Avrupa’nın ilk Müslüman öğrencileri Boğaziçi Üniversitesi’nde anlatılacak

Avrupa’nın ilk Müslüman öğrencileri Boğaziçi Üniversitesi’nde anlatılacak

Boğaziçi Üniversitesi’nde Avrupa’nın ilk Müslüman öğrencileri ve tarihe bıraktıkları izler anlatılacak. Konferansı California Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Nile Green verecek. Konferans bu akşam saat 17’de. Konferansın dili İngilizce olacak.

Boğaziçi Üniversitesi, Tarih Bölümü ev sahipliğinde Boğaziçi Üniversitesi Kurucu Rektörü Aptullah Kuran anısına her yıl gerçekleştirilen ‘’Aptullah Kuran Anma Konferansı’’ kapsamında Kaliforniya Üniversitesi’nden Tarih Profesörü Nile Green’i ağırlayacak.

Çumhuriyet gazetesinin haberine göre, İslam ülkelerinin modern ve erken modern tarihi, sufizm ve İslam matbuatı üzerine çarpıcı çalışmalara imza atan California Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Nile Green, “Avrupa’nın İlk Müslüman Öğrencileri: Medeniyet Sınırları Arasından Dersler” konulu konferansta, tarihte iz bırakan Avrupa’nın ilk Müslüman öğrencilerini anlatacak.

“1815 yılında, Avrupa’ya okumak için giden ilk Müslüman grup Londra’ya varır. İlk Müslüman öğrenciler, Aydınlanma Dönemi’nin ortaya çıkardığı yeni bilimleri kazanmak üzere Osmanlı İmparatorluğu’nun Nizam-ı Cedid yeniliklerinden ilham alarak Avrupa’ya gönderilir.”

3 Nisan Salı günü saat 17.00’de Boğaziçi Üniversitesi Rektörlük Konferans Salonu’nda gerçekleştirilecek konferansta tarihçi Profesör Nile Green, Osmanlı döneminin gerçek olduğu kadar ilgi çekici hikayesini anlatacak. Osmanlı’dan Avrupa’ya giden ilk Müslüman öğrenci grupları ve onların ülkeler arasındaki ilişkilerde ve tarihte bıraktıkları izlere odaklanacak olan Green, New York Times’ın kitap ekinde de övgüyle bahsedilen “Yabancıların Sevgisi” kitabındaki araştırmalarına da atıfta bulunacak. Ortadoğu ve Avrupa’nın entelektüel karşılaşmasının temelleri üzerinde duracak olan Green, Müslüman öğrencilerin bu ziyaretleri sayesinde Avrupa ve Osmanlı arasındaki kültürel ve entelektüel ilişkinin gelişim süreçlerine de ışık tutacak. Konferansın dili İngilizce olacak.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *