Koronavirüs karantinasına silahlı protesto

Koronavirüs karantinasına silahlı protesto

ABD’nin New Hampshire eyaletinde parlamento binasının önünde gösteri yapan maskeli ve silahlı protestocular, karantina kararnamesinin iptalini istediler.

İçlerinde maskeli ve silahlı kişilerin de bulunduğu yüzlerce gösterici dün ABD’nin New Hampshire eyaletinde parlamento binasının önünde toplanarak protesto eylemi düzenledi. Gösteri sırasında çoğu kişi kayıpların hala nispeten düşük olduğu eyaletteki koronavirüs (Kovid-19) salgını ile mücadele kapsamında uygulanan sosyal izolasyon önlemlerinin abartılı olduğunu öne sürerek alınan önlemleri kınadı.

Şarku’l Avsat’ın AFP’den aktardığı habere göre yaklaşık iki yüz kişi sabah Concord yerel parlamento binasının önünde yağmurun altında toplanırken, diğer kişiler arabalarından gösterilere eşlik etti. Göstericiler ABD bayrakları taşıyarak eyaletin “Özgür yaşa ya da öl” mottosunu tekrarladı ve ‘Yanlış İstatistikler’ ile ‘New Hampshire’i Yeniden Aç’ pankartları taşıdı. Göstericiler 1,3 milyon nüfusa sahip eyaletin 4 Mayıs’a kadar karantina altında kalması yönündeki kararnamenin iptal edilmesini talep etti.

Göstericilerden 63 yaşındaki Skip Murphy “İnsanlar gereken şeyi yapmaya tamamen hazır ancak istatistikler New Hampshire’da uygulanan sıkı karantina önlemlerini haklı çıkarmıyor” dedi.

Eyaletin Boston’daki büyük şehir yaşantısına yakın bir yerde bulunan güneydoğu bölgesinde vaka oranının yüksek olduğu kaydedildi ancak protestoculara göre eyalet içerisinde çok fazla vaka görülmeyen diğer bölgeler aynı karantina önlemlerine tabi tutulmamalı.

Cuma sabahı itibariyle New Hampshire’da bin 287 vaka ve 37 ölü kaydedildi.

Murphy yaptığı açıklamada “İnsanlar merak ediyor, bu karantinaya bir süredir bağlıyız ve temel özgürlük olarak nitelendirdiğimiz her şeyden vazgeçtik. Bu yüzden şimdi ülkenin dört bir yanındaki insanların ‘Yapmamız gerekeni yapıyoruz, ancak aynı zamanda özgür bir ülkede olmamız gerekiyor.’ dediğini duyuyoruz. Bu ilke çiğnendiğinde insanlar şöyle der: ‘Bir dakika, burada doğru gitmeyen bir şeyler var” ifadelerini kullandı.

ABD’de son günlerde karantina karşıtı birkaç benzer gösteri daha düzenlendi. ABD Başkanı Donald Trump’ın bunu teşvik ettiği görülüyor. Zira Trump cuma günü Twitter üzerinden yayınladığı bir dizi mesajında Demokratlar tarafından yönetilen Michigan, Minnesota ve Virginia eyaletlerinin ‘özgürleştirilmesi’ çağrısında bulunmuştu.

Geçen başkanlık seçimlerinde Trump’a oy veren Murphy New Hampshire Valisi Chris Sununu’nun Cumhuriyetçi Parti’ye mensup olduğuna dikkati çekerek göstericilere katılmasının sebebinin partizanlık olmadığını vurguladı.

Bugüne kadarki benzer gösterilerin en büyüğü Michigan’ın başkenti Lansing’de yaklaşık 3 bin kişinin katılımıyla gerçekleştirildi. Gösteride Demokrat partisine mensup Vali Gretchen Whitmer tarafından uygulanan sosyal izolasyon tedbirleri protesto edildi.

Diğer gösterilerin cumartesi günü, özellikle Austin, Teksas ve Maryland’de bulunan Annapolis şehirlerinde yapılması planlanıyor.

19 Nisan itibariyle ABD’de 738 bin 923 kişi Kovid-19’a yakalandı. 39 bin 15 kişi ise salgın sebebiyle hayatını kaybetti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *