ABD, Suriye’nin kuzeyindeki askerlerini güneye kaydırıyor

ABD, Suriye’nin kuzeyindeki askerlerini güneye kaydırıyor

ABD Savunma Bakanı Mark Esper, Pazar günü CBS televizyonuna yaptığı açıklamada ABD’nin bin kadar askerini Suriye’nin kuzeyinden en güvenli ve hızlı şekilde çekmeye hazırlandığını söyledi.

Amerika’nın Sesi’nin aktardığına göre, Esper, “Son 24 saatte Türkler’in saldırılarını önceden planladıklarından daha güneye ve batıya doğru genişletme eğiliminde olduklarını öğrendik. Ayrıca 24 saatte Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) Suriyeliler ve Ruslar’la Türkler’e karşı kuzeyde bir saldırı yapmak için anlaşma yapmaya çalıştıklarını öğrendik” dedi.

Esper, Suriye’de kalan ABD askerlerinin Türk birlikleri ve SDG arasında sıkıştığını ileri sürdü. Esper, ABD askerlerinin iki ilerleyen ordunun arasında kaldığını ve bunun savunması imkansız bir durum olduğunu savundu. “Bu nedenle dün gece Başkan’la ve ulusal güvenlik ekibinin geri kalanıyla konuştum” diyen Esper Başkan’ın ABD güçlerinin Suriye’nin kuzeyinden temkinli şekilde ayrılması komutunu verdiğini iletti.

Esper çekilecek bin kadar askerin Suriye’yi tamamen terk edip etmeyeceği konusundaysa bilgi vermedi.

Esper’e ABD’nin NATO mütefiki Türkiye’nin Amerikan askerlerine kasıtlı olarak saldırıp saldırmayacağı da soruldu. Esper bu soruya “Bunu yaparlar mı, yapmazlar mı bilmiyorum” şeklinde yanıt verdi.

Esper ABD güçlerinin kendini savunma hakkına sahip olduklarını söyledi ve gerekli olması halinde ABD askerlerinin bu hakkını kullanacağını belirtti.

Gözlem noktasına saldırı

Esper Cuma günü yaşanan bir olaya da değindi ve az sayıdaki ABD askerinin Suriye’nin kuzeyinde bir gözlem noktasında topçu ateşi altında kaldığını hatırlattı. Esper bunu hedef gözetmeden açılan ateşin Amerikan askerlerine yaklaşması olarak değerlendirdi. Esper bunun bir kaza olup olmadığının belirsiz olduğuna da vurgu yaptı.

Türkiye Savunma Bakanlığı tarafından bu konuda yapılan açıklamada ABD’nin gözlem noktasına herhangi bir atış olmadığı belirtilmişti.

Açıklamada “ABD gözlem noktasının yaklaşık bin metre güney batısındaki tepelerden Suruç’un güneyindeki sınır karakollarımıza Doçka ve havan tacizleri yapılmıştır. Meşru müdafaa kapsamında karşılık verilerek atışların yapıldığı terör mevzileri ateş altına alınmıştır. ABD’nin gözlem noktasına ise herhangi bir atış söz konusu değildir. Atış öncesinde de ABD üssüne yönelik zarar verilmemesi için her türlü tedbir alınmıştır. ABD tarafından konunun tarafımıza iletilmesi sonucu tedbiren ateşler kesilmiştir. Kesinlikle ABD ve Koalisyon askerinin vurulması söz konusu değildir” ifadeleri kullanılmıştı.

Türkiye’nin harekatının sınır boyunca 125 kilometre genişliğinde ve 30 kilometre derinliğinde bir alanı kapsaması bekleniyordu ancak Esper bu alanın her iki yönde de daha genişlediğini savundu.

DAEŞ militanları kaçtı iddiası

Esper tutuklu bulunan yüzlerce IŞİD savaşçısının Türkiye’nin operasyonu sonucunda kaçtığı ve Türkiye tarafından desteklenen Suriyeli Arap milislerin Kürtler’e zulmettiği haberlerinin de kendilerine ulaştığını söyledi.

Esper “Bunlar tam da ABD’nin Erdoğan’ı Suriye’nin kuzeyini işgal etmemesi konusunda uyarırken olacağını söylediği şeyler” dedi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *