Çin: ‘Küreselleşmede yeni dönem başlamalı’

Çin: ‘Küreselleşmede yeni dönem başlamalı’

China Daily’de yayımlanan bir makalede, Çin’in virüsle mücadelesinde yer alan dört ana faktör konu edilirken, küreselleşmenin, salgın ile birlikte kritik bir noktaya itildiği belirtildi.

CriTurk’un aktardığı söz konusu makalede şu görüşlere yer verildi:

Covid-19 pandemisi, küresel halk sağlığı güvenliği için büyük bir zorluktur. Çin Cumhurbaşkanı XiJinping’in 26 Mart’taki Olağanüstü G20 Liderler Zirvesi sırasında söylediği gibi, büyük bulaşıcı hastalıklar herkesin düşmanıdır. Dört anahtar kelime Çin’in virüsle mücadele yaklaşımını yansıtmaktadır.

Bunlardan ilki dayanışmadır. Tüm dünya, özellikle büyük ülkeler ile G20 üyeleri, birlikle birlikte hareket etmeli ve ortak tehdide toplu olarak yanıt vermelidir. İş birliklerini kapsamlı bir şekilde artırmalı ve eylemlerinde birbirlerini desteklemelidirler.

Salgın, dünya çapında 1 milyondan fazla insana bulaştı. Artan bulaşıcılık birçok ülkeyi olağanüstü hal ilan etmeye ve önleme tedbirlerini artırmaya zorladı. Salgın, dünyadaki tüm ülkelerin ortak tepkisini gerektiren küresel bir konudur ve hiçbir ülke kendi başına mücadele vermemeli.

KÜRESEL SORUMLULUK BİLİNCİ GÜÇLENDİRİLMELİ

İkinci anahtar kelime sorumluluktur. Çin, yeni koronavirüsün önlenmesi ve kontrolü hakkında çevrimiçi bir açık bilgi platformu kurmuştur. Dünyanın geri kalanıyla virüsle mücadeledeki kendi deneyimini paylaşmak, Çin’in küresel sağlık güvenliğini koruma sorumluluğunu göstermektedir.

Çin hükümeti, insanların sağlığını ve güvenliğini korumak için ülke genelindeki kaynakları hızla seferber etti. İnsanlık için ortak bir geleceği olan bir topluluk oluşturma ilkesini benimseyen Çin, salgın hakkındaki bilgileri zamanında diğer ülkelerle paylaştı. Aktif olarak uluslararası iş birlikleri yaptı.

Üçüncü anahtar kelime açıklıktır. Xi’nin dediği gibi Çin, dünya ekonomisini istikrara kavuşturmak için reform ve açılımı ilerletmeye, pazar erişimini genişletmeye, iş ortamını iyileştirmeye ve ithalatı genişletmeye devam edecek.

EKONOMİK ANLAMDA DAYANIŞMA SAĞLANMALI

Ekonomik küreselleşme ülkeler arasında anlayışı derinleştirdi, ekonomik kalkınmayı teşvik etti. Yaşam standartlarımızı yükseltti. Daha verimli kaynak tahsisi ve daha sık uluslararası değişimler yoluyla kültürel yaşamları da çeşitlendirdi. Ancak, pandemi bazı ülkelerde milliyetçilik ve popülizm artışına yol açtı ve küreselleşme konusundaki şüpheciliği körükledi.

Dördüncü anahtar kelime çözüm önerileridir. Xi, G20 üyelerine ve diğer büyük ekonomilere birkaç teklifte bulundu. Bu öneriler arasında hastalığa karşı ilaç ve aşıların araştırılıp geliştirilmesinin hızlandırılması, halk sağlığı acil durum müdahaleleri için bölgesel mekanizmalar oluşturulması, pandemi hakkında bilgi paylaşımının desteklenmesi ve pandeminin önlenmesi ve kontrolü konusunda kapsamlı kılavuzların oluşturulması yer aldı.

Dünya ekonomisi, riskler nedeniyle aşağı yönlü bir baskı ile karşı karşıya kalırken Xi, küresel halk sağlığı güvenliği konusunda üst düzey toplantılar düzenlemesi gerektiğini vurguladı.

Salgın küreselleşmeyi kritik bir noktaya itti. Eğer ülkeler birlikle hareket ederse yeni bir kapsayıcı küreselleşme çağını başlatacak. Ancak ülkeler bireysel olarak hareket ederse ve dünyanın geri kalanıyla iş birliği yapmayı istemezse salgın içinden çıkılmaz bir durum olacak.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *