Trump: ‘Önümüzdeki 2-3 hafta çok sancılı olacak’

Trump: ‘Önümüzdeki 2-3 hafta çok sancılı olacak’

Korona salgınıyla mücadele kapsamındaki önlemleri 30 Nisan’a kadar uzatan Donald Trump kamuoyuna, “Bu bir ölüm kalım meselesi” sözleriyle seslendi.

Önümüzdeki 2-3 haftanın çok sancılı olacağı mesajını veren Trump, Amerika’da alınan tedbirlere rağmen virüs yüzünden en az 100 bin kişinin hayatını kaybedebileceğini belirtti. Başkan Trump’ın Beyaz Saray’da Corona virüsü salgınıyla mücadele için oluşturulan ekiple birlikte düzenlediği basın toplantısı tam 2 saat 10 dakika sürdü.

“Herkes önümüzdeki zor günlere hazırlıklı olsun”

Amerikan halkının önümüzdeki 30 gün boyunca yürürlükte kalacak önlemleri uygulamasının hayati önem taşıdığını vurgulayan Trump, “Bu bir ölüm kalım meselesi” ifadesini kullandı.

Voa News’te yer alan habere göre, önümüzdeki 2-3 haftalık sürecin çok zor ve sancılı olacağını basın toplantısı sırasında birkaç kez vurgulayan Başkan Trump, Amerikan halkının buna hazırlıklı olması gerektiğini, tünelin ucundaki ışığın ondan sonra görüleceğini ancak o zamana kadar önlemlerin hassasiyetle uygulanması gerektiğinin altını çizdi.

“Binlerce insanı kaybedeceğiz”

“Ulus olarak daha önce hiç olmadığı kadar büyük bir sınavdan geçtiklerini” söyleyen Trump, “Herkesin önümüzdeki zor günlere hazırlıklı olmasını istiyorum. Ülke olarak yaşadığımız en zor 2- 3 haftalık süreçten biri olacak. Binlerce insanı kaybedeceğiz.” ifadelerini kullandı.

“Amerika’da 100 bin-240 bin can kaybı” tahmini

Beyaz Saray’ın Corona salgınıyla mücadele koordinatörlüğünü yürüten Doktor Deborah Birx, basın mensuplarına salgınla ilgili modellemelere dayanarak hazırlanan bazı grafik ve tablolar göstererek, beklentiler ve tahminlere değindi.

Birx’ün gösterdiği grafiklerden birinin, Amerika’da virüs yüzünden yaşanan can kayıplarının önümüzdeki aylarda 100.000- 240.000 arasında bir sayıya ulaşabileceğini göstermesi dikkat çekti.

Fauci: “Yapılması gereken ayağımızı gazdan çekmemek”

Beyaz Saray’ın Corona salgınıyla mücadele ekibinde yer alan Amerika Ulusal Alerji ve Enfeksiyon Hastalıkları Enstitüsü Başkanı Doktor Anthony Fauci de, modellemelere göre grafikte yansıtılan can kaybı tahminine ilişkin, “Amerika bu boyutta bir can kaybına hazır olmalı. Can kaybı sayısı o kadar yüksek olur mu? Umarım olmaz. Bu sayıyı kabul etmiyoruz. Mümkün olduğu kadar aşağı çekmek için elimizden geleni yapıyoruz.” dedi.

Uygulanan sosyal mesafe tedbirlerinin işe yaradığının altını çizen Fauci, “Şu aşamada yapılması gereken gazdan ayağımızı çekmemek” diyerek, tedbirlerin uygulanmaya devam edilmesinin önemli olduğunu vurguladı.

Birx: “Bu işin sihirli bir aşısı veya tedavisi yok”

Basın toplantısında tedbirlerin vatandaşlar tarafından uygulanmasının önemine dikkat çeken Doktor Deborah Birx, “Bu işin sihirli bir formülü yok. Sihirli bir aşı ya da tedavisi de yok. Her şey davranışta bitiyor. Her birimizin nasıl hareket ettiği, önümüzdeki 30 günlük zaman zarfında bu virüs salgınının seyrini belirleyecek bir etkiyi beraberinde getiriyor.” şeklinde konuştu. Başkan Yardımcısı Mike Pence de, alınan tedbirlerin etkili olduğunu, kimsenin cesaretinin kırılmadan bu yönde ilerlemeye devam etmesi gerektiğinin mesajını verdi.

“10 bin solunum cihazını ‘büyük dalga’ için hazır tutuyoruz”

Federal hükümetin elinde 10 bin adet solunum cihazı olduğunu belirten Trump, bu solunum cihazlarının “büyük dalga” geldiği zaman ihtiyaç duyulan yerlere dağıtılmak üzere yedekte tutulduğunu söyledi.

Basın toplantısında Corona virüsü tedavisinde klinik deneme sürecinde olan “Hidroksiklorokin” adlı ilacın virüse karşı etkili olup olmadığı soruldu. “Ben de her sabah aynı soruyu soruyorum” diyen Başkan Trump, klinik deneylere ilişkin bir şey söylemek için henüz erken olduğunu, ancak şimdiye kadar olumsuz bir verinin gelmediğini belirtti.

Trump: “Maskelere hastanelerde ihtiyaç var, fular kullanabilirler”

Amerikan basınında Trump yönetiminin Amerika’lılara dışarı çıkarken maske takma zorunluluğu getirilmesi seçeceğini değerlendirdiği yönünde haberler yer almıştı. Başkan Trump, maskelere hastanelerde görev yapan sağlık personelinin daha çok ihtiyaç duyduğunu vurgulayarak, “Fuları (maske gibi) kullanabilirler. Ben bunda bir zarar görmüyorum. Ancak (ekibimizdeki uzman yetkililerin dediği gibi) maske alıp, sağlık görevlileriyle kapışmalarını istemiyoruz. Maskelere hastanelerde ihtiyaç var.” ifadelerini kullandı.

Daha önceki açıklamalarında Corona virüsünü grip virüsü ile karşılaştıran Başkan Trump’ın, Salı günkü basın toplantısında virüsle ilgili olarak bu kez, “Bu grip değil. Çok tehlikeli” ifadelerini kullanması da dikkat çekti.

“Olumsuz konuşmak kolay, ben umut vermek istiyorum”

Basın toplantısında CNN’in Beyaz Saray muhabiri Jim Acosta, Başkan Trump’a salgınla ilgili önceki açıklamalarına kıyasla bu basın toplantısında daha karamsar bir tablo çizdiğini söyleyerek, “Amerikan halkına daha önce sahte bir güvenlik hissi mi verdiniz?” diye sordu.

Trump soruyu, “Olumsuz şeyler de söyleyebilirim. Bu konuda olumsuz konuşmak çok kolaydır. Ben ülkeye moral ve umut veren bir liderim. Ülke olarak daha önce hiç yaşamadığımız bir süreçten geçiyoruz. Ben olumlu düşünen bir insanım. Bu ülkedeki insanlara umut vermek istiyorum.” sözleriyle yanıtladı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *