“İsrail ile normalleşme diyaloğu”na katılanlar gözaltına alındı

“İsrail ile normalleşme diyaloğu”na katılanlar gözaltına alındı

Gazze Şeridi İçişleri ve Ulusal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı güvenlik birimleri, İsraillilerle ‘zoom’ uygulaması aracılığıyla düzenlenen bir görüşmeye katılan bir grup genci, ‘vatana ihanet suçlaması’ nedeniyle gözaltına aldı.

Gazze Şeridi İçişleri Bakanlığı sözcüsü İyad el-Bezm, bir grup vatandaşın, askeri savcılık tarafından yayınlanan bir tutuklama emri üzerine, “internet aracılığıyla İsraillilerle normalleşme faaliyeti yürüttükleri” suçlamasıyla gözaltına alındığını açıkladı.

Bezm, toplantıya katılan vatandaşların soruşturmaya tabi tutulduğunu ve haklarında yasal işlemlerin başlatılacağını belirtirken, İsraillilerle yürütülen herhangi bir faaliyetin veya temasın, suç örtüsü altında sayıldığını ve Filistin halkına ve kurbanlarına karşı ihanet olarak görüldüğünü vurguladı.

İçişleri Bakanlığı yayınladığı bildiride, Rami Eman adlı vatandaşın tutukluluğunun, İsrail ile normalleşme toplantısı düzenlemesinden kaynaklandığını söyledi. Bildiride, Eman’ın Filistinliler ve İsrailliler arasındaki barışı ve diyaloğu desteklemek üzere bir ekip kurduğu ve bu durumun, casusluk suçlaması altında yasalar tarafından reddedildiği ve ceza gerektirdiği belirtildi.

Görüşmenin ayrıntıları

6 Nisan’da İsrailli gençlerin, Facebook üzerinden ‘Gazze Aktivistleriyle Tanışın’ başlığı altında bir etkinliğe davet başlattıkları ortaya çıktı.

Şarku’l Avsat’ın Independent Arabia’dan aktardığı habere göre etkinlikte, İsraillilerden nefret etmeyen, işbirliği ve bir arada yaşama amacıyla Filistinli ve İsrailli gençler arasındaki iletişimin durmaması için çabalayan bazı Gazzeli aktivistlerle görüşme fırsatı sağlanacağı ifade edildi. Rami Eman da dahil olmak üzere Gazze’de 6 gencin, 8 Nisan Çarşamba günü yapılması planlanan görüşmeye Zoom uygulamasıyla katılmak istediği ve katılım daveti yayınladığı görüldü.

Daha sonra Facebook üzerinde Gazze Şeridi’ndeki gençlerin Zoom aracılığıyla İsrailli aktivistlerle sohbet ettiği görülen bir video yayınlandı. Videoyla birlikte askeri savcılık, gençler hakkında tutuklama emri çıkarmaya yöneldi.

Aktarılana göre Gazze Şeridi’nden İsraillilerde diyalog toplantısına, kendisini bağımsız bir gazeteci olarak tanımlayan Eman ve Bağımsız Filistinliler Topluluğu’na bağlı Gazze Gençlik Komitesi adlı bir grubun üyeleri de dahil 6 genç katıldı.

Yanıt

36 yaşındaki Rami Eman, İsraillilerle yapılan diyaloğun videosunu Facebook hesabında yayınladı. Arkadaşlarından biri, “Görüşme, bir grup İsrailli barış aktivistiyle bu barışı desteklemek için yapıldı. Barış arayan Gazze Gençlik Komitesi de bu toplantıya dahil oldu. Bu durumdan dolayı utanç duymuyoruz. Çünkü bu durum, ifade özgürlüğü yasasıyla güvence altına alındı” dedi.

Bağımsız Filistinliler Topluluğu da konuya ilişkin olarak açıklamada bulundu. Batı Şeria’daki Topluluğun Başkanı Halil Asaf, “Rami Eman, toplantıda herhangi bir gençlik grubunu temsil etmiyor. İki yıl önce hakkında işten çıkarma kararı verildi” ifadelerini kullandı.

Normalleşme faaliyetlerinin tüm ulusal ve İslami güçler tarafından şüpheli olduğunu ve reddedildiğini söyleyen Asaf, “İsrail gruplarıyla yapılan normalleşme faaliyetleri bir suçtur. Bu davranış ulusal değerlerin dışında olması dolayısıyla yasalar tarafından cezalandırılmalıdır” dedi.

Gruplar öfkeli

Gazze Şeridi İçişleri Bakanlığı sözcüsü İyad el-Bezm, İsrail’in bir yandan direnişine zarar vermek, diğer yandan da kamuoyu önündeki imajını iyileştirmek amacıyla Filistinli gençleri istihbarat ve istihdam çözümlerine teşvik etmek üzere farklı yöntemler kullanmayı sürdürdüğünü vurguladı.

Aynı şekilde Filistinli gruplar da Gazze’den bir grup gencin, İsraillilerle normalleşme diyaloğunu kınadıklarını duyurdu. Demokratik Cephe lideri İsam Ebu Dakka, normalleşmenin tüm şekil ve faaliyetleriyle, ihanet ve suç eylemi olduğunu ve bunun reddedildiğini belirtti. Ebu Dakka, bu faaliyetin güvenlik ve istikrarı bozduğunu, Gazze’nin iç cephesini karıştırdığını savundu.

Hamas Hareketi ise İsrail ile normalleşme faaliyetini tarihin affetmeyeceği bir suç olarak nitelendirdi. Hamas sözcüsü Hazım Kasım, “İsrail ile ilişkilere sahip bazı Arap ülkelerini kınıyoruz. Onlardan, İsrail’in Filistin topraklarındaki acımasız işgallerini göz önünde bulundurarak bu faaliyetleri durdurmalarını istiyoruz” dedi.

(Mepa News)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *