Neden milletvekili olmak ister insan?

Neden milletvekili olmak ister insan?

Demokrasi tarihini eh üstün körü bile okumuş olanlar bilir ki en azından kategorik olarak “Burjuvazinin yönetime müdahil olabilmek için geliştirdiği bir yöntemdir demokrasi.”

Yeni Şafak yazarlarından Hakan Öztürk, bugünkü yazısının bir bölümünde, yukarıdaki sorunun yanıtını arıyor ve 24 Haziran öncesi adayların ‘siyaset anlayışı’na duyduğu hayreti böyle belirtiyor:

“Bir insan neden milletvekili olmak ister” sorusunu hep sormuşumdur.

En kestirme cevap “hizmet etmek” şeklinde anlatılır. Oysa demokrasi tarihini eh üstün körü bile okumuş olanlar bilir ki en azından kategorik olarak “Burjuvazinin yönetime müdahil olabilmek için geliştirdiği bir yöntemdir demokrasi” ve “kralın” mutlak hakimiyetine “para vererek” ortak olma halidir.
Hal böyleyken, bugün burjuvazinin dışında kalanların neden milletvekili olmak istediği konusunda hayli çetrefilli sorular akla gelir!
Milletvekili maaşına razı gelenlerle, milletvekili kartvizitiyle ihale kapısı açmayı hayal edenler arasında kalmak da mümkün.
İşte tam böyle bir atmosferde 24 Haziran seçimlerine hızla yol alırken, “listelerin tamamlanmasına” az bir süre kaldı.
“Millete hizmet etmek aşkıyla dolmuş” nice vekil adayları Ankara’da markajda. Kimileri, tanıdıklarının tanıdıklarını devreye sokarak nabız yokluyor, kimileri vaatlerine vaat ekliyor. Kimileriyse geliştirdikleri ilişki biçimi üzerinden garantici rolünde.
Bazılarıysa “tabanları”na güveniyor. Yani, aşiretlerine, yani akrabalarına, yani aday oldukları şehirlerdeki nüfuzlarına.
Bazılarıysa “paramla döverim” edasında.
Milletvekilliği zahmetli bir iş. Hem sizi seçenlerin talep ve isteklerine çözüm üreteceksiniz, hem üst yapıda kanunlar çıkartarak memleketi yaşanabilir bir hukuk devleti yapacaksınız. Zor iş yani.
Ama “parmak kaldırmak” üzerine görevini yapmış edasındakilerle, her hemşehrisine devlet kademesinde bir iş bulmayı görev edinmişler arasında sıkışmış bir siyaset anlayışınız varsa ne yapacaksınız?
Milletvekilliği borsası kurulmuş mudur bilmiyorum. Bir bildiğim var ki “bir insan neden milletvekili olmak ister” sorusuna aday adaylarının verdiği cevapları duydukça insan gerçekten hayret ediyor!
Bakalım ayırt etmeksizin tüm partilerin aday profilleri nasıl olacak?

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *