Susmak da bir önlemdir!

Susmak da bir önlemdir!

Müslüman edebi, kişinin bildiği konuda konuşması, bilmediği konuda susmasını gerektirir. İnsan yerine göre susmasını da bilmeli, esasında insan haddini bilmelidir.

Susmak da bir önlemdir!

Bütün dünyada din, ırk, coğrafya ve zengin-fakir ayrımı yapmaksızın bütün insanların aynı belaya maruz kaldığı çok ender vakalardan birini yaşıyoruz. Bela kelimesi Kur’an bilgisine aşina olanlara nâhoş gelmez. Bütün dünyayı kasıp kavuran virüs kelimenin tam anlamıyla bir ‘bela’dır. İnsan denen varlık büyük bir beladan/imtihandan geçirilmektedir.

Virüsün nasıl oluştuğu, bunun arkasında yine ‘big brother’ın olup olmadığı ayrı bir bahis. Şu an için bizleri ilgilendiren, bu gibi durumlarda kast sisteminin en tepe noktasına konuşlanan uzmanların dediği doğruysa, çok ciddi şekilde yayılan ölümcül virüse karşı almamız gereken tedbirlerdir.

İlk iğneyi saygıdeğer uzmanlara batırsak diyorum. Ne hikmetse halka mütemadiyen ‘evde kalın’ çağrısı yapan -bu çağrıyı yadırgamıyor, bilakis haklı buluyoruz- uzmanlar televizyon stüdyolarından hiç eksik olmuyorlar. Bunlar stüdyoda yatmadıklarına göre, halka yaptıkları ‘evde kal’ çağrısından kendilerini muaf tutuyorlar. Onlar stüdyoda kalıyorlar. Acaba evlerinden tv. ofislerine gidip gelmek kendileri için risk olmuyor mu?

Koronavirüs salgını gibi olağanüstü durumlarda asıl rezalet sosyal medya denilen ortamlarda yaşanmaktadır. Sosyal medyadaki düzeysizlik koronavirüs kadar salgın bir hastalık. Bu yeni tarz medya vasıtasıyla herkes her şeyi biliyor. Aslında herkes her şeyi zaten buluyormuş da, meğer haberimiz yokmuş. Birtakım işsiz-güçsüz insanların gevezelik yapmak, suçlayacak birilerini bulmak, engin öngörüleriyle bu durumu önceden haber vermişliklerini göstermek, eşi-benzeri bulunmaz engin bilgi ve tecrübelerini toplumun başına boca etmek gibi lüzumsuzluklar için bulunmaz bir fırsat doğmaktadır.

Rabbimizin açık ve net uyarısı acaba bir işe yarar mı? Diyor ki Rabbimiz mealen, hadi bilgi sahibi olduğunuz konuda tartışıp duruyorsunuz da, bilgi sahibi olmadığınız konuda niçin tartışıyorsunuz? (Âl-i İmran, 66). Müslüman edebi, kişinin bildiği konuda konuşması, bilmediği konuda susmasını gerektirir. İnsan yerine göre susmasını da bilmeli, esasında insan haddini bilmelidir. Virüs salgını gibi ciddi durumlarda her bir insana düşen öncelikle, üzerine düşen görevleri yapmak, alması gereken tedbirleri almak, mümkün olduğunca yapıcı olmak ve yine üzerine düşüyorsa, insanlara hayrı/sabrı tavsiye etmektir. Bunların hiçbirini yapamıyorsa, en güzel hayır SUSMAKtır. Koronavirüs için alınacak tedbirlere galiba susmayı da eklemek gerekiyor.

(Venhar)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *