Yılbaşı kutlamaları için ne dediler?

Yılbaşı kutlamaları için ne dediler?

Yılbaşına has etkinlik ve kutlamaların Müslümanların inancında yer almadığı, “Noel Baba” gibi hayali varlıkların saçma olduğu, Milli Piyango gibi şans oyunlarının ise toplumu yozlaştırdığı bildirildi.

Müslümanların kaçınması gereken uygulamalar

Yılbaşı kutlamaları topluma adeta bir dayatma şeklinde sunulurken, konuyla ilgili gelen açıklamalar ise bunun İslami bir yönü olmadığı ve kaçınılması gerektiği yönünde.

Güneydoğu Güncel’den Seyfettin Eken’in haberi

Diyarbakır İl Müftü Yardımcısı Nihat Koç, Noel kutlamalarının Hıristiyanları örnek alınarak kutlanmasına onay verilmediğini belirterek, “Noel demek Hz. İsa’nın doğum gününe denk gelen günler adı altında düzenlenen etkinliklere verilen isimdir. Bazı Hıristiyanlar 25 Aralıkta kutlayalım demiş, bazıları da 6 Ocak demiş. Ancak neticede yılbaşında kutlamaya karar vermişler. Müslümanlar, Hıristiyanları örnek alarak kutlamaya kalkarsa buna cevaz yok. Ama buna alternatif şeyler var. Miladi takvime göre yıllar değiştiği için Müslümanlar dini faaliyetler yapabilirler. Yılbaşı gecesi hep beraber toplanıp namaz kılabilir, bir Yasin okuyabilirler. Yeni yıla dualarla girerek yeni yılın hayır ve bereket getirmesi için güzel dileklerde bulunabilirler. Ama bunu yaparken Allah’ı kızdıracak bir şekilde olmamalıdır” dedi.

Yılbaşında düzenlenen etkinlikler neticesinde, alkollü içecekler tüketmek ve kumar oynamanın, İslam dinini yozlaştırmaya davetiye çıkardığını söyleyen Koç, “Milletimiz evlerinde çoluk çocuğuyla hep beraber dua ederek, namaz kılarak yeni yıla girsinler. Çünkü alkollü içeceklerle ve batıya özenti amaçlı kutlamalar yapmak dinimiz İslam’ı yozlaştırmaya davetiye çıkarıyor. Çünkü biz Müslümanlar olarak Hicri takvimi esas aldığımız için ayın hareketlerini takip ediyoruz. Ancak yılbaşını miladi takvime göre ön plana çıkarıldığı için ve batı medeniyetini daha çok ön plana çıkardığı için biz buradan İslam’ın yozlaştırılmaya çalışıldığını düşünüyoruz” diye konuştu.

‘Şans oyunları kumardır ve haramdır’

Şans oyunlarının, Kuran’da ayetlerle ve hadislerle açık bir şekilde haram kılındığını ifade eden Koç, şunları söyledi: “Çünkü insanoğlunu haksız kazanca yöneltiyor. Alnının teri olmayan bir kazanca sevk ettiği için haramdır. Bu işi yapanlar kınanmış. Yaptırım uygulanmıştır. Şans oyunları ve milli piyango bileti almak kumardır ve kumarda dinimizce yasaklanmıştır. Büyük ikramiye çıktığında ve parayla ne yaparsa yapsın haramdır. Çünkü haram ve alnının teri olmayan bir parayı kazanan ve onunla rahata eren, iflah olan, kurtulan hiç kimse olmamıştır. Çünkü rabbimiz haram demiyor uzak durun diyor. Ayrıca hindi kesimi batı geleneğidir. Ve bizi yozlaştırmaya yöneliktir. Çünkü bizim bacalarımızdan giren Noel babamız değil, miraç gecesi göklerden inip de bize namazı hediye getiren bir peygamberimiz var. Biz bununla övünmemiz gerekirken, kalkıp da batıya özenirsek hoş değil. Çünkü peygamberimizin dediği gibi kim bir topluma benzerse o da onlardandır der. Bizim genlerimizde İslam vardır ve biz buna göre davranmalıyız. Doğarken kulaklarımıza ezan ve sala okunmuştur. Ölürken de ezan okunarak defnediliriz. Onun için bizim dinimiz keyfe yeterlidir.”

‘Müslümanlıkla alakası yok’

İslam’a göre yılbaşı kutlamalarının hükmünü şu şekilde açıklayan Âlimler ve Medreseler Birliği (İTTİHAD-İ ULEMA) Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Şenlik ise, “Hz. İsa Aleyhi selam’ın doğum yıldönümü takvim olarak kabul edilen miladi yılbaşı, Hıristiyanlara ait bir etkinlik olarak ortaya çıkmış ise de sonradan “Noel baba” veya paskalya bayramına evirilmiştir. Müslümanların uzaktan yakından bununla hiçbir alakası yoktur. Müslüman halklar veya Müslüman liderler, miladi yılbaşında Hz. İsa’nın zalim Roma İmparatorluğu’na karşı verdiği tevhit mücadelesini dile getirmek, yeryüzünde huzur ve barışın temini için, günümüz mazlumlarına sahip çıkma ve haklarını savunma içerikli mesajlar yayınlamak ve bu yolla mazlum halklara destek vermeleri gerekir. Ancak o etkinliğin bir parçası olamazlar. Onun öncülüğünü yapan onu tertipleyen ise hiç olamazlar. Hele ki Noel Baba’nın portresini süslemek, çam ağaçlarını devirme ve hindi katliamı gibi hurafelerle hareket edemezler. Bunlar, tahrif edilmiş Hıristiyanlığın bile kabul etmediği hurafeler ve bidatlerdir. Müslümanların süratle bundan kaçınmaları gerekir” dedi.

Hz. İsa’nın doğum yıldönümünü böyle haram etkinliklerle kutlamanın ona saygısızlık atfettiğini belirten Şenlik, sözlerine şöyle devam etti: “Hz. İsa gibi büyük bir peygamberin doğum yıldönümünü içkiyle, kumarla ve gece âlemiyle anmak, hem o yüce peygambere büyük bir saygısızlık, hem de başlı başına ve tam anlamıyla bir rezalettir. Bundan daha beteri ise, Müslüman bir ülkede, bu melaneti işleyenlere özel mekânlar tahsis etmek, aşırı alkol almaktan yolda kalmış ayyaşları evlerine kadar taşımak için ekipler kurmak, araç tahsis etmek gibi sözde hizmetler, rezaletin de ötesinde bir melanettir. İslam beldelerinde bu melanetler işlenirken Müslüman halkların buna katılım göstermesi, utanç verici.”

‘İslami değerler yok oluyor’

Şenlik, yapılan kutlamaların İslam ülkeleri arasında sadece Türkiye’de yapılmasının, İslam’ın yozlaştırılması değil, İslam’a ait olan değerlerin ortadan kaldırılmasına yönelik bir devrim olduğunu iddia etti. Şenlik, “Cumhuriyetin ilk yıllarında batılılaşma adı altından yılbaşı takviminin değiştirilmesi, haftalık tatil gününü cumadan cumartesi ve pazara, saati de alaturkadan alafrangaya değiştirilmesi gibi devrimler gerçekleştirildi. Oysa Müslümanların takvim yılı “Hicri”, tatil günü de “Cuma” idi. cumartesi Yahudilerin, Pazar da Hıristiyanların tatil günüdür. Bize her ikisini de cem ettiler” dedi.

Şans oyunlarının haram yönüne dikkat çeken Şenlik, “Piyango biletine gelince bu güpegündüz bir kumardır. Dinimizde bütün şans oyunları kumar olarak lanse edilmiştir. Kumar ise, Kuran’ı Kerim’in açık hükmüyle içki gibi şeytanın işlerinden bir pisliktir. Şeytan, içki ve kumarla müminler arasına fitne ve düşmanlık sokmak ister. Buna tevessül edenler şeytanın oyuncağı haline gelmiş, onun döngüsüne girmiştir. Bu vesileyle Hıristiyanlara ait olan miladi yılbaşının kutlanacağı önümüzdeki günlerde Müslüman halkımızın Hıristiyanlara benzemek gibi bir davranıştan süratle kaçınmaları gerekir. Yoksa Kuran’ın açık hükmüyle onlara benzedikleri için onlardan olacaklardır. Peygamberimiz (s.a.v) de; “her kim kendini bir kavime benzetirse o da onlardan olur” buyurmuşlardır.”

‘Noel kutlaması Hıristiyan kültürüdür’

Yılbaşı kutlamalarına bir tepki de MEDRESE ÂLİMLERİ VAKFI (MEDAV) Başkanı Sayın M. Tayyip Elçi’den geldi. Özentiye kaçınılmadan yılbaşının kutlanmasının sıkıntı olmayacağını ifade eden MEDRESE ÂLİMLERİ VAKFI (MEDAV) Başkanı M. Tayyip Elçi, şunları söyledi; “Yılbaşı kutlamaları bir Hıristiyan taklidi olmaksızın sadece yerel bir kültür olarak kutlanırsa sıkıntı yok. Etkinlikler arasında gayrimeşru bir şey yapılmadığı sürece sıkıntı yok. Örneğin kadın erkek bir arada dans edip alkol almadığı sürece sıkıntı yok. Ancak Hıristiyanlara özenti, adaptasyon amaçlı alkol alarak, dans ederek, batıya özenerek kutlamalar falan olursa bu haramdır ve dinen yasaktır.  Çünkü Noel kutlaması tamamen bir Hıristiyan kültürüdür. Ve bir Müslüman’ın Noel kutlaması kadar abes bir şey olamaz ve bu haramdır” dedi.

Yılbaşında Müslüman âleminin bu geceyi dualarla ve hayırlı dileklerle geçirmesi gerektiğini belirten Elçi, şunları söyledi: “Yılbaşı geldiğinde Müslümanlar muhasebe yapmalıdır. Benim ömrümden bir yıl daha geçti. Bir yıl daha mezara yaklaştım. Ölüme yaklaştım. Ben geçen yıl içinde neler yaptım, ne gibi ibadetler yaptım, neler kazandım, neler kaybettim, Allah’a ne kadar ibadet ettim diye bir nefsi muhasebe yapması gerekir. Müslüman yılbaşını eğlenceyle değil de ibadetle geçirmelidir.  Müslüman Kurani bir bakış açısı ve Kurani bir yaklaşım tarzına sahip olmak zorundadır. Bizimde bu tür etkinliklere yaklaşım tarzımız Kurani ve İslami olması gerekir.”

Şans oyunları son bulsun

Şans oyunlarının da devlet eliyle oynatıldığını ve buna bir çözüm bulunması gerektiğine değinen Elçi, “Milli piyango müşriklerin oynadığı bir etkinlik ve devlet eliyle başına da ‘Milli’ kelimesi eklemek suretiyle oynatılıyor. Ve bu kumardan başka bir şey değildir. Allah’ın şeytan işi pislik dediği ve ondan uzak durmayı söylediği şey kumar oynamaktır.  Dolayısıyla bilinçli ve şuurlu bir Müslüman’ın piyango bileti alması düşünülemez. Çünkü Allah Kuran’da kumarı haram kılmıştır” diye konuştu.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *