Hafter’in masadan kalkmasını kim söyledi?

Hafter’in masadan kalkmasını kim söyledi?

“HAFTER’in görevi neydi? İlk soru bu!” diyen Ergün Diler, “Hafter, Trablus’u işgal etseydi enerji yataklarının yüzde 80’i Washington’ın, yüzde 20’si de Moskova’nın olacaktı.” iddiasında bulundu.

Takvim gazetesindeki bugünkü yazısını, Hafter’in Rusya’da masayı terk etmesinin gerekçelerine ayıran Diler, konuşulmayan ana konunun “Suriye’de olduğu gibi paylaşım!” olduğunu, Türkiye’nin de bunu bildiği için hamle yaptığını savundu.

Diler’e göre, Rusya da Ankara’nın ısrarı ve baskısıyla ateşkese ya da barış masasına “Evet” dedi ama “Ateşkes planı Washington’ın asla kabul etmeyeceği bir plandı”.

Hafter Moskova’ya gönderildi ama anlaşma olmayacaktı!

Diler şöyle diyor: “AncakHafter’i Moskova’ya gönderen Pentagon, anlaşmanın olmayacağını biliyordu. Biz bilmiyorduk! Beklenen gerçekleşti, Hafter masadan kalktı. General Hafter, hemen Lockheed Martin’in CEO’su Marillyn Hewson’ı aradı. Ateşkesle ilgili masadan kalkacağını söyledi. Ardından ikinci aradığı kişi Mark Esper’di. Yani ABD Savunma Bakanı… Esper’in de CV’sinde Lockheed Martin’in olduğunu hatırlatmaya gerek yok. Hafter, ABD Derin Devletinin önemli isimleriyle temas kuruyordu. Daha değişik bir ifadeyle PATRONLARIYLA konuşuyordu! Yani Hafter, Derin Amerika’yı bilgilendiriyordu. Bu temastan sonra gelen emir belliydi. Netti! Hem Hewson hem de Esper’den ‘Masadan kalk’ direktifini aldı. Haliyle o da gereğini yaptı.”

Polonya’daki CIA karargahı

Moskova’dan ayrılmak için yola çıktı. Hafter, Şeremetyevo Havaalanı’ndan Polonya yakınlarında bir noktaya uçtu. General Hafter ilginç bir tesadüf eseri CIA ajanlarının Avrupa uçuşlarında kullandığı Dassault Falcon 900 tipi uçakla seyahat ediyordu. General, uçak tekeri yere koyduktan hemen sonra doğrudan Polonya’daki CIA’nın en güvenli evlerinden birine gidiyordu! Bu ev Baltık cumhuriyetleri’ne bakıyordu! Karargahtı… Emir komuta belliydi yani…

Libya cumhurbaşkanlığına hazırlanıyor

İdlib’de olduğu gibi Libya’da da ateşkesin işlemeyeceğini belirten Diler şöyle devam etti: “Şimdi Hafter, açık şekilde Libya’nın Cumhurbaşkanı olarak hazırlanıyor. Pentagon, Sisi modeliyle Libya’da geçiş dönemi planlıyor. O nedenle ateşkes olsa bile buna uyulmayacak. 

İdlib’de de ateşkes var. Ancak asla uyulmuyor. Çünkü orada resmi bir anlaşma kabul görmüyor. Libya için de aynısı geçerli. Libya’da Rusya’nın ne işi var? O nedenle Washington sadece yüzde 20 pay veriyor. Rusya da hiç olmaması gereken bir yerde yüzde 20’yi kabul ediyor. Çünkü Libya’da yüzde 20 enerji demek, 2 trilyon dolar anlamına geliyor.

Putin ne dedi? Hatırlayın! ‘Rus özel birlikleri olan Wagner’in parasını biz ödemiyoruz…’ Putin gibi çok tecrübeli ve akıllı bir lider kimi işaret etti acaba…”

Avrupa nerede?

Avrupa’nın Libya’da oyun dışı kaldığını savunan Diler bunu ise şu sözlerle anlattı:

“Fransa, hatta Almanya da Libya’da olmak istiyordu. Ancak Fransa ve Almanya çok geç kaldı. İngiltere ise Türkiye ile Libya’da olmak istiyor. Önümüzdeki günlerde Türkiye, Almanya ile bir görüşme yapacak. Ancak sonuç çıkmayacak. Sonrasında ise İngiltere ile Türkiye, Libya konusunda masaya oturacak. Washington bunu bildiği için Hafter’in ateşkes imzalamasını kabul etmeyecek. Etse de hayata geçirmeyecek!”

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *