AA sonuç açıklamadı, her iki aday da ‘kazandık’ dedi

AA sonuç açıklamadı, her iki aday da ‘kazandık’ dedi

İstanbul’da Ekrem İmamoğlu ile Binali Yıldırım arasındaki fark 4 bin oya indiği dün gece saat 23 civarında veri akışı durdu. AA kendisine veri akışı gerçekleştiğinde aktarımın süreceğini bildirdi.

Yüzdeler eşitlendi

Tüm Türkiye’nin dikkatle izlediği İstanbul seçim yarışında, azalan AK Parti oylarına karşılık CHP oylarında artış yaşandı. Dün gece saat 23 civarında aradaki fark 4 bin oya kadar düştü. Bu noktadan sonra İstanbul’dan veri akışı gerçekleşmedi. AA tarafından gece saat 1 civarında yapılan açıklamada “Seçim Yayın Sistemine sahadan veri akışı gerçekleşmemektedir. Sahadan veya YSK’den veriler ulaştığında sonuçların aktarımı sürecektir.” denildi. Buna karşın her iki adaydan kazandık açıklaması yapıldı.

Binali Yıldırım: Seçimi kazandık

AKP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım, “İstanbul’da seçimi kazandık.” dedi.

AKP İstanbul Büyükşehir Başkan Adayı Binali Yıldırım, Tuzla’daki konutundan, Kavacık’taki çalışma ofisine geldi. Bir süre burada kalan Yıldırım, daha sonra AK Parti İstanbul İl Başkanlığına geçti. İl Başkanlığında basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Yıldırım, “Bu saat itibarıyla İstanbul seçim sayıları, gayri resmi sonuçları 31 bin 124 sandıkta tamamlanmış bulunuyor. Bu sonuca göre İstanbul’da seçimi kazandık.” dedi.

İstanbul halkına verdiği yetki için teşekkür eden Yıldırım, “İstanbullulardan, İstanbul’a verdiğimiz sözlerin takipçisi olmalarını istiyorum ve inşallah İstanbul’u 15 milyonun mutlu ve huzurlu bir şekilde yaşayacağı şehir haline getireceğiz. Seçimlerimiz hayırlı uğurlu olsun.” ifadelerini kullandı.

Binali Yıldırım, bu süreçte yoğun bir çalışma ortaya koyan AKP İstanbul İl Başkanı Bayram Şenocak ve tüm teşkilat ile Cumhur İttifakı’nın diğer kanadı olan MHP İl Başkanına ve teşkilatına teşekkür etti. Yıldırım, “Sonuçlar İstanbul’umuz için ülkemiz için hayırlı uğurlu olsun. Teşekkürler İstanbul.” diyerek, sözlerini tamamladı.

İl Başkanlığı önünde toplanan partililer ve vatandaşlar, ellerinde Türk bayrakları ve AKP bayrakları ile yerel seçimin kesin olmayan sonuçlarını kutlamaya başladı.

İmamoğlu: İstanbul’u kazandığımız ortada

CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ekrem İmamoğlu, “İstanbul halkımıza ve Türkiye’ye duyurmak isterim ki şu an itibariyle bizim girdiğimiz veriler üzerinden İstanbul’u kazandığımız ortadır. Süreç hayırlı ve uğurlu olsun.” dedi.

İmamoğlu, CHP’nin Seçim Koordinasyon Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında, süreç tamamlanana kadar partililerinden İlçe Seçim Kurullarını terk etmemelerini istedi.

Süreç sonuna kadar orada olacaklarını belirten İmamoğlu, 16 milyonluk İstanbul’un hakkını korumaya çalıştıklarını kaydederek, “Keşke biz dünyaya şu anda İstanbul’un seçimini açıklayabiliyor olsaydık resmi kurumlar tarafından. Sayın Cumhurbaşkanının açıklamalarını da dinledik, diğer kişilerin de açıklamalarını dinledik, her birinden aslında bizi ikna edici cümleler duymak istedik ama şu ana kadar gelmediği için biz açıklamamızı yapıyoruz.” ifadelerini kullandı.

CHP’nin seçim sistemine giren veriler konusuna değinen İmamoğlu, şunları söyledi: “Şu anda toplam 31 bin 186 sandıktan belki ben buraya geldiğimde bile girişleri devam ediyor olabilir, 31 bin 186 sandıktan 30 bin 86’sı sistemimize, Genel Merkezimizin Bilgi İşlem Sistemine, internet sistemine girilmiş durumdadır. Girilmeyen 100 sandık vardır. Bir sandıkta 300 civarında oy vardır ve şu anda yaptığımız ortalama hesaba göre de yüzde 85 civarında geçerli oy hesabı vardır. Şu anda bizim girilen 30 bin 86 sandıkta aramızdaki fark, 29 bin 408’dir. Yani biz öndeyiz. Oyları söylüyorum; 4 milyon 155 bin 966, bizim sistemimizde benim aldığım oy olarak girilmiştir. Rakibimizin aldığı oy 4 milyon 126 bin 558’dir. Tahmin ediyorum daha kesin hatlarıyla çok yakın zamanda bir açıklamamız daha olacak. Dediğim gibi aradaki fark 29 bin 408, kalan sandıklarda da ortalama üzerinden gidiyorum, geçerli oy sayısı 25 bin 500 civarında olacaktır. Bu bakımdan aradaki farkın kapanma ihtimali şu saat itibariyle kalmamıştır. İstanbul halkımıza ve Türkiye’ye duyurmak isterim ki şu an itibariyle bizim girdiğimiz veriler üzerinden İstanbul’u kazandığımız ortadır. Süreç hayırlı ve uğurlu olsun. Süreci takip edeceğiz.”

Ankara ve İzmir’de durum

Kesin olmayan sonuçlara göre, Ankara’da CHP adayı Mansur Yavaş %50.90 oy alarak seçimden galip çıkarken, rakibi AKP adayı Mehmet Özhaseki aldığı %47.06 oy ile seçimi kaybetti.

İzmir’de de yine CHP adayı kazanırken, Mustafa Tunç Soyer %58.02 oy oranına ulaştı. AKP adayı Nihat Zeybekci ise %38.62’de kalarak seçimi kaybetti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *