Diyanet’ten Hz. Hatice açıklaması

Diyanet’ten Hz. Hatice açıklaması

Herkes, gerekli hassasiyeti ve duyarlılığı göstermek, kullandığı kelimelere dikkat etmek, İslam’ın örnek şahsiyetlerinden bahsederken dikkatli olmak ve İslam’ın edep ve nezaketine uygun davranmak zorundadır.

Diyanet İşleri Başkanlığından, son zamanlarda kamuoyunda yer alan Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed’in eşi Hazreti Hatice ile ilgili tartışmaya ilişkin, “Amacı, niyeti, bağlamı ne olursa olsun, iffet ve fedakarlığın sembol ismi, mümin yüreklerin ortak sevgisi, Peygamberimizin her daim övgüyle andığı eşi Hazreti Hatice validemize dair beyan ve yaklaşımlarda en küçük bir nezaketsizlik, dikkatsizlik yapılamaz.” ifadeleri kullanıldı.

Başkanlıktan yapılan açıklamada, son günlerde Hazreti Hatice ile ilgili kamuoyunda yer alan tartışmaya işaret edilerek, Hazreti Hatice’nin asaleti, iffeti ve saygınlığı bakımından yaşadığı toplumda herkes tarafından kabul edilen asil ve güzide bir hanımefendi olduğu belirtildi.

Hz. Hatice, muazzez bir isimdir

Hazreti Hatice’nin İslam’ın zor ve sıkıntılı geçen ilk yıllarında daima Hazreti Muhammed’in yanında olduğu ve yürekli bir hanım olarak bütün imkanlarıyla onu desteklediği kaydedilen açıklamada, şu değerlendirmede bulunuldu:

“Hazreti Hatice, aile olmanın şeref ve sorumluluğunu omuzlamış muazzez bir isimdir. Müminlerin annesi olarak tarihimiz boyunca bütün Müslümanlar tarafından büyük bir saygı, hürmet, muhabbet ve minnetle anılmıştır. Dolayısıyla amacı, niyeti, bağlamı ne olursa olsun, iffet ve fedakarlığın sembol ismi, mümin yüreklerin ortak sevgisi, Peygamberimizin her daim övgüyle andığı eşi Hazreti Hatice validemize dair beyan ve yaklaşımlarda en küçük bir nezaketsizlik, dikkatsizlik yapılamaz. Onun Peygamber Efendimizle evliliğinden önceki ve sonraki hayatı, şahsiyeti ve hatırası hakkında özensiz ve saygısızca konuşulamaz. Bu bağlamda herkes, gerekli hassasiyeti ve duyarlılığı göstermek, kullandığı kelimelere dikkat etmek, İslam’ın örnek şahsiyetlerinden bahsederken daha dikkatli olmak ve İslam’ın edep ve nezaketine uygun davranmak zorundadır.”

Eleştiri ahlakı eleştirinin kendisi kadar önemlidir

Herhangi bir meselede tepki vermenin ve kanaat belirtmenin en temel ilmi ve ahlaki prensibinin, “konu bütünlüğü içinde ele almak ve objektif bir yaklaşımla doğru anlamak” olduğuna işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Parçacı ve ön yargılı bir bakış çözüm değil sorun üretecektir. Ayrıca doğruya ulaşma ve hakikati muhafaza etme adına eleştiriyi önemli bir değer kabul eden İslam düşüncesi, eleştiri ahlakını da eleştirinin kendisi kadar önemli görmüştür. Dolayısıyla eleştiri adına, hakaret ve küfür içeren ifadeler, kaba ve çirkin cümleler asla yüce dinimiz İslam’ın ilim ve ahlak anlayışıyla bağdaşmaz. İslam’ın ilke ve değerleri, örnek şahsiyetlerin güzide ahlakı, müminlerin annelerinin asil hayatları edep dışı ifadelerle hem anlatılamaz hem de savunulamaz. Bu bağlamda nezaket ve eleştiri sınırlarını aşarak kaba ve yakışıksız ifadelerde bulunan Başkanlığımız mensuplarıyla ilgili de gereken işlemler yapılacaktır.”

Açıklamada ayrıca, İslam’ın ilkeleri ve sembol şahsiyetleriyle ilgili konuşurken ve söz konusu değerleri savunurken hürmetli, dikkatli ve özenli hareket edilmesinin herkes için göz ardı edilemez önemli bir sorumluluk olduğu da hatırlatıldı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

1 Comment

  • şenay doğan
    30 Temmuz 2019, 18:01

    islamoğlu hz haticeden için iki kocadan arta kalmış ifadesini kullanmış hz hatice arıyla namusuyla edebiyle hayasıyla evlendi ve dul kaldı allahu teala için demek ki temiz bir kadının dul veya bakire olması hiç farketmiyormuş ki yarinın gönlünü de ona göre dizayn etmiş bizim erkeklerin kafasında bakire olan şereflidir allah katında ise bakire veya dul farketmeksizin takvada öne geçen şereflidir habibullahın kalbi de allahın muradı üzeredir habibullah devrindeki kadınların en şereflisini almıştır eğer habibullahın kadın düşkünü olmadığı anlatılmak isteniyorsa ben varım hayatım boyunca makyajsız kuaförsüz doğal halimle görüp de beni beğenen tek bir kişi bile çıkmadı ne fiziken ne ahlaken ama habibullah beni nikahına almıştır çünkü ondan başkasıyla asla huzur bulamayacak ve selamete eremeyecek bir fıtrattayım allah onu bana yazınca o da allah hakkı için almıştır hiçbir çirkinliğim onu hayırdan men etmemiştir haticeye aişeye neyse bana da odur hatta allah ve rasulüne karşı doyumsuzluğumdan ötürü diğer eşlerine gösterdiği alakadan fazlasını da gösteriyor onun amacı gönül eğlendirmek değildi demek isteniyorsa buna en büyük delil benim benden önceki kadınların hepsi şerefli faziletli dul veya bakire habibullaha yakışır kadınlardı allaha emanet olun

    REPLY