Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, bir dizi programa katılmak üzere Moskova’ya gitti, Türkiye-Rusya ilişkilerinden duyduğu memnuniyeti belirtti.
İlk olarak Moskova Merkez Camii’nde düzenlenen “7. Rusya Federasyonu Müslümanları Dini İdaresi Kongresi”ne katılan Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, burada yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tüm Rusya Müslümanlarına selamını ileterek, “Bizler bu coğrafyada aynı mazinin mensupları, aynı istikbalin yolcularıyız. Biliyorsunuz bu topraklar, İslam’a dair köklü geçmişe sahiptir. Peygamber Efendimizin vahyi tebliğiyle birlikte ilk iki asır içinde Müslümanlar bu coğrafyayı İslam ile tanıştırdı. Asırlarca bu coğrafyadan bütün insanlığa ilim, irfan, bilgi, hikmet taşıdı” dedi.
Başkan Erbaş, başta Tatarlar olmak üzere Müslümanların inanç, merhamet, hukuk ve güzel ahlak yolunda büyük mücadele verdiklerini vurgulayarak bugün de inançtan aldıkları güç ve tarihten aldıkları ilhamla güzel bir geleceği birlikte inşa edeceklerine inandığını söyledi.
Türkiye ve Rusya ilişkisine değindi, “insanlığın geleceği” için menuniyetini belirtti
Türkiye ve Rusya’nın güçlü ilişkileri olan iki devlet olduğuna işaret eden Başkan Erbaş, “Milletlerimizin, bölgemizin ve bütün insanlığın geleceği adına iki ülkenin devlet başkanlarının güçlü beraberliği ve sıkı iş birliğini memnuniyetle müşahede ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Başkan Erbaş, dini teşkilatların milletin kalbi gibi olduğunu belirterek, din hizmeti ve eğitiminin doğru bilgi ve yöntemle karşılanmaması halinde istismara açık hale geldiğini ve pek çok probleme neden olduğunu söyledi. Bunun için başta tecrübe paylaşımı, müfredat, kaynak, materyal geliştirme gibi alanlarda Türkiye ile Rusya Müslümanları arasında ortak çalışmaların önemli olduğunu vurguladı.
‘Müslümanlarla işbirliğine hazırız’
Diyanet İşleri Başkanlığı olarak her alanda Rusya’daki Müslümanlarla iş birliğine hazır olduklarının altını çizen Başkan Erbaş, şöyle konuştu:
“Bizler her alanda işbirliğine hazır olarak sizlerin yanınızdayız. Hâlihazırda cami inşaları başta olmak üzere bir takım alanlarda beraber çalışmalarımız devam etmektedir. Ravil Gaynuddin’in yeniden seçildiği bu dönemde, var olan işbirliğimizin daha da güçleneceğine, ortak çalışmalarımızın daha kapsamlı hale geleceğine can-ı gönülden inanıyorum.”
Ravil Gaynuddin: “Türkiye’nin katkısı, Rus Müslümanlarına hediye olmuştur”
Rusya Federasyonu Müslümanları Dini İdaresi ve Müftüler Konseyi Başkanı Ravil Gaynuddin ise yaptığı konuşmada tarih boyunca Türkiye ile Rusya arasında yakın ilişkiler olduğunu hatırlatarak iki ülke Müslümanları arasındaki iyi ilişkilere dikkati çekti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türk halkı ve devleti adına Moskova Merkez Camisi’nin yapımına katkıda bulunduğunu söyleyen Gaynuddin, Rusya Devlet Başkanı Putin ile 5 yıl önce bugün caminin açılışını gerçekleştirdiklerini belirtti.
Gaynuddin, “Camimizin güzelleşmesine, iyileşmesine Türkiye’nin katkısı Rus Müslümanlarına hediye olmuştur. Bu yüzden saygıdeğer Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Türk halkına içtenlikle dua ediyoruz” ifadelerini kullandı.
“Küresel Dünyada İslam” konferansı
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Moskova programının ikinci gününde Rusya Federasyonu Müslümanları Dini İdaresinin düzenlediği “Küresel Dünyada İslam: İslami Miras ve Kültürlerarası İlişkiler” konulu konferansta konuşma yaptı.
İslam’ın rahmet ilkeleriyle yeryüzüne umut olması gereken Müslüman dünyasının ciddi problemlerle karşı karşıya kaldığını belirten Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, “Asırlarca farklı dinleri, dilleri, ırkları büyük bir müsamaha ve hassasiyetle bir arada yaşatan Müslümanlar, bugün kendi aralarında mezhep meşrep kavgalarıyla, tekfir ve tefrik sloganlarıyla acımasızca birbirlerinin kanlarını dökmektedir” dedi.
İslam’ın kültürel mirası ve küresel ilkeleri sahipsiz!
Müslümanlar arasındaki parçalanmışlığın sonucu olarak İslam’ın kültürel mirasının ve küresel ilkelerinin sahipsiz kaldığını vurgulayan Başkan Erbaş, “Dini kavram ve sloganları kullanarak İslam’ın en mukaddes değerlerini istismar eden terör örgütleri şehirleri harabeye çevirmekte, İslami mirası ve kültürel birikimi tarumar etmektedir. İslam’ın hakikatleri ile İslam coğrafyasının gerçeklikleri arasında var olan gerilim ve mesafe, İslami mirasın insanlık açısından ifade ettiği manayı da gölgelemektedir” ifadesini kullandı.
Başkan Erbaş, İslam toplumlarının içtenlik ve samimiyetle bir araya gelerek derin bir tefekkür ve muhasebe ile yaşadıkları sorunları çözmek, kendi aralarında beraberlik ve kardeşliği tesis etmek zorunda olduğunu dile getirerek, şöyle konuştu:
“Küreselleşen dünyanın idrakine İslam’ı sunmak için öncelikle inanç, tarih, medeniyet bağlamında ve herkes için hukuk ve iyilik zemininde güçlü bir gelecek tasavvuru kurmak önemlidir. Dolayısıyla Müslümanların, eğitimden sanata, ekonomiden psikolojiye kadar bütün alanlarda yeryüzündeki herkese umut olacak cümleler kurması, teklifler ve vizyon ortaya koyması gerekir.”
‘İslam’ın kültürel mirası’ vurgusu
İslam’ın fıtrat dini, Müslümanların ise vahyi temel alan, aklı önemseyen, yapıcı, kucaklayıcı, müjdeleyici bir yaklaşımı kuşanan bir ümmet olduğuna vurgu yapan Başkan Erbaş, “Kaba, dışlayıcı, sanatı, estetiği, nezaketi zerafeti öteleyen bir yaklaşımın İslam’ın kültürel mirasıyla da gelecek ufkuyla da alakasının olamayacağı ortadadır. İslam medeniyetinde bilgi, hikmet ve ahlak bir bütündür. Bu bütünlüğe uymayan tavır ve davranışlar insanlık aklında ve kalbinde yer bulamaz” şeklinde konuştu.
Kültürel mirası doğru anlamak ve çağın sorunlarına İslam düşüncesinden hareketle çözümler üretmek gerektiğine dikkati çeken Başkan Erbaş, “İşbirliği içinde uluslararası araştırmalar ve bilimsel çalışmalar yapan akademiler kurmalıyız. İslam’ın evrensel ilkelerini ve Müslüman imajını zedeleyen terör örgütlerine karşı beraber mücadele etmeliyiz. Eğitimden aileye kadar her konuda özveriyle, fedakârlıkla, işbirliği içinde ortak çalışmalar yapmalıyız” dedi.
Konferans sonrasında Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, Rusya Federasyon Konseyi Dış İlişkiler Komitesi Başkan Yardımcısı Farit Muhametşin ile görüşme gerçekleştirdi.
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *