Ramazan’la bütünleşen marka Coca Cola çıkmış!

Ramazan’la bütünleşen marka Coca Cola çıkmış!

Bir danışmanlık firmasınca, Ramazan ayındaki tüketim alışkanlıklarına ilişkin yapılan araştırmada, Ramazan ile en uyumlu markanın, kapitalizmin öncü şirketlerinden Coca Cola olduğu iddia edildi.

Konuyu Ali Saydam, Yeni Şafak’taki yazısının bir bölümünde yorumladı. “RAMAZAN’IN SEMBOLÜ COLA OLMUŞ. İYİ Mİ?” başlığı altında durum değerlendirmesinde bulunan Saydam, iletişimin gücüne dikkat çekerek, İsrail, Amerika ve onların politikaları hakkında her ne kadar olumsuz fikirler yaygın olsa da halkımızın Coca-Cola’dan vazgeçmediğine dikkat çekiyor.

Bu tür araştırmalar bazı markaların tanıtımı anlamına geldiği ve o maksatla da yapılıyor olduğu bilinmekle birlikte, sonuçların satış rakamları üzerinden belirleniyor olması, iddia edildiği gibi Ramazan ayı ile bir ‘bütünleşme’ olmasa da halkımızın Ramazan nedeniyle herhangi bir markaya karşı rezerv koymadığı gerçeğini de ortaya koymuş oluyor. Bununla birlikte Coca Cola firmasının yıllardır kendisini “iftar sofralarının vazgeçilmezi” olarak lanse etmeye çalıştığı da bilinen bir gerçek.

“Şaşırmamak elde değil” diye söze başlayan iletişim uzmanı Ali Saydam şöyle devam ediyor:

Ramazan ayıyla en çok bütünleşen marka Coca-Cola olmuş. Pragma Araştırma ve Danışmanlık’ın, Ramazan ayındaki tüketim alışkanlıklarıyla ilgili araştırmasının The Brand Age dergisinde yayınlanan sonuçlarına göre; yerli, millî ve İslami değerlerle teorik olarak hiçbir bağlantısı olmayan bu kola markası İstanbul, Ankara ve İzmirli tüketicilerin gözünde yüzde 33 oranla ‘Ramazan ayıyla en çok bütünleşen marka’ olmuş.

Yani Ramazan deyince buralardaki insanların üçte birinin aklına ilk gelen Coca-Cola oluyormuş. Oran çok yüksek. Üstelik en yakın takipçisiyle arasında neredeyse uçurum var… İkinci sıradaki Şütaş yalnızca yüzde 8 oranla tercih edilmiş. Liste şöyle devam etmiş: Pınar (%5), Eti (%5), Ülker (%5), Piyale (%4), Torku (%3), Güllüoğlu (%1).

Coca-Cola, Ramazan’da en çok tercih edilen içecekler arasında ise yüzde 64’le yine birinci sıradaymış. Ramazan’a has bir içecek olmamasına rağmen, enteresan bir şekilde, hurma, güllaç ve pide gibi gıda ürünlerinin sıralandığı “Sadece Ramazan’da Tüketilen Ürünler” kategorisine de yedinci sıradan girmeyi başarmış.

Daha önce de yazmıştık. Coca-Cola’nın yıllardır tüm Ramazan aylarında tüketici davranışlarına etki eden, yani satışa dönen, kampanyalarının çok da gizli olmayan başarı formülü ‘hedef kitlenin değerlerine uygun davranmak’ olabilir.

Bu arada Coca-Cola’nın 2014’te Ramazan için Türkiye’de yayına soktuğu reklam filmindeki seslendirmenin aynen kullanıldığı bir video “Coca-Cola Reklamını Bir de Böyle İzleyin” başlığıyla sosyal medyada dönüp duruyor.

Burada, İsrail’in Filistin’e yağdırdığı bombaların neden olduğu yangınlar, çocukların, kadınların, yaralıların görüntüleri orijinal reklam metnini okuyan dış sesle birlikte verilmiş. Packshot ise şöyle: “İsrail için mutluluğa kapak aç” .

İsrail, Amerika ve onların politikaları hakkında her ne kadar olumsuz fikirler yaygın olsa da halkımız Coca-Cola’dan vazgeçmiyor. Hakikat ve gerçeklik bir kez daha üst üste gelmiyor. Bir kez daha iletişimin gücü hakikatin önüne geçebiliyor.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *