‘Koronovirüsle ilgili inanılmaz bir bilgi kirliliği bulunmakta’

‘Koronovirüsle ilgili inanılmaz bir bilgi kirliliği bulunmakta’

Dr. Dt. Ömür Öztürk, Milliyet’teki “Koronavirüs efsaneleri” başlıklı yazısında, virüs hakkında Dünya Sağlık Örgütü’nün verdiği bazı detayları okurları ile paylaştı.

“Koronovirüsle ilgili inanılmaz bir bilgi kirliliği bulunmaktadır.” diyen Öztürk, şöyle devam etti:

Bu yazımda en doğru kaynak olan Dünya Sağlık Örgütü’nün bu yanlış bilgilere cevaplarını sizinle paylaşmak istedim.

Koronavirüs hastalığından iyileşebilirsiniz. Yeni koronavirüse yakalanmak yaşam boyu virüse sahip olacağınız anlamına gelmez.

Kovid-19’a yakalanan insanların çoğu virüsten kurtulabilir. Çoğu hasta destekleyici bakım sayesinde tamamen iyileşir.

Nefesinizi öksürmeden veya rahatsızlık hissetmeden 10 saniye veya daha fazla tutabilmek, koronavirüs hastalığından veya başka herhangi bir akciğer hastalığından arınmış olduğunuz anlamına gelmez.

Kovid-19’un en yaygın semptomları kuru öksürük, yorgunluk ve ateştir. Kovid-19 hastalığına sahip olup olmadığınızı doğrulamanın en iyi yolu bir laboratuvar testidir. Tehlikeli bile olabilecek bu nefes egzersiziyle bunu doğrulayamazsınız.

Alkol içmek sizi Kovid-19’a karşı korumaz ve tehlikeli olabilir.

Sık veya aşırı alkol tüketimi sağlık sorunları riskinizi artırabilir.

Kovid-19 virüsü sıcak ve nemli iklime sahip bölgelerde bulaşabilir.

Kovid-19 virüsü sıcak ve nemli havaya sahip alanlar da dahil olmak üzere tüm alanlarda bulaşabilir. Kendinizi Kovid-19’a karşı korumanın en iyi yolu sık sık ellerinizi temizlemektir. Bunu yaparak ellerinizde olabilecek virüsleri ortadan kaldırır ve gözlerinize, ağzınıza ve burnunuza dokunarak oluşabilecek enfeksiyonlardan kaçınırsınız.

Soğuk hava ve kar yeni koronavirüsü öldüremez.

Soğuk havanın yeni koronavirüsü veya diğer hastalıkları öldürebileceğine inanmak için hiçbir neden yoktur. Normal insan vücudu sıcaklığı, dış sıcaklığa veya hava durumuna bakılmaksızın 36.5°C ile 37°C arasında kalır.

Sıcak banyo yapmak yeni koronavirüs hastalığını önlemez.

Sıcak banyo yapmak Kovid-19’a yakalanmanızı engellemez. Banyo veya duşunuzun sıcaklığından bağımsız olarak normal vücut sıcaklığınız 36.5°C ile 37°C arasında kalır.

Yeni koronavirüs sivrisinek ısırıkları yoluyla bulaşamaz.

Bugüne kadar, yeni koronavirüsün sivrisinekler tarafından bulaşabileceğini gösteren hiçbir bilgi veya kanıt bulunmamaktadır. Yeni koronavirüs, öncelikle enfekte bir kişi öksürdüğü veya hapşırdığı zaman üretilen damlacıklar veya burundan tükürük veya akıntı damlacıkları yoluyla yayılan bir solunum virüsüdür.

– Termal tarayıcılar yeni koronavirüsle enfekte olmuş kişileri tespit etmede ne kadar etkilidir?

Termal tarayıcılar, yeni koronavirüs enfeksiyonu nedeniyle ateş gelişen kişilerin tespit edilmesinde etkilidir. Bununla birlikte, enfekte olan ancak henüz ateşten hasta olmayan insanları tespit edemezler. Çünkü enfekte olmuş insanların hastalanıp ateşi gelişmesi 2 ila 10 gün sürer.

– Burnunuzu düzenli olarak tuzlu suyla durulamak yeni koronavirüs ile enfeksiyonu önlemeye yardımcı olabilir mi?

Hayır. Burnu düzenli olarak tuzlu suyla yıkamanın insanları yeni koronavirüs ile enfeksiyondan koruduğuna dair bir kanıt yoktur. Burnu düzenli olarak tuzlu suyla yıkamanın, insanların soğuk algınlığından daha çabuk iyileşmesine yardımcı olabileceğine dair sınırlı kanıt vardır.

– Sarımsak yemek yeni koronavirüs ile enfeksiyonu önlemeye yardımcı olabilir mi?

Sarımsak, bazı antimikrobiyal özelliklere sahip olabilen, sağlıklı bir besindir. Ancak sarımsağın insanları yeni koronavirüsten koruduğuna dair bir kanıt yoktur.

– Yeni koronavirüsün önlenmesinde ve tedavisinde antibiyotikler etkili midir?

Hayır, antibiyotikler virüslere karşı değil, sadece bakterilere karşı çalışır. Bugüne kadar yeni koronavirüsü önlemek veya tedavi etmek için önerilen belirli bir ilaç yoktur.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *