ABD’nin Ortadoğu planı işlemeye devam ediyor

ABD’nin Ortadoğu planı işlemeye devam ediyor

Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıyan ve büyük tepki çeken ABD’nin, Filistin’in geleceğiyle ilgili girişimleri devam ediyor.

ABD Başkanı Donald Trump, Ürdün Kralı İkinci Abdullah ile bir araya geldiği Beyaz Saray’da, İsrail-Filistin sorununun çözüme kavuşturmak için üzerinde çalıştıkları planda büyük ilerleme kaydettiklerini söyledi, ancak planı ne zaman açıklayacaklarına ilişkin tarih vermekten kaçındı. Trump, ABD yönetiminin, Ortadoğu barış planıyla ilgili katettiği ilerlemenin, “İran ile 2015’te varılan nükleer anlaşmaya son verilmesiyle” başladığını söyledi.

Milliyet’in haberine göre, Ürdün Kralı 2. Abdullah ise, Filistin-İsrail sorununun sona ermesinin iki devletli çözümden geçtiğini vurguladı. “Yüzyılın Anlaşması” adı verilen planı görüşmek üzere Ortadoğu turuna çıkan ABD Başkanı Donald Trump’ın damadı ve danışmanı Jared Kushner ile Trump’ın Uluslararası Müzakereler Özel Temsilcisi Jason Greenblatt, son bir hafta içinde Ürdün, Suudi Arabistan, Mısır, Katar ve İsrail’i ziyaret etmişti. Trump’ın İsrail-Filistin meselesinin çözümü konusunda öne sürdüğü girişimin, Filistin devletini kurmak için Sina topraklarının bir bölümünün alınmasını öngördüğü öne sürülüyor. Mısır ise bu iddiaları yalanlıyor.

Dört ülkeden destek

ABD’nin İsrail ile Filistin arasındaki barış müzakerelerinin yeniden başlatılması için hazırladığı plana Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Mısır ve Ürdün’ün destek verdiği iddia edildi.

İsrail’in Hayom gazetesi “Suudi Arabistan, BAE, Mısır ve Ürdün liderlerinin, geçen hafta bölgede ziyaretler gerçekleştiren Kushner’e, söz konusu plana desteklerini açıkladıklarını öne sürdü. Bu 4 ülkenin yetkilileriyle yapıldığı iddia edilen röportajlara dayandırılan haberde, “söz konusu ülkelerin, Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas’ın, Trump’ın damadı Kushner’le görüşmeyi reddetmesinden rahatsız olduğu” da ileri sürüldü.

Aynı yetkili, Kushner’in Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ve Ürdün Kralı 2. Abdullah ile gerçekleştirdiği görüşmelerde, “Yüzyılın Anlaşması” planının Filistinli liderlerin “işbirliği” olmadan hazırlansa bile, Filistin halkının çıkarlarına zarar verilmeyeceği sözü verdiğini söyledi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *