UEFA’nın 2024 kararı siyasi gerçeği gösterdi

UEFA’nın 2024 kararı siyasi gerçeği gösterdi

EURO 2020 için kapışan İngiltere ve Almanya arasında, EURO 2024’ü Almanların alması karşılığında 2020’nin de Londra’ya verilmesi için anlaşma yaptıkları iddia edildi. Haşmet Babaoğlu ise kararın Avrupa’nın ayakta kalma çabası ile ilgili olduğunu belirtti.

Bununla birlikte, Salı günü Türkiye’nin 9-7 önde olduğunu öğrenen UEFA Başkanı’nın önceki akşam 5 üyeyi de Almanya için ikna ettiği ileri sürüldü.

KULİS VE LOBİ

Türkiye’nin EURO 2024 ev sahipliğini kaptırdığı Almanya’nın projesiyle değil, kulis ve lobi gücüyle turnuvayı aldığının önemli bir kanıtı ortaya çıktı.

Sabah gazetesinin haberine göre, 2014 Eylül ayında EURO 2020 finallerinin kendi ülkelerinde yapılmasını isteyen Almanya ve İngiltere, Londra-Münih rekabetini bir kenara bırakma karşılığında EURO 2024 için daha Türkiye’nin başvurusu dahi olmadan anlaşmaya varmış.

Almanya Futbol Federasyonu Genel Sekreteri Helmut Sandrock’un o dönem Alman basınına da doğruladığı anlaşmaya göre İngiltere, 2020 finallerini Londra’ya alması üzerine lobi gücünü Almanlar için seferber etti ve 2024 için Almanlarla birlikte çalıştı. 12’ye 4 gibi adaletsiz bir oy dağılımının ortaya çıkmasında İngilizlerin gücünün önemli bir etkisi olduğu düşünülüyor. EURO 2024 projesi 2016’ya göre çok daha gelişmiş olan Türkiye, Fransa ile EURO 2016 için rekabet ettiği dönemde UEFA Başkanı Michel Platini’nin desteğini alan Fransa’ya dahi yalnızca 8’e karşı 7 oyla kaybetmişti.

DÜNYA KUPASI 2022’DE KATAR’DA

İngilizlerin ünlü kanalı BBC’nin yorumcusu Matt Price, ev sahibi açıklanır açıklanmaz yaptığı yorumda Türkiye’nin teklifine sempati duyduğunu ve kaybettikleri için üzüldüğünü söyledi. Price, “Almanya’da olması da güzel ama Türkiye’nin teklifine sempati duyuyordum. Katar’ın 2022 Dünya Kupası’nı yapabildiği bir ortamda Türkiye’nin Avrupa Şampiyonası’nı düzenlemesi en az onun kadar güzel ve gelecek adına bir sembol olabilirdi. Tıpkı ‘Birlikte paylaşalım’ sloganındaki gibi” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin seçilmesi için olağanüstü destek verdiği UEFA Başkanı Aleksander Ceferin’in, dün gerçekleşen EURO 2024 ev sahipliği oylaması için gücünü etik dışı şekilde Almanya için kullandığı ortaya çıktı. Salı günü, Türkiye’nin yapılacak oylamada 9-7 önde olduğunu öğrenen UEFA Başkanı önceki akşam tüm gücüyle Almanya’nın kazanması için çalıştı.

BAŞKAN CEFERIN ALMANLARA ÇALIŞTI

2024 Avrupa Futbol Şampiyonası ev sahibinin belirlenmesi için oy kullanacak olan üyelerin kaldığı otelde Aleksander Ceferin’in 5 üyeye baskı yaparak oyunun rengini değiştirttiği ve Almanya’ya destek vermelerini sağladığı öğrenildi. Bunun sonucunda da Türk heyetinin ev sahipliğini kazanmak için çok umutlu olduğu EURO 2024 oylaması 12-4 Almanya’nın lehine sonuçlandı.

UEFA’nın kararı açıklamasının ardından Ankaragücü’nün Fransız oyuncusu Ricardo Faty, sosyal medya hesabından duygularını paylaştı. Türk halkının hislerine tercüman olan Faty, “1996 ve 2006’dan sonra yine Almanya… Bunu Türkiye’ye vermiyorsanız, başka kimseye de vermemelisiniz. Kendi aranızda düzenlemeye devam” ifadelerini kullandı.

BABAOĞLU: SONUÇ BEKLENEN BİR ŞEY

Meseleyi twitter hesabından değerlendiren Sabah yazarı Haşmet Babaoğlu ise kararın Almanya’nın merkezileştirilme çabası ile ilgisi olduğunu vurgulayarak, sonucun zaten beklendiğini belirtti.

Babaoğlu mesajında şöyle dedi:

tv’lere bakıyorum, turnuvayı biz alamadığımız için hayal kırıklığı ve öfke var.. oysa Avrupa ayakta kalmak için Almanya’nın merkezleştirilme çabasını güçlendiriyor.. UEFA da bu sürecin bir parçası…

Yani sonuç beklenen bir şey…

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *