İslam adı altında bankacılık sistemi genişlemeye devam ediyor. Şimdi de dijital alanda İslami bankacılığın yapılması gerektiği vurgulandı. Katar Sanayi ve Ticaret Bakanı, “İslami bankaları” modern teknolojiye davet etti.
The Peninsula Qatar tarafından yayınlanan haber şöyle:
Ticaret ve Sanayi Bakanı Ali Bin Ahmed Al Kuwari dün Katar’ın büyüyen “İslami finans sektörü”nün, özellikle 2022 Dünya Kupası projelerinde ülkenin altyapı harcamalarından büyük ölçüde yararlanabileceğini söyledi. Ülkedeki İslami bankaları, maliyeti azaltmak için modern teknolojiden yararlanmaya teşvik etti.
5. Doha İslami Finans Konferansı’nda açılış adresini veren Bakan, Katar’ın artan İslami bankacılık varlıklarıyla, ülkenin şu anda dünyanın beşinci en büyük İslami finans piyasası olduğunu söyledi.
Bakana göre, Katar’ın yüzde 10’dan fazla büyüme oranı olan 120 milyar dolarlık İslami bankacılık varlıkları, dünyadaki beşinci büyük sırada yer aldıklarını söyledi. Bakan, İslami bankacılık varlıklarının da Katar’daki toplam bankacılık varlıklarının yüzde 26’sını oluşturduğunu sözlerine ekledi.
Bakan, yaptığı konuşmada, IMF’nin ülkenin GSYİH’sinin yüzde 3’e yükselmesini beklediğini belirterek, ülkenin bölgedeki en istikrarlı ekonomilerden biri olduğunu da yineledi. Katar’da, 2018’in ilk yarısında yüzde 6’lık bir büyüme ile petrol dışı sektörün büyümesine dikkat çekti.
Bir çalışmada, finansal teknolojilerin (fintech) finansal hizmet sağlama maliyetini yüzde 80 ila 90 oranında azaltma potansiyeline sahip olduğu söylendi.
Bununla birlikte, Bakan, fintech’in İslami sektörün geleneksel bankalarla rekabet etmesinin yanı sıra uluslararası pazarlara ayak uydurmada önemli bir rol oynadığını söyledi.
Bakan ayrıca İslam kurumlarının Şeriat standartlarına uyarken teknolojideki değişikliklerle omuzlarını ovalama kabiliyetine duyduğu güveni de belirtti.
Konferans sırasında ayrıca, Bağış ve İslam İşleri Bakanı Sayın Dr. Ghaith Bin Mubarak Al-Kuwari, İslami bankaların teknolojilerini geleneksel bankalardaki teknolojilerin ötesinde güncellemelerinin gerekliliğini vurguladı; ve hatalara sıfır tolerans üzerinde çalışmak.
Barwa Bank Başkanı ve Genel Müdürü Şeyh Mohammad Bin Hamad Bin Jassim Al-Thani konuşmasında, bankanın beş yıllık stratejilerinin bir parçası olarak tam bir dijital dönüşüme ulaşmak istediğini söyledi. Hizmetlerini ve ürünlerini çeşitlendiren bankanın, dijital teknoloji hizmetlerini de önceliklerinden biri olarak tanımladığını söyledi.
Etkinlik sırasında, İslami finans uzmanları merkez bankalarının dijitalleşmeye yönelişindeki deneyimlerini, dijital bir İslami bankanın kurulmasındaki riskleri ve gereklilikleri, fintech’in dijital ekonomi ve sürdürülebilir kalkınmadaki rolünü ve elektronik sistemlerdeki zorlukları tartıştı. (Kaynak: Katılım Finans)
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *