Yunanistan Başbakanı: ‘Biz artık olgunlaştık’

Yunanistan Başbakanı: ‘Biz artık olgunlaştık’

Başbakan Kiryakos Miçotakis, Yunan toplumunun koronavirüs salgını ile mücadelede disiplinli ve dayanıklı olduğunu savundu ve ülkesinin artık ‘Avrupa’nın kara koyunu’ yani yüz karası olmadığını söyledi.

Yunanistan’ın koronavirüs krizinin üstesinden geleceğinden emin olduğunu dile getiren Miçotakis, salgının finansal etkilerinin de geçici olacağını savundu.

Euronews’ten Mustafa Bag’ın haberine göre, Başbakan Miçotakis, Kathimerini gazetesine verdiği mülakatta, ülkesinde 2020’de durgunluk yaşanacağını kabul etti, ancak gelecek yılki büyümenin bu yılki daralmadan daha büyük olacağını öngördüklerini ifade etti.

Başbakan, olası erken seçim söylentilerini de reddetti.

Nüfusu 10 milyonu bulan Yunanistan’da diğer Avrupa ülkelerine oranla daha az koronavirüs vakası tespit edilmiş durumda. Şu ana kadar 2 bin 200 civarında Covid-19 vakası olduğunu duyuruldu.

Covid-19 tedbirleri, ekonomiyi olumsuz etkiliyor

Ancak ülke genelinde sert koronavirüs tedbirleri uygulanıyor. Uzmanlar, bu tedbirlerin zaten kırılgan yapıya sahip ekonomiyi çok daha olumsuz etkileyeceği konusunda uyarıyor.

Yunanistan son 10 yılda AB ve uluslararası kredi sağlayıcılarla defalarca karşı karşıya geldi ve kendini birçok suçlamanın ortasında buldu.

Ülke düştüğü borç krizinden yeni yeni kurtulmaya çalışıyor.

“Biz artık olgunlaştık”

Koronavirüs tedbirlerine değinen Miçotakis, “Sabahları kalktığımda düşünüyorum; ‘Gerekli miydi?’ diyorum. 2020’de mali açıdan çok iyi bir yıl bekliyorduk ve açıkçası ben krizi arkamızda bırakacağımızı düşünmüştüm.” ifadelerini kullandı.

Miçotakis, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ancak bizi teselli eden tek şey; artık bizim özel bir durum olmayışımız. Biz kara koyun (yüz karası) değiliz.. Ve bu inanıyorum ki, kolektif psikolojimiz için büyük önem taşıyor.

Biz artık olgunlaştık ve sadece kriz yıllarında değil genel olarak ülkenin yakın geçmişinde eksik olan bir şeyleri yeniden inşa ediyoruz. O da güven. Kurumlara ve devlete güven.”

Miçotakis, Türkiye ile geçen ay sınırda yaşanan göçmen sorununa yönelik bir soruyu, “Sınırlarımızı, insan hayatına mutlak saygıyla koruyabileceğimizi kanıtladık. Mesaj, herkes tarafından, özellikle de Türkiye tarafından anlaşıldı. Özellikle göçmen ve mülteciler tarafından.. Şimdi tekneye atlayıp bir Ege adasına gitmenin değip değmeyeceğini düşünmek için daha fazla zamana ihtiyaçları var.” şeklinde yanıtladı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *