Brunson sonrası ilk temas: Pompeo, Türkiye’ye geliyor

Brunson sonrası ilk temas: Pompeo, Türkiye’ye geliyor

Başkan Trump’ın, Pazartesi sabahı Suudi Arabistan Kralı Selman’la görüşmesi sonrasında Riyad’a gönderme kararı aldığı Mike Pompeo’nun, Türkiye’yi de ziyaret edeceği bildirildi. Gündemin ise kayıp Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın akıbeti olduğu ileri sürülürken, ABD’nin 4 Kasım’da açıklaması beklenen İran’a yönelik yeni yaptırımları öncesinde de önemli bir görüşme olacak.

Başkan Trump Florida’ya hareketinden önce yaptığı açıklamada, Dışişleri Bakanı Pompeo’nun Suudi Arabistan’a gideceğini ve gerekirse Türkiye’ye de geçeceğini söylemişti. Trump, Cemal Kaşıkçı konusunda Türkiye ve Suudi Arabistan’ın yakın çalıştığına vurgu yapmıştı.

Amerika Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsünün yaptığı açıklamaya göre, ABD’li bakan Suudi Arabistan ziyareti sonrasında Türkiye’ye geçecek.

Amerika’nın Sesi’nin aktardığına göre, Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü, “Türk yetkililerin, Suudi Arabistan hükümetinin vereceği tam ve şeffaf destekle kapsamlı bir soruşturma yürütebilmesi ve soruşturma sonuçlandırıldığında bulguları resmi olarak paylaşması büyük önem taşıyor” dedi.

BRUNSON SONRASI İLK TEMAS

Pompeo’nun Suudi Arabistan temasları sonrasında yapacağı Türkiye ziyareti, Amerikalı rahip Andrew Brunson’ın serbest kalması sonrasında Amerika’dan Türkiye’ye yapılan ilk üst düzey ziyaret niteliğini taşıyacak.

O nedenle Suudi gazetecinin akıbeti dışında Türkiye ve Amerika arasında çözüm bekleyen başka konu başlıklarının da Pompeo’nun ziyareti sırasında gündeme gelmesi olası.

Trump, Brunson konusunda varılan bir anlaşma olmadığının ısrarlı bir şekilde altını çizmişti.

Washington Post gazetesi, Türk yetkililerin Amerikalı yetkililere ellerinde Kaşıkçı’nın konsoloslukta işkence görerek öldürüldüğüne delil teşkil eden ses kaydının olduğu bilgisini paylaştığını ve ses kaydının içeriğini de Amerikalı yetkililere anlattıklarını yazmıştı.

Cumartesi günü Oval Ofis’te Türkiye’de serbest kaldıktan sonra Amerika’ya getirilen rahip Brunson’la buluşan Başkan Trump, söz konusu ses kaydını dinlemek istemidiğini söylemiş, bunun yakın bir zamanda olacağına inandığını kaydetmişti. Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun Türkiye ziyaretleri sırasında bu ses kayıtları da gündeme gelebilir.

ÇAVUŞOĞLU İLE İNGİLİZ BAKANIN GÖRÜŞMESİ

Öte yandan Dışişleri Bakanı Mevlut Çavuşoğlu, Londra temasları kapsamında Pazartesi günü İngiltere Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt’la bir araya geldi. İki bakan, 2 Ekim’de İstanbul’daki Suudi Arabistan Konsolosluğu’na girdikten sonra kendisinden haber alınamayan Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’yla ilgili görüştü. Hunt, Çavusoğlu’na Kaşıkçı’nın durumunun son derece endişe verici olduğunu söyledi. Hunt, tam kapsamlı ve güvenilir bir soruşturma yürütülmesi gerektiğini de kaydetti.

Hunt, “Suudi Arabistan’a soruşturmayla ilgili olarak tam işbirliği yapması için ısrar ediyoruz. Kaşıkçı’yla ilgili öyle sorular var ki bunlara yalnızca Suudi Arabistan yanıt verebilir” dedi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *