Bahreyn, ABD-İsrail çizgisinde ilerliyor

Bahreyn, ABD-İsrail çizgisinde ilerliyor

Polonya’nın başkenti Varşova’da Amerika Birleşik Devletleri öncülüğünde düzenlenen “Orta Doğu’da barış ve güvenlik” konferansında konuşan Bahreyn Dışişleri Bakanı, İran tehdidinin İsrail-Filistin ihtilafından daha önemli olduğunu söyledi.

Euronews’ün haberine göre, Bakan Halid bin Ahmed Al Halife, “Çocukluğumuzdan beri İsrail-Filistin ihtilafının en önemli sorun olduğunu, öyle ya da böyle bunun çözülmesi gerektiğini dillendiriyoruz ancak geldiğimiz noktada çok büyük bir meydan okumayla karşı karşıya olduğumuzu gördük. O da modern tarihimizin en tehlikeli meydan okuması olan İran İslam Cumhuriyeti’dir. Dolayısıyla halihazırda İran tehdidi ile mücadele Filistin davasından daha önemlidir.” ifadelerini kullandı.

Al Halife’nin konuştuğu salonda İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun da bulunması dikkat çekti. Konferans’ta İsrail ile Arap ülkelerinin bir arada bulunması Filistinli yetkililer tarafından eleştiri aldı.

Pompeo: Orta Doğu’da barış için İran ile yüzleşilmeli

Diğer yandan konferans sırasında İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile ortak basın açıklaması düzenleyen ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo Orta Doğu’da güvenliğin sağlanması için İran ile yüzleşilmesi gerektiğini savundu.

Pompeo, “İran ile yüzleşmeden Orta Doğu’da barış ve güvenlik sağlanamaz. Bu mümkün değil. Lübnan’da, Yemen’de, Suriye’de ve Irak’ta menfi bir nüfuzu var. Husiler, Hamas ve Hizbullah’a destek veriyor. Bunlar gerçek tehditler. İran’ı geriletmeden Orta Doğu’da barışa ulaşmak mümkün değil.” dedi.

‘İsrail’in çıkarlarına bedava hizmet’

Varşova’daki konferansta bulunmayan Filistinli yetkililerden de toplantı ile ilgili tepki geldi. Hamas Sözcüsü Hazım Kasım, “Varşova konferansı, ABD yönetiminin işgal devletini bölgesel sisteme entegre etmeye çalışmak suretiyle sadece İsrail’in çıkarları için sunduğu bir hizmettir.” açıklamalarında bulundu.

Kasım, konferansın Filistin’in haklarının dışlanması, işgalci İsrail’in yerine İran’ı bölgenin düşmanı yapılması ve Orta Doğu’da parçalanmanın daha da artması bağlamında düzenlendiğini kaydetti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *