Hessen’de ‘İslam Din Dersi’ Tartışması

Hessen’de ‘İslam Din Dersi’ Tartışması

Almanya’nın Hessen eyaletinde İslam Din Dersleri için DİTİB ile birlikte çalışılması tekrar tartışma konusu oldu. Konuyla ilgili alternatifler tartışılmaya devam ediyor.

Hessen Kültür Bakanı Alexander Lorz (CDU) DİTİB ile birlikte ortak çalışmalarla yürütülen İslam Din Dersi uygulamasında DİTİB´e karşı eleştirel bir tutuma sahip olmasına rağmen İslam Din Derslerinin sürdürülmesinden yana. Lorz, Evangelische Pressedienst´e (epd) yaptığı açıklamada Müslüman öğrencilerin taleplerini yanıtsız bırakmak istemediğini dile getirdi. Diğer taraftan Lorz, DİTİB ile olan anlaşmanın yıl sonuna kadar askıya alındığını ifade etti.

Lorz, 2013/2014 eğitim öğretim yılında Hessen eyaletindeki İslam Din Dersi uygulaması için DİTİB ile birlikte başlanan çalışma için “Bunu bitiriyoruz diyebilmek için ağır sebeplerin olması gerekir” dedi. Kültür bakanı Lorz, ayrıca DİTİB´in bağımsızlığı ile ilgili kaygılarını dile getirdi.

“Karmaşık Bir Hukuki Sorun” 

DİTİB ise bağımsız bir bünyeye sahip olmadığına dair suçlamalara karşı gerekli evrakları bakanlığa ve mahkemeye iletti. Lorz “DİTİB tam bir paket olarak belgeleri ulaştırdı. Şimdi bu belgelerin titizlikle kontrol edilmesi gerekiyor” diyerek kontrol süresi içerisinde bulunduklarını belirtti. Lorz  “Bu basit olmayan, karmaşık bir hukuki sorun“ olarak durumu tanımladı.

Yeni Okul Döneminde Pilot Proje 

Yeni okul döneminde, yedinci sınıflar için bir pilot proje gerçekleştirilmesi planlanıyor. Proje kapsamında 144 öğrenci ile DİTİB´den bağımsız olarak yalnızca devlet tarafından planlanan İslam Din Dersi uygulanacak. Bakanlığın açıklamasına göre uygulama başarılı olduğu takdirde söz konusu uygulamanın hızlı bir şekilde birinci sınıftan altıncı sınıfa kadar öğrenciler ile de gerçekleştirilebileceği açıklandı.

Diğer taraftan bu uygulama, anayasada belirtildiği şekilde uygulanan bir din dersi olmayacak. Lorz, dersin içeriğini şu şekilde açıkladı: “Bu ders İslam’a farklı bir perspektiften yaklaşıyor. Ders, inanca yönelik değil; bilimsel bir bakış açısı ile gerçekleştirilecek. Yani bu temel olarak değişik bir yaklaşım manasına geliyor.”

Yeni İslam Din Dersi

Gerçekleştirilmesi planlanan İslam Din Dersinin içeriğinde İslam tarihi, kültürü ve İslam dini içeriği haricinde farklı dinlerin ve inançların ele alınması hedefleniyor. Pilot dersin bir başka hedefi ise öğrencilere İslam hakkında düşünme ve tartışmaya yönelik hazırlamak. Böylelikle İslam Din Dersinin yalnızca Müslümanlara yönelik değil, herkese yönelik olabileceği belirtiliyor. Etik ya da din dersine katılmak istemeyen öğrencilerin de derse katılabileceği ifade ediliyor. (hç)

Perspektif.eu

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *