Uygurlar Brüksel’de Çin’i protesto etti

Uygurlar Brüksel’de Çin’i protesto etti

Belçika’nın başkenti Brüksel’de onlarca kişi Çin hükümetinin Uygurlara yönelik baskılarını protesto etti, Avrupa Birliği kurumları önünde toplanarak Çin karşıtı slogan attı.

“Çin Uygurları yok edip bölgeyi ele geçirmeye çalışıyor”

Belçika Uygurlar Derneği Başkanı İmerov Abdymutalip “2016 yılından bu yana Çinliler Uygurlara yönelik baskıları artırdı. En az 3 milyon kişi kamplarda bulunuyor. Çinliler buna eğitim kampı adını veriyor ancak durum öyle değil. Kamplar hapishanelerden çok daha kötü. Bazı kişilerin anneleri, babaları, aileleri bu kamplarda bulunuyor. Her sene baskıları artırıyorlar çünkü bölgemizde petrol ve doğalgaz var. Bulunduğumuz bölgeyi ele geçirmeye çalışıyorlar. Öte yandan Uygurların yok edilmesi hedefleniyor. Önce kültürümüze saldırdılar, dinimize saldırdılar… Çin’de hiçbir şey yapamıyoruz. Oruç tutamıyoruz. Bira festivalleri düzenleyip kimin içip içmediğine bakıyorlar. İçmeyenleri kamplara gönderiyorlar. Birçok camiyi kapattılar, kitapları yaktılar. Birçok Çinli de Uygurların yaşadığı bölgelere getiriliyor.” şeklinde konuştu.

“Ailelerimizden haber alamıyoruz”

Eşi ve iki çocuğu ile Hollanda’dan gelen Elshat Uyghur Avrupa Birliği’nin harekete geçmesi gerektiğini ifade etti: “Çin hükümeti bu kampların varlığını kabul etmek istemiyor. Ancak en az 3 milyon Uygur bu kamplarda tutuluyor. Çin Dünya’ya yalan söylüyor. Çin hükümetini birileri durdurmalı. Uygurlara yönelik katliam yaşanıyor. Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği’nin arkamızda durmasını ve bizleri desteklemesini istiyoruz. Bizler harekete geçilmesini istiyoruz. Her gün Uygurlar ölüyor. Bütün dünyaya sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Annem, babamdan haber alamıyorum, telefonla arayamıyorum. Telefonlar kapalı, basın diye bir şey yok. Sosyal medyayı kullanmak mümkün değil.”

Birleşmiş Milletler Irk Ayrımcılığını Ortadan Kaldırılması Komitesi, Çin’e çağrı yaparak, “eğitim doktrini verme” adına özel kamplarda tutulan Uygur Türklerinin derhal serbest bırakılmasını istemişti.

(Euronews)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *