Paris’te idrar kokusuna ‘Modern’ çözüm!

Paris’te idrar kokusuna ‘Modern’ çözüm!

Fransa’nın başkenti Paris’te bazı noktalara konulan pisuvarlar halkın tepkisini çekiyor. Uygulamayı cinsiyetçi ve iğrenç olarak niteleyen kimi Parisliler imza kampanyası başlatmaya hazırlanıyor.

Paris’in bazı bölgelerinde yaygın idrar kokusuna karşı çözüm olarak geliştirilen pisuvarlar şehrin önemli noktalarında hizmet vermeye başladı. Kırmızı renkli, çiçekli pisuvarların başında idrarla sulanan çiçekler de bulunuyor. Projeyi geliştirenler uygulamayı ‘kamu sidiğine doğa dostu çözüm’ olarak görüyor.

Euronews’ün haberine göre, uygulamadan rahatsız olan Parisliler de var. Başkentin Saint-Louis semti sakinleri, Notre Dame Katedrali yakınlarına yerleştirilen pisuarların kaldırılmasını istiyor. Pisuvarların sık sık turist botlarının geçtiği Seine nehri kıyısı ile ünlü müze ve hotellere yakın yerlere konulması tepkilerin daha da büyümesine neden oluyor.

Paola Pellizzari adlı bir esnaf, “Bu çirkin görüntünün böylesi tarihi bir alana yapılmasına gerek yok” diyerek tepkisini dile getirdi.

Fransızca ‘Uritrottoir’ denilen pisuvarlara aynı zamanda feminist gruplar tarafından cinsiyetçi eleştirileri yapılıyor. Femmes Solidaires adlı feminist grub üyesi Gwendoline Coipeault, sadece erkeklerin kullanabildiği uygulama için, “Bu projenin cinsiyetçi yanı şu; erkekler kendilerini kontrol edemiyor ve tüm toplum onlara uymak zorunda.” ifadesini kullandı.

Uygulamayı savunan Paris’in 4. Bölge Belediye Başkanı Ariel Weil ise idrar kokusunun ciddi bir soruna dönüştüğü bölgelerde bu uygulamanın çözüm olabileceğini belirtiyor.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *