Kırgızistan’da kadınlar ‘Avrupalı gözlere’ sahip olmak istiyor!

Kırgızistan’da kadınlar ‘Avrupalı gözlere’ sahip olmak istiyor!

Modern dünyanın açmazlarından biri daha can acıtıcı bir şekilde tekrar karşımıza çıkıyor. Boy, kilo ya da giyim tarzı ile medyatik tiplere benzeme çabası tüm dünyada yayılırken, yeni bir haber de Kırgızistan’dan geldi. Medyanın ‘güzel’ olarak lanse ettiği tiplere benzemek isteyen çekik gözlü kadınlar göz kapağı ameliyatına giriyorlar.   

Kırgız cerrahlar Instagram’ı reklamlarını yapmak için kullanıyor

Eskiden Alina Mehmedova gözlerindeki çekikliği önlemek için ‘ileri’ bir makyaj tekniğine başvururdu. Göz kapaklarını selo bantla yapıştırırdı. Kırgızistan’ın Bişkek kentinden bu genç kadın yaklaşık bir yıl önce ise ‘Asya blefaroplastisi’ ile tanıştı. ‘Asya blefaroplastisi’ bir cerrahi ameliyat ve göz kapağı üzerinde herhangi bir şekil bozukluğunu düzeltmek amacıyla yapılıyor.

Naira Davlashyan 

Arkadaşları ile uzun sohbetlerin ardından Alina Instagram’da en ünlü ve deneyimli cerrahı aramaya başlamış. Sayıları hızla artan cerrahlar sosyal medya ağını reklamlarını yapmak için yoğun şekilde kullanıyor. Hesaplarından yaptıkları ameliyat videolarını izlemek ve fotoğraflara göz atmak mümkün. Alina’nın bulduğu göz cerrahı o kadar ün salmış durumda ki genç kadın ilk randevusunu ancak bir buçuk yıl sonrasına alabilmiş. “Bişkek’te çok sayıda cerrah var. Ama işini iyi yapanların kapısının önünde uzun kuyruklar oluyor.” diyor Alina.

29 yaşındaki genç kadın bir üniversitede profesör. Evlenmesinin ardından annelik iznine ayrılmış. Göz kapakları için ameliyata ise bir yıl önce karar vermiş. Asya tipi bakışın çok yaygın olduğunu, derin bakışların ise ülkede bir güzellik standardı olarak kabul edildiğini söylüyor.

“Genel olarak yüzün şeklinden çok gözlere bakarız. Birisi bana başkasını överken, ‘Bu kızın ne kadar anlamlı, derin bakışları var’ der. Ülkemde çok az sayıdaki insan çekik gözleri güzel buluyor.”

Kırgızistan’da plastik cerrahi furyası

Kırgızistan’da plastik cerrahi hızla büyüyen bir sektör. Operatör doktor Isken Kaçkinbayev’e göre 6 milyon nüfuslu Orta Asya ülkesinde iyi bir cerrah yılda 4 yüzden fazla göz kapağı ameliyatına girebiliyor.

Bu ameliyatların çoğunu Asya bifaroplastisi oluşturuyor. Lokal anestezi ile yapılan ve bir saat süren ameliyatın maliyeti 300 ile 700 Euro arasında. Cerrah üst göz kapağını çizerek göz kaslarına yeni bir şekil veriyor. Hasta sadece bir haftada yeni bir bakışa sahip oluyor.

“Plastik cerrahi ameliyatları gün be gün artıyor. Daha fazla cerraha her geçen gün daha çok ihtiyaç duyuyoruz. diyor Kaçkinbayev.

Plastik cerrahinin popülerliğinin hızla artmasının nedenleri

Oş ya da Bişkek gibi büyük şehirlerde plastik cerrahi yaptırmak daha kolay ve çok sayıda kadın neşter altına yatmayı daha kolay göze alıyor. Sivil toplum kuruluşları ise kırsal bölgelerde dinci grupların etkisinin arttığını belirtiyor. Dış görünüşteki herhangi bir değişiklik haram görülüyor.

Birleşmiş Milletler Kırgızistan Kadınları Koordinatörü Yıldız Kuvatova, “Şehirlerde güzel ve alımlı olmak istiyoruz. Köylerdeyse kadınlar çoğunlukla kapalı. Başlarını İslami usullere göre örtüyorlar.” diyor.

Psikolog Laura Omuralieva kadınların kendilerinde yaptıkları değişikliklerle güzellik kurallarına uyum sağlamanın küresel bir akım olduğu kanısında:

“Bence güzel olma arzusu dünya genelinde görülen bir durum. Ve bu tabii ki birçoklarını değişime itiyor. Daha derinlemesine bakarsak bu kadınlar kendilerini oldukları gibi kabul edemeyen kişiler”

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *