkla yürütülen mücadeleler neticesinde bugün Türkiye, dünyanın saygın ülkelerinden birisidir ve milletimiz her alanda insanlığın aziz ve mümtaz bir mensubudur.

Bütün şehitlerimizle beraber emin olunuz ki, Türkiye ve Türkiye Büyük Millet Meclisi, Millî Mücadele’nin mânâsına bağlı, Kuvva-yı Millîye ruhunu müdrik ve ‘Ya İstiklâl, Ya ölüm’ şiarıyla mücehhez vatan evlatlarının ve memleket sevdalılarının emin ellerindedir.”

Birinci Meclis’te tören

Anıtkabir’in ardından Birinci Meclis’e geçen heyet burada düzenlenen törene katıldı.

Şentop burada yaptığı konuşmada ise, “Bundan tam 100 yıl evvel vatan istila ve ilhak, milletimiz ise yok edilme tehdidi ile karşı karşıyayken yiğit ve asil bir ses yükseldi.” dedi.

Milli Eğitim Bakanı Selçuk da Anıtkabir de

Anıtkabir’e ilk ziyaret Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından gerçekleştirildi. Bakan Selçuk, Anıtkabir’de düzenlenen törende mozole önünde saygı duruşunda bulundu. Bakan Selçuk’un da maske takmaması dikkat çekti.

TBMM 100 yaşında! Tören başladı - Haberleri - YeniDönem Gazetesi

Anıtkabir özel defterini imzalayan Bakan Selçuk, Atatürk’e hitaben deftere şunları yazdı:

“Aziz Atatürk, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kuruluşunun 100. yıl dönümünde 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın coşkusunu paylaşmak ve bu anlamlı günün gururunu yaşamak için huzurundayız. Vatanın kurutuluş mücadelesini vakur duruşuyla yöneten ‘Gazi Meclis’ unvanına sahip Türkiye Büyük Millet Meclisi, milletimizin istiklal ve istikbal yolunda gösterdiği azim ve kararlığı tüm dünyaya ilan etmiş birlik ve beraberliğimizin timsali olmuş, milli iradenin tekamülünü doğrudan üstlenmiştir. Bugünün çocuklarını yarınlarımızı inşa edecek nesillerimiz olarak görüyoruz. Her bir çocuğumuzun yaşamına dokunmak için var gücümüzle gece gündüz demeden çalışıyoruz. Bu bilinçle evlatlarımızı, milli ve manevi değerlere bağlı evrensel değerlere açık, çağına yön verecek bilgi ve beceriye sahip fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller olarak yetiştirmek için büyük uğraşlar veriyoruz. Ülkemizi muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkarmak için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Çocuklara armağan ettiğiniz ve bugünlerde evlerinde kalan ama yürekleri huzurunuzda bizimle atan yavrularımızın bu anlamlı gününü büyük bir gururla kutluyoruz. Hakimiyetin kayıtsız şartsız millete verildiği ve 100. şeref yılına kavuştuğumuz bu günü bizlere armağan ettiğiniz için size derin şükranlarımızı sunuyoruz. Ruhunuz şad olsun.”

meclis 100. yıl ziya selçuk anıtkabir

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *